Nordsvenska Brukshästar

Varför nordsvenska brukshästar i företaget ?

Den nordsvenska brukshästen är jämte gotlandsrusset Sveriges enda inhemska hästras. Den kan härledas i historien som en svensk eller möjligen skandinavisk lantras. Beroende på varierande förhållanden och olika förutsättningar i vårt avlånga land har lantrasen uppträtt i ett flertal lokala stammar vilka utgör underlaget till dagens nordsvenska brukshäst. Dessa stammar uppvisade storleksmässigt olikartade individer. Lanthästarna i Jämtland och Hälsningsland var större och tyngre än övriga landskapshästar.

Den nordsvenska brukshästen är en medelstor kallblodshäst. De stambokförda stonas genomsnittliga mankhöjd är ca 153 cm och hingstarnas ca 157 cm. Huvudet är medelstort med rak profil och med breda väl musklade ganascher, vilket ger det ett kilformat utseende. Halsen är medellång och muskulös. Ryggen är lång men väl musklad. Bogen är välliggande med en för en draghäst ändamålsenlig lutning och bringan är oftast bred. Benen är väl dimensionerade, har breda ledgångar och starka senor. Vävnadskvalitén är mycket god. Rörelserna är energiska och taktmässiga.

Knappast någon hästras i världen torde vara mer ingående och allsidig prövad och testad  än den nordsvenska hästen. Vid sidan om de statliga premieringsveterinärernas hälsokontroller alltsedan rasens tillkomst, påbörjades redan på 1950 talet regelbundna röntgenundersökningar av hovbrosken på hingstmaterial. Dragprov med nordsvenska hingstar infördes nästan 40 år innan dessa blev obligatoriska. Sedan 1950 talet testas bruksegenskaperna hos hingstar och ston vid årliga länsvisa hästdagar.
Hästrasens temperament har undan för undan förbättrats. Allt detta har lett fram till dagens energiska, uthålliga, lättfödda, hållbara, fruktsamma, lugna och pålitliga nordsvenska brukshästar.

Den kulturhistoriska värdefulla nordsvenska hästen med dess mångfaldighet har stora möjligheter att finna nya användningsområden och detta blir uppenbart för allt fler människor. Nordsvensken är en mycket god allroundhäst som lämpar sig till all slags körning för både vardag och högtidliga tillfällen. Som ridhäst hävdar den sig väl inom alla dicipliner, hoppning, dressyr, fälttävlan, och westernridning i de lätta klasserna upp till medelsvår.
Med sitt omvittnade goda terrängsinne tar nordsvenskarna sig fram överallt och är därmed utmärkta till turridning och uteritter. Dessutom är de starka och kan ta även de tunga ryttarna. Genom denna stora bredd i kombination med ett gott temperament är de lämpliga både som ridskolehästar och till handikappridning.
Det finns därför all anledning att skaffa sig en nordsvensk brukshäst som är mycket användbar för hela familjen på många olika sätt.

Hästdagen 2014 arrangeras av Nordvenska Hästen i Kronobergs län.

Vill du veta mer om vår härliga ras, kanske bli medlem i riksföreningen Nordsvenska Hästen? Hitta ditt lokala distrikt.. klicka dig vidare här.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.05 | 17:31

Hej, kan man boka den 28 maj för en tur med häst och vagn.

...
07.03 | 06:33

Hej!
Skulle vilja hyra en kamera utav er. Mitt sto beräknas föla 8/5. Jag bor mellan Mariannelund och Vimmerby. Telnr. 0736349119
Med vänlig hälsning, Camilla

...
23.07 | 12:32

Hej Ann-Mari.
Båda hästarna är sålda.

Mvh
Hults Brukshästar

...
23.07 | 11:50

Hejsan
Undrar om Petronella?
Finns hon kvar?
Med vänlig hälsning Ann-Mari

...
Du gillar den här sidan