Några rader om Starrikes Karisma

Foto: G Bärlund. Bild tagen i aug. 2010.

STARRIKES KARISMA 23597

Nordsvensk Brukshäst, sto, född 2006-06-, Diplom, ljusbrun, mkh 151 cm.

e. Kronprins 1946

u.  Rosi 22724

ue. Obelisk 1857

2007 köptes Karisma in som åring till gården. Uppfödaren Roger Håkansson från Skillingaryd levererade henne ända hem till stalldörren. Här väntade Fridhems Ina, min första nordsvensk i hagen och från första stund blev de goda vänner. Karisma är ett sto med stort S. Tjejig så det förslår, piper i hagen och styr och ställer med hagkompisarna. Men hon är också den pålitligaste och lojalaste häst man kan ha. Social, tålmodig och försiktig. En riktig klippa med andra ord. Vi har upplevt fantastiskt mycket ihop och jag hoppas på många långa år tillsammans framöver.

Under tre månader, sommaren 2011 har Karisma gått på fribetäckning i Värmlands Nysäter tillsammans med hingsten Reko 1880 och en stoflock om nio ston.
 Att valet föll på denna hingst fanns det flera anledningar till. Dels har Reko en mor med särskilt bevarandevärd stam på sin sida som det finns all anledning att hjälpa framåt. Dels har hingsten en otrolig erfarenhet av fribetäckning och med 21 år på nacken och ett oerhört gott psyke vet han vad det handlar om. Han är vänlig och omtänksam mot sina ston och det ger trygghet till mig som stoägare, Dessutom är ju fribetäckning det allra mest naturliga för hästarna. Mankhöjden på 159 cm hoppas jag kan vara till hjälp för en eventuell avkomma till Karisma som är 151 cm.
Inom kort väntar en ultraljudsundersökning som förhoppningsvis kan tala om, om tycke uppstod mellan Reko och Karisma.

Utbildning:

När Karisma landat i sin hemmamiljö och funnit sig till rätta började jag så smått med utbildningen. Karisma var hanterad hos sin tidigare ägare så grunderna i att gå fram, göra halt och stå still fanns där redan.
Tömkörningspromenader i varierande miljö blev starten för att så småningom övergå till träning i loksele med draglinor, svängel, inkörningsskakel och slutligen timmerkälke och rockard. Vi deltog i Jönköpings Läns Kusksällskaps inkörningskurs och jag glömmer aldrig den känslan som uppstår första gången det är dags att sätta sig i rockarden och åka bakom. Den går inte att beskriva - den måste upplevas !
När Karisma var 2,5 år så provade vi på parkörningens ädla konst. Ett äldre och rutinerat sto vid sidan om parstången förmedlade trygghet och premiärturen blev så bra som det bara kunde blivit. Att ha två hästar framför sig i tömmen är väldigt mäktigt. Får ni tillfälle att prova på - tveka inte !
Det tredje året var det fokus på Nordsvenska Hästens frivilliga körprov  - FKP för 3 åriga ston och valacker. Detta utfördes på sommarpremierigen i Norra Ljunga, Sävsjö i augusti 2009. Körprovet ska visa att hästen accepterar skakeltryck samt ett lättare dragmotstånd samtidigt som det uppmuntrar hästägare att utbilda och köra sina unga hästar. Provet utfördes med timmerkälke och lätt last i fin skogsterräng ( underlag och miljö kan skifta beroende på premieringsplats ) på en ca 300 meter lång slinga där det ingår två stycken halter. Hästen ska var avslappnad i halterna och stå still. Fem olika bedömningspunkter tittar domaren på och för att uppnå full pott ska man ha 25 poäng. 
Nedan kan du läsa resultatet.
Sedan på det fjärde året väntade ett körprov som efter godkänt genomförande ger ett körbarhetsintyg - KBI. Även detta utförs på en sommarpremiering som för oss var premieringen i Norra Ljunga. KBI.et är en division högre upp på utbildningsskalan där kälken byts ut mot lastad skogsvagn och och där halterna även kompletterats med ett backningsmoment. Även poängskalan höjs rejält för varje moment där maxpoängen är 50. Ett godkänt KBI ingår i avelsvärderingen både för den enskilde individen men även för föräldrarna. Vi genomförde det 2010 och fick godkänt.
Efter 4.e året börjar det lugna ned sig lite, körningen har kommit en rejäl bit på vägen och det handlar mycket om underhåll och utveckling av tidigare inlärda kunskaper. För en del går riktningen åt avel, andra börjar kanske med olika brukstävlingar. Den härliga känslan och möjligheterna med en inkörd häst fortsätter. För Karismas del blir det avel och parkörning tillsammans med Docka.

Under sommaren 2011 har Karisma gått på fribetäckning i Värmlands Nysäter tillsammans med hingsten Reko 1880.

Resultat utställning/premiering:

2008 - visad som 2 åring i N:a Ljunga. 40 p. placering 1 av 6
2009 - utvald för att deltaga i RiLa mässan - 50 år sedan sist på Elmia i Jönköping. Exteriörpoäng: 41
2009 - visad som 3 åring i N:a Ljunga. Exteriörpoäng: 42. Diplom och premie för bästa 3 åring. placering 1 av 5. Utfört frivilligt körprov - FKP inför domare med 23 p av 25 möjliga.
2010 - visad som 4 åring i N:a Ljunga.Exteriörpoäng: 43. Placering 1 av 4.
Utfört körbarhetsintyg - KBI inför domare med 40 p av 50 möjliga.

Avkommor:

2011: Karisma gick gall e. Vimmel 1974
120506: Hingst e. Reko 1880. Ljusbrun, vita hår i pannan

Avelsdiplom

Rosi 22724

Karismas mamma Rosi 22724, fotad 130317 hos ägaren Roger Håkansson. Rosi är i år (2013) 18 år. Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.05 | 17:31

Hej, kan man boka den 28 maj för en tur med häst och vagn.

...
07.03 | 06:33

Hej!
Skulle vilja hyra en kamera utav er. Mitt sto beräknas föla 8/5. Jag bor mellan Mariannelund och Vimmerby. Telnr. 0736349119
Med vänlig hälsning, Camilla

...
23.07 | 12:32

Hej Ann-Mari.
Båda hästarna är sålda.

Mvh
Hults Brukshästar

...
23.07 | 11:50

Hejsan
Undrar om Petronella?
Finns hon kvar?
Med vänlig hälsning Ann-Mari

...
Du gillar den här sidan