Läs gärna våra rader om vad som hänt sedan sist !

Glad över Karismas avelsdiplom som hon mottog 2009 i N:a Ljunga. Det blev även pris för bästa 3 åriga sto.

Ullmin och jag.

Ullmin, min käre Ullmin som har bott här hemma på gården i ett år nu, skänker mig så otroligt härliga stunder emellanåt. Han har lärt mig att verkligen lita på sin kamrat. Jag gick ned till betesvallen där han går tillsammans med Crona och Jackson. Ropade och där kom de på rad alla tre efter varann. I handen hade jag hans grimma och tillhörande grimskaft. Vi stod där en stund för samtidigt ringde telefonen. Jag pratade och de andra två gick sin väg, men int Ullmin. Han väntade och stod helt stilla vid min sida. Under samtalets gång kom tanken: ska jag prova att hämta hem honom från hagen utan grimma? När samtalet avslutats sa jag: Ullmin, nu får du gå lös och följa mig hem till stallet. Några sekunder gick och det var precis som om han förstod vartenda ord jag sagt till honom. Jag öppnade stänget och gav en liten smackning, Ullmin gick igenom öppningen med lufsande steg. 
Gav ett litet ptroo och han stannade precist.
Jag häktade på handtagen på eltråden igen och ställde mig bredvid bogen. Gav honom beröm i form av en klapp under manen och började gå. Just då i den sekunden tänkte jag: Jag ger inget röstkommando denna gång för att om han följer ändå eller står kvar. Han följde..  
I det korta ögonblicket, i den stund som uppkom då, gjorde mig så varm i hjärteroten så ni anar inte. Sedan gick vi tillsammans till nästa öppning. Samma turordning där, men jag sa inget. Varken före eller efter öppningen. Han väntade på mig så fint. Jag gick före in i stallet, då på lite längre avstånd för jag ville prova om han tycke paddocken med gräs var intressantare än mig. Men efter en kort stund hörde jag honom på betonggolvet, stadigt komma gående och ställa sig i mittgången. 
Kvällens sysslor gjordes och sedan gick vi återigen tillsammans ned till hagen.. vi två tillsammans med osynliga band.

150903

Sommaren på gång?

Våren har gått över i sommarmånaden juni. Vädret kan en ju tycka lite si och så om.. både mössa och långkallingar har varit på flertalet gånger under veckorna som gått.

Sista maj var det dags för kursavslutning i introduktionskursen i körning. Deltagarna körde slutprov på bana i varierad terräng samt en vagnstur på allmän väg. Det var varit sex stycken mycket stimulerande träffar med fullt fokus från kuskarna.
Stort lycka till i framtiden.

I veckan startade Nässjö Baskets sommarkollo för femte året i rad. Hults Brukshästar har varit med sedan starten och vi har fått träffa så otroligt många härliga barn och ungdomar. Dessutom har ju varje kollovecka med sig alla duktiga ledare och två stora stöttepelare, Christer Sabel och Micke Eriksson. 
Här hemma bjuds alla på gofika, klapp och mys med hästar, getter, hundar, katter, höns och kycklingar. Det ordnas med lekar, hästskjuts och åka på lastbilsflak. 
Frågor ställs och får svar, många har funderingar om alla djur och hästarna får mycket rykt och omsorg dessa kvällar. 
Med hjälp av min bror och hans familj får vi alla 38 besökare att trivas  och jag hoppas Nässjö Basket får möjligheten att fortsätta med dessa fina veckor för sommarlovlediga barn. Sommarkollot ligger mig varmt om hjärtat.

Midsommarhelgen har passerat med lövad loge, regnstänk, sill och potatis. 
Traditionellt midsommarfirande har det varit i byns hembygdsgård. En av programpunkterna stod Ullmin  för som axlade rollen som stor och stabil ridhäst. Yngsta ryttaren var endast tre år, men rida det skulle hon. Ett stort leende talade tydligt om att aktiviteten uppskattades. Bilder på startsidan visar några av alla härliga besökare som red eller klappade på Ullmin.

Snart börjar semestern med årets slåtter som första arbetet. Hoppas på några fina och varma veckor med solsken så höet torkar bra.
I denna höskörd blir det både rundbalar och traditionellt pressande 10 kilos balar.
Slåttergille med häst blir det också. 4 juli bjuder familjen Fingal in till en trevlig dag i Rudu, Huskvarna. Kanske vi ses?

150621

Hästar i min vardag!

Kyrksöndagen blev en fin dag, utan regn men rätt så kall. Fyra hästekipage och två tätryttare "kom till start" Det var Elaine och Louise längst fram med nordsvenska hästarna Honey och Rasmus. Därefter kommer Gunnar med nordsvenska Ronja. Jag körde Fabiola och Starrikes Karisma i par framför stora turistvagnen. Annika kom med Sigge och lånade min wagonette.  Från Sandsjö kom Petra med ardennervalacken Johannes. Dagen till ära flätad med bast i man och svans. Petra körde med ny bröstsele och en nyinköpt dogcart. Väl selad häst, prydlig kusk och en välskött vagn gjorde detta till dagens mest körkulturhistoriska ekipage. Mycket fint att se! 

Veckan därpå hade vi blivit inbjudna till Hotel Ullinge som ligger intill södra Wixen. En fin Kristi Himmelsfärdsdag med sol och varma grader på termometern gjorde arrangemanget väldigt välbesökt. Alla barn och ungdomar ville prova på att rida. Karisma agerade ridhäst och vi knatade på, fram och tillbaka timme efter timme. 

Det är inte ofta vi får deltaga i så välordnade arrangemang. Personalen hade tänkte på precis allt. Det märktes tydligt att service och kundfokus står högt på listan för Hotell Ullinge. Tack för en lyckad dag och tack alla fantastiska, glada och härliga besökare. 

Dagen därpå. fredagen den 15 maj var det dags för Hults Lyrik att åka på sommarkollo som jag brukar kalla det. Sex nordsvenska brukshästar och ett russ väntade i hagen på min lille ettåring. Bland nordsvenskarna fanns Hults Erok. Min allra första uppfödning som nyligen blivit valack. Erok är nu tre år och under utbildning i körning. En speciell känsla i hjärteroten att träffa honom som vuxen. 
Lyrik tog för sig i mötet med alla nya hästar. De sprang på stora marker runt runt men efter en stund tyckte Lyrik det räckte med uppvaktandet. Han kickade ut några gånger och talade rätt tydligt om att nu får det vara nog. Därefter började alla äta! =)

Åsens By är ett kulturreservat ett stycke från Lekeryd i Haurida socken. Bland de mest fantastiska körsbärsblommande träd en lördag i maj vårbrukade vi bakom prästgården. Det var jag och Mentor Ingar, Våge och Roland. Jorden harvades av Roland och mina hästar. Fabiola gick även framför såmaskinen och Våge satte potatis. Åsen är en uppskattad plats för många fotografer och det klickade rätt rejält denna dag. Just nu ligger några bilder på startsidan tagna av Nils Andersson, Halmstad. Tack för bilderna Nisse. 

Femte kurstillfället för vårens introduktionskurs i körning kom på söndagen den 17 maj. Det blåste mer eller mindre storm på morgontimman. Funderade fler än en gång om jag skulle ställa in dagens övningar men tänkte samtidigt att det blev ett bra tillfälle till träning och färdighet. Hästarna klarade det, det visste jag, Men skulle kursdeltagarna göra det? De gjorde det med bravur! Jag blev så glad och stolt!! Allt gick bra och det var full fokus från dem från klockan 10 till 16 då vi skildes åt för denna gången. 
Bra jobbat hörrni!Vårbruk

Tiden går som tåget... framåt framåt.... Mycket har hänt som vanligt sedan sista uppdateringen. Hos Stig-Anders har vi nu börjat med vårbruket. Plöjt några fåror och mer ska det bli. Utkörningen av all ved blev arbete under ca 15 tillfällen. Mycket är kvar ännu i skogen men en dryg årsved är utkörd.

Här hemma på gården har årets körkurs startat igång. Fyra tillfällen har avverkats och kursdeltagarna har ett härligt engagemang. Intresserade och lär sig otroligt fort. Både Fabiola, Ullmin och Lyrik agerar som skolhästar. Karisma har fått nya skor runt om och är även hon rustad för nästa kurstillfälle om ca en vecka.

I dag har jag och Fabiola varit iväg på vårbrukardag i Tranås. Göran som bor i Hårkrankeryd bjöd in till en solig dag med klarblå himmel. Vi körde allt från enbet till tre i bredd, arbetsspann. Härligt att träffas och jobba tillsammans med arbetsvilliga hästar.

I morgon väntar årets kyrksöndag, den tredje i ordningen. Kusksällskapet står bakom det hela tillsammans med församlingen och Norra Solberga Hembygdsförening. Det är utlovat regn på eftermiddagen, hoppas vi hunnit bli klara innan dess.


2015 05 09

Råskog dag 10

I dag blev det 10.e gången jag körde mot Råskog. Åtta gånger har varit med häst, och två utan. Det har snöat rätt rejält de sista dagarna så föret är fint, dock hade grusbilen varit flitig på byvägen så dagens körning blev med skogsvagnen. Vi körde in på Patrika väg och jobbade med en av de största vedhögarna. 
En del hade frusit fast i botten, så Stig-Anders hade användning av spettet för att bryta loss stockarna. Ullmin börjar få styrka i kroppen och det går att lasta lite mer för varje gång. Det kom två bilar med ungdomar bakom ratten när vi stod vid avlägget. Bilarna hade modifierade avgasrör och de levde rövare på vägen när de sladdade förbi, Ullmin gillade det inte. Nästa gång vi mötte dem släppte de av på gasen när jag gav dem arga ögat! Då gick det betydligt lugnare. 
En halvdag i skogen blev det denna gången och det märks tydligt att vi går mot ljusare tider. I dag lastade jag in Ullmin vid 16.30 och det fungerade bra utan pannlampa. 

2015 01 24 - 3

Råskog dag 9

Nu är den långa ledigheten över för denna gång. Lönejobb måndag till fredag gör att skogsdagarna i Råskog förläggs till kommande helger framöver. Funderar på att lägga in några semesterdagar mitt i veckan, om det kommer rikligt med snö så vi kan köra det grova timret på kälkarna.
I dag körde jag skogsvagnen med Ullmin i skaklarna. När jag höll på att sela kom Stig-Anders ut. Han hade deg på jäsning då han bakade matbröd och frågade om han kunde ansluta lite senare. Inga problem sa jag, gör det du ska och kom senare. 
Plusgrader dagen innan och med en kall natt hade gjort vägen såphal. Det lilla grus som låg utspritt hade smält ned i isen och gjorde minimal nytta. Stundtals fick jag stötta mig på vagnen för att inte halka omkull. Ullmin har blivit nyskodd med skärpning i skona, fyra brodd i varje, så han går stadigt.
Sakta men säkert börjar vi få upp styrkan både jag och kusen. Det går lite lättare för varje gång i dessa uppförsbackar, fram mot avlägget. Stockarna blir lite större och lite tyngre när jag handlastar dem och jag känner att jag klarar av det. Blir lite mallig! 
Det ger ju resultat, mindre ont i ryggen att stå böjd för att brodda fyra hovar är ett exempel. 
Kroppen blir starkare och det känns riktigt bra att jobba med häst i skogen. Och det är ju framförallt så kul med en kamrat som vill så väl i selen gång efter gång. 

2015 01 17 -5

Sjuk häst..

Sjuk häst... det mest energikrävande och oroande som finns för en djurägare. 
Karisma släpptes in från hagen, kraftfodret (det lilla som ges ihop med mineraler) åts upp. Jag donade och ordnade i vanlig ordning, mockar oftast när hästarna har kommit in. Dels för att observera dem efter en dags utevistelse, dels för att träna den viktiga vardagsträningen, backa undan för tryck, backa för röstkommando, gå åt sidan osv. När jag kom med mockkärran till Karismas box hade hon inte rört höet. 
Det gick en sekund innan jag förstod att allt inte stod rätt till med damen.
Hon flemmade, (hästen viker upp överläppen för att förstärka luktintrycken är den vanligaste anledningen, men de kan även göra det pga smärta. Hon gick runt i boxen, vilade bakhoven, gick ett varv igen, skrapade med hoven. Typiska symptomer för kolik hos häst.
Studerande henne en halvtimma, tog temp och puls, lyssnade på tarmljud och tittade på slemhinnorna i munhålan efter det ringde jag jourhavande distriktsveterinär som till min stora glädje och trygghet var förlagd till veterinär Nilsson i Aneby.
Vi rådgjorde över telefon och efter cirka en halvtimme stod han i stallet.  När hästar har kolikkänning ska man inte vänta ut det, är oturen framme kan det gå väldigt snabbt och tarmvred kan vara en anledning till att hästen dör.
Nu var det inte fullt utvecklad kolik för Karisma denna kväll men tillräckligt för att Nilsson skulle sätta in kraftfulla åtgärder. 
Han började med samma undersökning som jag gjort, temp, puls, tarmljud och slemhinnor. Hon fick kramplösande med lite smärtstillande som första spruta. Rektalundersökning utfördes och tarmen var så gott som tom, några bollar plockades ut. 
Den var inte gasfylld och Nilsson tyckte det kändes okej. Sedan var det dags för stora sonden genom näsan och svaljet, huu.. det var inte den lilla slangen precis.. I hinken bredvid blandades ljummet vatten med parafinolja och sedan var det bara att börja pumpa i hela blasket. Oljan smörjer hela systemet och gör att det går lite lättare i tarmkanalen. Sprutor och kanyler plockades fram, bland annat fick hon B vitamin och Nilsson avslutade det hela med att sätta dropp intranevöst. 5 liter skulle hon ha och det tog ett litet tag innan påsen var tömd. Den slutliga rekommendationen från Nilsson var att ta en 10 minuters promenad. Vi gjorde så, jag och Karisma och väl tillbaka i boxen började hon äta av höet. En stor lättnad for genom kroppen vill jag lova! Allt löst för denna gången.

2015 01 15

Råskog dag 8

Snön började singla när jag körde mot Råskog, till en början med små flingor som efter hand ökade till stora blaffor. Fabiola följde med för dagens arbete. Kände att det var hennes tur nu, efter att ha kört Ullmin rätt så många gånger. Det ger en ny känsla i töm och handling att byta häst efter ett tag. Fabiola är pigg och energisk till en början, som efter ett lass med åttahjulingen hittar dragläget, lägger sig så bra i selen och knallar upp för de långa backarna utan att stanna en enda gång. Skolbussen körde i fatt oss i sista backen, chauffören ville nog inte köra om så jag vinkade fram dem när vägen breddade sig lite. Mötet gick bra och sedan fortsatte vi vägen fram mot avlägget. Lasten i dag var den veden som jag lunnade fram i går med Ullmin. Fick tipset av Ullmins f.d ägare att gå närmare hästen, vid sidan av bakbenen om den t.ex stannar eller behöver lite extra stöttning av olika anledningar. Provade det i dag och jag tyckte Fabiola trivdes med att ha mig där. 
Det blev inte så stora lass då Fabiola inte är lika tränad som Ullmin, men det fyllde på vedhögen där hemma hos Stig-Anders. Vi pratade om att köra par med Fabiola och Karisma när snön är kommen och det är före. Ska bli kul att prova på den varianten också.

2015 01 09 - 3

Råskog dag 7

Försökte få till en "offentlig" skogsdag i Råskog i dag. Att det blev en torsdag mitt i veckan, kan tyckas vara lite märkligt då många börjat jobba efter ledigheten. Anledningen var att en av deltagarna som skulle komma med häst kunde just då, dock blev hästen sjuk så de uteblev. Uffe Magnusson från Sävsjö och Emma Norén från Moheda tog sig tiden att komma. Kvällen innan körde de upp griplastarvagnen till Råskog och till skogsdagen kom de med två stycken nordsvenska brukshästar som gick i par. Blev så glad att de tog sig tid att komma, Stig-Anders var lika glad han, för det var första gången som det arbetade en griplastare i skogen berättade han. Utöver denna arbetskaft kom det en tjej från Hult utanför Eksjö samt en kille från Blekinge. Även ett par från Jönköpingstrakten kom men de var tvungna att åka efter en stund då jobb påkallade deras närvaro. Fram på eftermiddagen dök också två släktingar till Stig-Anders upp, Mattias och Teodor. Med griplastarvagnen tog Uffe de stora stockarna och jag och Ullmin lunnade ut ved från mossen. Allra längst bort på Stig-Anders marker höll vi till och körde. Dock var det alldeles för mjukt så både häst och folk sjönk i det blöta. Det måste frysa på och bli hårt i backen för att vi ska kunna köra vidare. 
Ullmin var skolhäst ett tag då en av deltagarna ville prova på att köra med häst i skog. Gick kanonbra och hon körde som hon inte gjort annat. Fram på eftermiddagen kände vi oss nöjda och tog farväl för denna gången. 

2015 01 08  - 6

Råskog dag 6

Trettondagsafton 2015. 
I dag var jag och Ullmin helt ensamma i skogen med lunningsbågen. Det var takdropp från ladugårdstaket i Råskog. Solen sken, fåglarna kvittrade och susandet från de majestätiska granarna gör att en mår så himla bra. Just då, där och nu.
Ullmin väntar så avslappnat i skaklarna när jag lastar, jag klurar lite vilka stockar som ska snaras, hittar nya vägar för att komma fram med bågen, det lutar uppför och känslan som fyller en med välbehag är fantastisk när allt bara flyter på.
Det är livskvalitet om du frågar mig. 

2015 01 05 - 3                 

Råskog dag 5

Sya kom till Råskog i dag. Peter och sonen Erik med ardennerstoet Rutona, "Rutan" ville prova på att köra i skogen. En strålande dag med klarblå himmel och sol. 
Rut är en välutbildad brukshäst och har jobbat en del i skogen med tidigare ägare. Vi anspände skogsvagnen och begav oss ned till Patrika väg. Till en början hade Rut lite extra energi men det tog inte lång stund innan hon lade sig i selen, kom ned med skallen och drog vagnen upp för backarna i Råskog. Vi började med små lass så hästen hinner mjuka upp sig och bli varm i musklerna för att sedan lägga på lite mer ved för varje gång. Peter har kört häst i flera år och har stor kunskap, vi lastade vagnen stock för stock och så flöt arbetet på fram till lunch, då det var dags att tacka för denna gång. På återseende snart igen Sya Hästskjutsar.

2015 01 04 - 3

Hult till Sya

Jag åker gärna på olika träningstillfällen när möjligheterna ges. Det är både nyttigt och kul, ger peppning och en lär sig alltid nya saker. I dag styrdes kosan mot Sya där Peter och Helene Karlsson bor. De är landsbygdsentreprenörer och vi har liknande inriktning på våra hästföretag. På programmet stod det skogsträning med häst, när man tävlar i skogskörning ingår olika moment/banor som ska genomföras på tid och med så låga straffpoäng som möjligt. 
Peter hade byggt kälkbana med ett 10 tal portar, en lite kortare variant av vagnsbana samt lunnbänk och långstock. I busan hade Fabiola följt med så när hon var selad och anspänd framför kälken körde vi alla portar. Denna typ av träning är riktigt kul och ger väldigt snabbt svar hur välkörd din häst är och hur samspelta ni är tillsammans. Det behövs så lite, en liten liten förflyttning åt något håll för att komma rakt förbi käpparna som man ska köra igenom. En förhållning i tömmen som ger direkt en liten fördröjning på ett skrittsteg. Detta är kul!! 
Sedan följde vagnen lastad med några stockar, här ska också olika portar passeras. Halt i nedförslut i x antal sekunder var ett moment som vi tränade på. 
Efter lunch var det dags för en premiär. Familjens unghäst, Alvin, 2 år skulle dra kälken för första gången. Mycket väl förberedd så är nya moment i unghästens utbildning oftast inga bekymmer, så var detta fallet. Lugnt och med riktade öron drog Alvin kälken på varierande underlag. Tack för att jag fick förtroendet att köra honom. 
Vi avslutade dagen med långstocken, det är verkligen en låång stock på mellan 8-12 meter som ska släpas, även den mellan olika portar. Fokus under denna övning låg på att se hur Fabiola reagerade och agerade när hon drog den mellan sina ben, och där stocken kom framför henne. Det var inga bekymmer med det och jag är nöjd med dagen då vi har tränat väldigt lite på just dessa moment. 
Här kan du läsa mer om skogskörning med häst i tävlingssammanhang. 
Tack Sya Hästskjutsar för en givande dag i hästarnas tecken!

Bilden visar det enorma sortiment på skor som Mantorps Travshop har. Denna butik besöktes på förmiddagen under Sya besöket.

2015 01 03
 

I blåstens hårda vindar

Ikväll åkte jag på bio för ovanlighetens namn. Hästarna fick kvällshö innan jag for. 
Klockan 21.30 gick jag till stallet för det sedvanliga insläppet. Karisma, Fabiola och Gurra släpptes fram i paddocken framför stallet innan jag åkte, och där gick de när jag kom tillbaka. Men se i den andra hagen bakom stallet, där Lyrik och Ullmin fått sitt hö, där fanns inga hästar.
Aahh.. jag tar in de andra först och mockar en box, så kommer de väl snart, tänkte jag högt. En halvtimme gick, inte en kuse så långt pannlampan kunde lysa. Jag ropa och jag ropa i blåsten, ingen som hör mig... 
Mockade en box till, fyllde på vattenhinkarna, gick ut och lyste "kanske står de utanför nu"... inte en levande tecken. Nu började jag bli rätt orolig, var tusan är de...
Gick runt i hagarna, ropade och lyste..  Klockan blev 23.00.
Ringde på telefonen och pålyste om extra förstärkning i letandet. Tänk om de ligger under en nedblåst ek eller gran for det i tanken..
Gick genom äpplaträdgården och markerna som ligger åt norr... jo där glimmade det till... Sedan skuttade det i pannlampans sken.. rådjur tre stycken var det. 
Jag ropade igen och då, brakade det till av bara tusan och i full galopp kommer först Ullmin och sedan Lyrik. Stor och liten som jag kallar dem. 
Då gick de så långt nordost de kunde komma, allra längst bort mot grannen och där letade jag nu naturligtvis SIST..
23.30 stod de i boxarna och åt av sitt hö.
Det kan bli lite väl oroligt ibland..

2015 01 02

Råskog dag 4

Nyårsdagen 1 januari 2015.
Klockan ringde på telefonen 07.00. 
Utsläpp av hästar, frukost till oss alla, packa utrustning och lasta hästen.
I dag styrde jag kosan mot Råskog igen. 
Med mig hade jag min bror, svägerska samt Mattias, som Stig-Anders är morbror till.
Det behövdes extra arbetskraft och därför hade jag bett dem följa med.
En kap, en klyv och en slipsten skulle flyttas undan då de tog plats där vi ska köra med hästarna fram till avlägget.
På skogsvagnen lastades kapen, en stor och tung pjäs som efter en hel del trixande äntligen låg där på flaket så Ullmin kunde dra den upp till andra ladugården som Stig-Anders äger. 
Sedan blev resten av redskapen flyttade och allt gick som det va tänkt.  
Tänk så bra det går när man kan hjälpas åt med saker och ting. 
När den extra arbetskraften åkt hemåt, tog vi som blev kvar, lite att äta, både två och fyrbenta.
Snön som kom har smält bort, sex grader visade kvicksilvret och slädföret är som bortblåst. Eftermiddagens skogsköra blev med vagn. Vi jobbar fortfarande i området vid Patrika väg och det är en del långa uppförsbackar när veden ska köras till avlägget. Ullmin stannar och pausar mellan varven och även jag, ska jag erkänna. Prövade att gå jämte honom vid huvudet i sista uppförsbacken och då var det precis som det gick lite lättare för honom att dra. Någon som peppade på lite extra liksom. 
Stig-Anders visade mig olika sätt att förankra spännbjörnens kätting. Den del som du låser hela klabbet med. Tre olika alternativ förevisades, och jag provade dem alla under eftermiddagens körning. Bra att kunna det där!  Det var blött vid avlägget så Ullmin sjönk en bra bit med bakhovarna i geggan. Jag tänkte, nu ryker väl skorna (hovslagaren ska komma nästa vecka) men nej då, de satt kvar när han gick därifrån, tack o lov!
Klocka blev nästan 16.30 när vi slutade för dagen, mörkt hade det hunnit bli och tidsvis friskade det i bland träden rätt rejält. 
På söndag kör vi igen!

2015 01 01 - 2

Råskog dag 3

Det har kommit snö, det har lagt sig och kvicksilvret visar minus 10 på nätterna. Dagtid 3-6 grader. Funderade på vilken väg jag skulle ta till Råskog i dag. Mjölkbilen kör i byn morgon och kväll så där måste ju halkbekämpningen fungera, jag körde över Eksjö och ut på Tranåsvägen. Backarna upp till Råskog var väl inte direkt nysandade men det fungerade bra. Nya vinterdäck med dubb på bilen satt fint!

Stig-Anders tyckte vi skulle ta fram kälkåket till skogen. Sagt och gjort, vi baxade ut dem och kopplade ihop fram och bakkälke. Lusen som håller skakeln kom på plats och Ullmin anspändes. Jutesäcken lades på banken och sedan gick vi mot skogen.  På byavägen skar järnet från medarna igenom rätt så friskt stundom, i skogen gick det så tyst och fint.

Vi tog in på Patrika väg och lastade kälkarna med ved som Stig-Anders dragit ihop för hand. Ullmin gillade läget i skogen, vilade fot och stod lugnt och stilla under lastningen. Min stockasax fick bekänna färg. Den är så liten mot Stig-Anders sax, jag kallar den numera barnasaxen.  Ska ta en bild så får ni se skillnaderna i storleken. Även denna dag sänkte sig mörkret över Råskog och när vi ätit lite mat lastade jag Ullmin och styrde hemåt igen.

2014 12 26 - 2


När det inte blev som det skulle...

I många år ringde Olle i Buggeryd för att bjuda in till julottan i Norra Sandsjö kyrka. Ett arrangemang som blivit en fin tradition i bygden. Tyvärr så blev aldrig att jag kom iväg under tiden Olle var i livet. I min vänskapskrets skulle det köras till julottan med häst och jag gick ett par dagar och funderade på hur kul det skulle vara att göra något liknande. Årets julotta körs till Olles minne och jag bestämde mig för att deltaga. Medhjälpare ordnades, en extra transport inlånades för att kunna köra vagnen i. Selen o huvudlag smordes, pälsen och facklorna packades. I kväll kom det snö, det blev kallt. Å halt!!  En järnskodd trilla i Buggeryds branta backar blir ingen säker kombination så jag har tog beslutet att lämna häst och vagn hemma. Hade det kommit lite mer snö hade det varit slädföre på stora landsvägen.  Så blir det, i morgon tar jag fram släden och tar en tur här hemma istället. 

2014 12 24

Råskog dag 2

Ullmin och jag åkte till Råskog och Stig-Anders i dag. En fin "vinterdag" med 4 plusgrader. Det liknade mer en vårdag med tanke på temperatur och avsaknaden av snö. Med mig hade jag linor och saxen. Sedan tidigare hade jag kört dit lunningsbågen. 
Jag har en enastående skogshäst sedan några månader tillbaka, detta måste utnyttjas har jag tänkt länge nu. Stig-Anders har dessvärre inga hästar längre men mycket skog och ved som måste köras hem. Att då kunna både träna och hjälpa någon annan är min melodi!
När jag höll på att sela Ullmin kom Stig-Anders på sin cykel, han hade sett från sitt köksfönster när jag körde förbi med bil och släp.
Vi tog sällskap till skogen och till en började provade jag bågen kopplad med en större granstock. Gas och broms, styrning och kontakt fungerade bra och vi körde några svängar runt på betesvallen för att känna på det lite. Sedan hjälptes vi åt, Stig-Anders visade lämpligaste vägen in mellan granarna, jag och Ullmin följde efter. 
Vi körde ut några rejäla stockar, sedan gick vi vidare in på Patrika väg där vi bytte utrustning till sax och linor. Lunnade ut vindfällen som låg lite knixigt till. Ullmin var pigg till en början men det dröjde inte så länge innan han hittade rätta lunket för skogsarbete.
Stig-Anders tog sig en stund att tacka Ullmin när vi var klara för eftermiddagen. I hans ögon såg jag saknaden efter Sally, Mona och Linda!

2014 12 22


Sex har blivit fem..

Ja som rubriken säger så har företagets hästantal minskat något. Sedan Ullmin anlände till gården har de varit sex stycken fyrbenta vänner här hemma. En skara som har förgyllt mina dagar många gånger om. Dock är antalet i största laget för att handhavas av en person. Det går åt flertalet timmar varje dygn i bara skötsel och arbete. Hästarna här hemma står på box, vintertid och det är många sysslor med in - och utsläpp, utgödsling, foder, spån, vatten ute och inne, rykt, visitation, träning och persedelvård.

Att sälja en av sina vänner är ett beslut som mognar under lång tid hos undertecknad. Det är en process som tar både energi och kraft och stundom kan det vara riktigt tufft.

Utgångspunkten startar från att jag ska ha användning av hästarna i de uppgifter som företaget och gården kräver. Alla ska kunna utföra de uppgifter som de ställs inför utifrån de förutsättningar som hästarna har. En häst är bra på det, och en annan är bra på det.

Hästen som i dag har flyttat till Renstorps Gård utanför Jönköping är Docka 23658. En alldeles enastående brukshäst och avelsmärr. Grundligt inkörd av Gunnar Bärlund i Rude och därefter vidareutbildad av mig. Det var av Gunnar som jag köpte Docka i augusti 2011. Dessförinnan hade jag fått ha henne inlånad i verksamheten en längre tid för att ta reda på om hon fungerade och passade till de uppgifter jag tänkte.

Varför säljer du henne då, kanske någon tänker.

Ja det är verkligen inget lätt beslut att göra, men det handlar om hennes storlek och styrka. Docka är ett mindre nordsvenskt sto med en mankhöjd av 146 cm och det går inte att komma ifrån att hon får jobba extra hårt i skaklarna när vagnarna ska dras på våra kuperade vägar i bygden. Även när det går utför och rullar på blir det mycket som ska hållas emot på en vagn som är lastad och obromsad.

Docka har därför jobbat mycket i par med framförallt Fabiola och vi har både plöjt, harvat, kört uppdragskörningar i stadsmiljö, bruksmiljö och trevliga bröllop.

Även som enbet har Docka fungerat mycket bra i skogsarbete och turistkörningar till hembygdens våffelsöndagar på sommarhalvåret.

Ett av mina mål med denna rara märr har varit att få henne betäckt, genomgå 11 månaders dräktighet, föla så okomplicerat det bara går och slutligen stambokföra henne med en fölunge vid sidan om.

Alla detta har vi lyckats med och jag är så stolt, glad och väldigt tacksam för den  hingstunge som nu går här hemma tillsammans med Ullmin, Hults Lyrik född 8 maj 2014 efter Lazer 2025. En avkomma som definitivt har ärvt mammas goda och trygga lynne, för det är något som Docka har. En coolare häst får du leta länge efter!

Vill Du läsa mer om denna pärla - klicka här.


2014 12 17

Smålands Dagblad

Aktiviteterna under loven är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Nässjö. Under veckan som gick fick jag samtal från ortens tidning som hade uppmärksammat det hela. Emma, som reportern hette kom till oss en förmiddag och gjorde en jättefint reportage. Det är vi tacksamma för!

Kursuppstart

I det mest fantastiska väder vi kunde få, startade vårens introduktionskurs i körning upp under helgen. I dagarna två har vi jobbat med hästens utrustning, selens delar och funktion, kuskens utrustning, tömmar, huvudlag, bett och körpisk. Tömfattning och handens stöd fram till hästens mun, halter, igångsättningar och röstkommandon. Vi har mätt hästens mun och bettets längd. Stämmer storleken på bettet? Dockas bett kunde vara en ½ cm längre konstaterade vi så där blir det ett litet inköp. Vidare har vi tränat oss i tomkörningens ädla konst. Med bindel för ögonen och en töm runt varje arm har kursdeltagarna kört varandra i volter, halter, ryggningar och sepentiner. Mycket nyttigt och en tankeväckare blev det när en själv känner hur lite man behöver ta i tömmen för att få en reaktion i armen, som det nu var i detta fallet.
Varmt välkomna tillbaka om 14 dagar igen kära kursdeltagare.
En trevlig helg har gått snabbt.

Bilden visar Peter som tömkör Karisma på väg mot skogen. Hjälpkusk är Åke.

140427

Påsklov

Ett stort och varmt tack till alla er som besökte oss på påsklovet. Det är så givande och roligt att träffas, både unga och gamla och kunna erbjuda aktiviteter med våra  nordsvenska brukshästar. Välkomna tillbaka under nya skollov.

Karisma=seminariehäst

Under helgen som gick deltog vi Föreningen Skogshästens seminarium i Tenhult. Starrikes Karisma medverkade i lördagens programpunkt med hovslagare Mats Thomsson från Löberöd. På bilden en uppmärksam häst när Mats pratar om balanserad skoning. ( det prasslade ju en del om pappret) Tack Mats för suveränt hantverk och en intressant clinic.

140407

Seminarie nr 26

Till helgen är det dags för Föreningen Skogshästens seminarium i Tenhult. Det bjuds på många spännande föreläsningar, gäster, grupparbeten, praktiska övningar, utställare och mycket mer. Själv medverkar vi med en häst, Karisma, i lördagens programpunkt med hovslagare Mats Thomsson från Löberöd. Blir intressant och givande. Läs mer på  www.skogshasten.com

Ny ekipering

J ag har den stora förmånen att känna en sömmerska i stan, endast ett stenkast från där jag lönejobbar. Hon har jobbat med sömnad i många år och har stor erfarenhet. Har beställt en fin jacka/kavaj som i dag blev provad för första gången. Kändes bra, några små justeringar och tillägg blev det. Blir bra till kommande högtid - och bröllopskörningar. Förra säsongen blev det en vacker huvudbonad inköpt. Nöjd med allt! 

Bilden kommer från en kyrksöndag som arrangeras varje höst i Kusksällskapets regi. Veronika och Nils-Erik är platsvärdar och det blir alltid en trevlig dag. Väl värt att både besöka och deltaga i om du har en säker och trygg kör/ridhäst.

Den blivande kuskjackan är sydd utifrån den jag har på mig på bilden.

140131

Snön faller...

och hästarna är som vita bollar på kvällarna när jag släpper in dem. I dag har det snöat i stort sett hela dagen. Blir bra slädföre inför helgen. På lördag har vi en inbokad slädtur med grillning. Ett glatt gäng från Eksjö kommer till oss.
I övrigt är det mycket på gång. Bröllopskörningar, kursverksamhet, skogsdagar, slädturer, hingstpremiering på Grevagården, samarbete med Vuxenskolan.. Inom kort kommer det datum på allt under fliken " På gång". Häääng med!


14 01 29

Slädtur

Snön är kommen till höglandet, men det är tyvärr inte i den omfattningen ännu så slädföret är optimalt. Är jag ensam i släden och med gräs under snön glider släden rätt så bra. Men med asfalt eller grus under, skär det igenom och skriker hej vilt. Så jag hoppas verkligen att Kung Bore ska släppa ned ett antal cm snö till. I morgon hoppas jag på att kunna köra Gurra med risslan. Han har tidigare arbetat med släpande redskap men med släden blir det premiärturen. Han är så mysig den där hästen. Varje kväll när kraftfodret är uppätet och några klunkar vatten har gått ned så tar han en lov bort genom stallgången för att hälsa på sin fästmö, Siri. Även hon en nordsvensk bruks i sin bästa ålder. Hon gnäggar alltid välkomnande när hon får se Gurra närma sig och sedan står de där på var sin sida om boxdörren och putsar varandra. När proceduren är klar efter så där en 10 minuter backar han lugnt och stilla tillbaka några meter för att kunna vända och sedan gå tillbaka till sin box och fortsätta äta. Tänkte filma dem någon kväll så får ni se.


140118

Smultron på höglandet!

Ikväll har jag nätverkat med flera landsbygdsentreprenörer i Smultronleden. Vi har bollat ideér, funderat och klurat över möjliga paketlösningar som vi tillsammans kan erbjuda olika besökare. Flexibla bikupor, grill i wook och herrgårdshus är en del i tankebanorna. Det är många pusselbitar som ska passas ihop och jag hoppas att det kan bli en del samarbete framöver. Nästa aktivitet är årsmötet i mars månad.

140114

Gott slut!

Sista dagen på detta året har startat. Ett intensivt år är till ända! Skulle jag sammanfatta allt i en enda mening skulle jag skriva, jag är tacksam och nöjd!
Gurra har nu varit hos oss i ett år och vi har hunnit med rätt så mycket i hans utbildning. Docka har varit på betäckning och ska föla under försommaren 2014. Karisma och Fabiola har axlat rollen som stabila körhästar på uppdrag och utbildningar.
Vi önskar alla vänner, följare, kunder och kollegor ett bra, stimulerande och utvecklande år. Följ med oss in i 2014. 

131231

Allmogemarknad anno 1850

För ett tag sedan ringde telefonen, i andra änden fanns Anna F. Det var dags för Allmogemarknad i Jönköping och det behövdes hästskjutsar. Jag har besökt denna marknad en gång tidigare för ett par tre år sedan och blev stormförtjust i upplägget. 
Med detta i tanke tackade jag ja. Veckorna gick och rätt som det var, var söndagen kommen. Fabiola skulle följa med in som dragare, så det blev en morgondusch, puts och snygga till hovarna. Med i bagaget följde också sele, töm, körpisk, huvudlag, draglinor, ryktdon, hö, vattenhink, kläder till mig, lunchfika och lite kosing. Som hjälpkusk hade jag rutinerade Elaine som har stor hästerfarenhet. 
Vi lämnade gårdsplan runt niotiden och vid 10 slaget körde vi in på Saabs parkering där kuskar och hästar skulle samlas. Denna dag var av det enklare slaget då jag slapp att baxa på vagnen. Inne i parken på Hovslättstorget stod en fin promenadvagn och väntade på oss. Fabiola tog sig lite hö, vi selade på, tränsade och så tömkörde jag pållan den lilla sträckan in i folkmyllret. För OJ, vad folk det var precis överallt. Och där ska vi köra tänkte jag. Nu är Fabiola ingen nybörjare i sådana här sammanhang, utan har gått i liknande miljöer tidigare och det är inte mycket som får henne att vippa på öronen eller vika på foten. Inte ens muskötsaluterna som öppnade Allmogemarknaden 2013, då klockan slog 11.00. Det krävs att du känner din häst otroligt väl när du kör denna typen av uppdrag. När vi anspänt och skulle ge oss iväg närmade sig en proper herre vid namn Ivar kreuger född 1880, även känd som Tändstickskungen. 
- Kunde det tänkas att det finns plats i detta ekipaget kom som fråga.
- Ja visst, svarade ja.
Och så var Allmogemarknad ett faktum. 
I tidstypiska kläder och på 1800 tals manér körde vi ett par svängar med Herr I Kreuger i vår vagn. Riktigt roligt, och det var nog rätt uppskattat, för vi blev flitigt fotograferade. Sedan blev det rast och vila. Fabiola tog plats på torgets bygata bredvid de andra hästarna och vi köpte mackor med nystekt fläskkött och hembakt hålkaka. Smakade ljuvligt! Dagen fortsatte i samma anda, körningar, prata med folk, fotograferingar, många upplevelser i alla dess former. Fram på eftermiddagen var det dags att runda av och ta sig hemåt igen. Vill ni se bilder från dagen ska ni kika på Facebook. Där ligger ett album som innehåller många fina kort.
Tack Anna för förfrågan, tack Elaine för all hjälp, tack Johan för uppmärkt agerade i Kreugeranda.

130908

Trädgårdsdag & prova på ridning.

På den finaste sensommardagen med klarblå himmel och strålande sol har vi i dag gästat Anica och Ronny som äger Stensholms Trädgård strax utanför Nässjö. De driver gårdsbutik, har växthus, säljer perenner, buskar och växter i sitt ombyggda stall. Ett jättemysigt ställe där man känner sig hjärtligt välkommen. Dottern Mimmi ansvarade för fika och katten Fox höll ställningarna på gårdsplan. Medverkade gjorde också Gårdsbutiken Falla med Caroline och Yvonne som sålde egentillverkade produkter från skogen, bikupan och finullsbesättningen. Alla är vi medlemmar i nätverket Smultronleden, en förening av olika verksamheter i Nässjö kommun. Aktiviteten i dag var prova på ridning, Karisma agerade ridhäst. Vi hade en allvarlig diskussion, hon och jag när vi skulle lasta. Sedan Erok lämnade gården har pålla tyckt att det där, med att gå in i transporten, kan få ta sin lilla tid. Med ett rep bakom rumpan och ett lätt tryck så går det riktigt bra. 
Dagen flöt på utan några problem, jag testade henne lite mot all trafik som rusade förbi på stora vägen. Bilar, motorcyklar och lastbilar rusade förbi i 200 knyck kändes det som, men pållan tog det med ro. I pauserna vilade vi lite i skuggan och Karisma vilade fot mest hela tiden. En härlig dag med en snäll häst som burit sina små ryttare varsam hela dagen. 
130907

Träning mot Ljunga

Under augusti månad, närmare bestämt den 17, är det dags för länets sommarpremiering i Norra Ljunga, Sävsjö. Arrangör är Svenska Hästavelsförbundet tillsammans med Nordsvenska Hästen i länet. Platsvärd är Ulf Magnusson, Örsby, Sävsjö. Från Hults Brukshästar är två hästar anmälda. Gurra 4 år, som ska exteriörbedömas och köras för ett KBI, ett körbarhetsintyg är KBI förkortning för. 
Starrikes Karisma ska stamboksföras, då hon nu fått ett levande föl, (Erok). 
Ett enkelt körprov med släpande redskap (kälke) ska utföras och sedan kommer en exteriörbedömning även för henne. I år har vi en ny domare, Roland Fransson, som är obekant för mig, så det blir spännande och se hur det går för hästarna. 
När hästarna exteriörbedöms ska de ställas upp med den öppna sidan mot domaren och man ska även skritta och trava fram och tillbaka, oftast följer man ett uppsatt staket. Det gäller att göra det allra bästa av dessa få minuter som man har framför domaren tillsammans med sin häst. Det finns många tips som man kan ta del utav. Hela uppvisningen, skritten och traven ska helst sitta lika säkert som ett fotbollsmål rätt in i krysset! 
Nu tränar vi för fullt med Gurra, anspänd skogsvagnen, inför kommande KBI. I dag har vi tränat på focus i värme och stickande insekter. Först en längre tömkörningspromenad och sedan en körrunda med vagnen. Gick bra, hade sprayat med bra flugmedel inför träningen. I dag lade jag även in några stunder med ryggövningar i vagn, då det ingår i provet. Även två halter ingår, och dessa ska vi jobba mer med. Anspänningen fungerade jättebra. Pålle ställde sig perfekt i skaklarna i första försöket. Karisma som är sju år i år, är regelbundet körd i många år, så där behöver jag inte fokusera lika mycket på kommande körprov. Finslipa lite här och där. I morgon blir det mer träning i skogsterräng med Gurra och 8 hjulingen.

130713

40 års jubileum, sprätten & våfflor.

I lördags (6/7) körde vi en rolig uppdragskörning. Det hela började med en förfrågan till Jönköpings läns kusksällskap under årsmötet i februari, då befälhavaren för Smålands Karoliner, Roland Sandberg föreläste om föreningen under kvällen. Avslutningsvis ställdes frågan om Kusksällskapet kunde vaska fram 6-7 ekipage till vaktparaden i Eksjö 6/7. Det var väl inte några större intressehugg under kvällen på Rolands fråga, men jag tackade ja på vår ordförandes fråga, om jag kunde tänka mig att samordna det hela. Antalet ekipage som tackat ja, att skiftat en hel del under de sista veckorna som gått. Jag har skrivit mail, ringt och även postat förfrågningar för att undersöka intresset om att deltaga, men många hade dagen planerad för andra aktiviteter alternativt inte så rutinerade hästar ännu, som krävdes för denna uppgift. I sista stund blev en av de anmälda hästarna halt, så den ströks för listan. Iallafall så fick jag ihop fem stycken ekipage som jag kände, detta kommer att fungera. Rutinerade kuskar med hästar som deltagit i en hel del krävande uppgifter sedan tidigare. 
Det var Annika från Skärsjö med Sigge som drog pukvagnen, Peter i Sya som lånade Fabiola från egna stallet som drog kvarnvagnen. Olle i Buggeryd med Johanna körde smidesvagnen, Emma i Berg med rutinerade Gadd som drog en av kanonerna och slutligen undertecknad själv med Starrikes Karisma som axlat trossvagnen. 
En sådan här dag är hjälpkuskarna, ett av de absolut viktigaste inslagen och Petra, Erik, Anna och Håkan, Ingvar och Helena fanns med hela tiden runt hästar och vagnar. Tack Anna för din hjälp tillsammans med mitt ekipage.
Under fredagskvällen, träffades vi i Eksjö för att prova ut uniformer och kika på vagnarna. Kläderna bestod bl. a av vadmalsbyxor och stickad yllemössa, som jag misstänkte skulle värma rejält då väderprognoserna spådde temperaturer upp mot 25 grader under lördagen.. Jag tog även kläder åt Peter, Erik, Anna och Håkan så jag hade några kassar att hålla ordning på när det hela var klart för kvällen.

Så kom den där lördagen som vi pratat om så länge. En lördag i Eksjö under sommaren som denna gång innehöll en pampig vaktparad med Hemvärnets Musikkår, Smålands Husarer, ridande till häst, Smålands Karoliner med ett 40 tal personer och slutligen Jönköpings läns kusksällskap. Ni kan tänka er vad folk detta blev när alla skulle marschera fram på Södra Storgatan. Vi gick sist i paraden och det var en hel del väntetid, folk som skulle ansluta och så vidare.  Men hästarna tog det hela mycket bra, så det var inga bekymmer alls. Vi utgick från järnvägsparken och musikkåren spelade två nummer innan vi marscherade fram mot torget. Överallt var det stora folkmassor och jag skulle nog uppskatta det till runt 1000 personer denna dag. Smala gator, parkerade bilar, höga trottoarkanter, rullatorer, barnvagnar, cyklister, och folk, folk, folk! Så småningom blev det Karolinernas tur på torget och vi körde fram vagnarna som tillhörde trossen. Befälhavaren presenterade, pratade historia och berättade om hästekipagen. En mycket trevlig uppdragskörning med fantastiska hästar som skötte sig så bra. Vila fot gjorde de flesta när det spelades på instrumenten som mest. 
Kanske blir det flera uppdrag framöver, vem vet?

Lördagskvällen avslutades med sprätten. Peter och jag körde Fabiola framför denna mackapär som krävde en hel del akrobatiska övningar för att ta sig upp, men väl uppsutten satt du stadigt och bekvämt. Har aldrig kört någon hösprätt med häst tidigare, så detta blev ett trevlig avslut på en bra dag. 

Under söndagen var det dags för premiärturen mellan Anneberg och Hult och Hembygdsgårdens våffelsöndagar. Denna dag höll lika hög temperatur som föregående dag, skillnaden var att jag kunde bestämma kläder själv. Fabiola drog vagnen och Ingvar, ständig medhjälpare, satt vid sidan om på kuskbocken. Mattias gräddade våfflor med ett annat glatt gäng och de smakade ljuvligt. Nästa söndag, får Du en ny chans.

130709

Barn, ungdomar och nordsvenska hästar.

Sommaren är kommen med besked och med den är också årets sommarkollo i gång. För tredje året i rad tar vi emot tre olika grupper under tre olika veckor där barn och ungdomar får en upplevelse på landet. Nässjö Basket med Christer Sabel och Micke Eriksson gör en oerhört stor insats för alla dessa själar. Till detta kommer också alla sponsorer och frivilliga krafter. Förra tisdagen (18) var det dags för första gruppen och just nu ligger det aktuella bilder på startsidan som visar lite vad som stod på programmet. I morgon är det dags för ett nytt härligt gäng. 

Under fredagen (21) fanns vi med på Frisksportarnas midsommarfirande på Hembygdsgården. Fabiola agerade turridningshäst och kön ringlade sig snabbt lång vid tresnåret, då det började. Upp och ned, fram och tillbaka gick vi med alla goa, glada ungar. Till en början ibland lite rädda, då gjorde vi halt, slöt ögonen och provade igen. Gick så bra. Yngste ryttaren var endast tre år och ordet han bl.a lärt sig var (h)oppla.. så det fick Fabiola höra hela rundan. Kunde inget annat göra, än att fnissa lite för mig själv.

I går söndag (23) arrangerade vi unghästträning med KBI inslag. Hästarna skötte sig väl och vi har nu en ny utgångspunkt där vi kan jobba tillsammans med hästarna i olika riktningar. Gurra drog 8 hjulingen/skogsvagnen för första gången på stora landsvägen. Riktigt kul!
Dagen startade med shopping. Men inte på Kappahl och inte på HM, utan mer av det personliga slaget hemma hos en mycket rutinerad kusk och hans källare. 
En kuskkappa i finaste ull, en skärmmössa, byxor, västar och en mycket högtidlig serveringsväst med silverknappar framtill blev handlat. 
Fick ett telefonsamtal också. Såg på displayen att det var viktigt! Hej det är Lennart! Välkommen att hämta dina hästar fortsatte samtalet med. Oj oj så glad jag blev av att höra det. Docka hade blivit ultraljudad och visat sig vara dräktig. 
Tack Lennart och Lazer 2025. Nu är det stora förhoppningar att det går vägen i hela 11 månader. Håll tummarna.  
Mycket nöjd med dagen.

130624

Svensexa för Henrik

I går var Hults Brukshästar en del av Henriks svensexa. Han jobbade i godan ro med sin altanbygge då kompisgänget överraskade med både klänning, skor, bh och tjusig peruk berättade han. Kosan styrde sedan ut till Hult och där väntade Fabiola. Tidigare på morgonen hade jag iordningställt en bruksridningsbana där titthinder, vattengrav, gatuhörn, smal passage och serpentiner var en del av övningarna. Henrik hade gott handlag med Fabiola och rykt och sadling gick hur bra som helst. Väl på plats bland alla hinder började vi med att gå banan till fots. Sedan var det dags för genomförande och i skritt gjorde Henrik och Fabiola ett strålande jobb. När vi sedan höjde nivån ett pinnhål genom att trava genom banan var det trixigt att hålla balansen i serpentinerna. Tyngdpunkten var inte alltid på rätt sida om hästen.... he he... Men det blev inga ofrivilliga avsittningar! Efteråt väntade fika, diplomutdelning och många goa skratt. 

130616

Hults Brukshästar+Facebook=sánt

Hults Brukshästar finns nu på Facebook, välkomna att följa oss även där.  http://facebook.se

130615

Bokningar och uppdrag

I helgen som gått, har det blivit mycket hästkörande. Som jag skrev i det förra inlägget hade vi ett 75 års firande i fredags. I går var det dags för bröllopskörning. Emma och Nils skulle gifta sig och de ville att bröllopsskjutsen till festlokalen skulle köras med häst och vagn. Fabiola axlade uppdraget och i den mest fantastiska natur körde vi genom ett kuperat landskap som stod i full grönska. Ängmarker, sjöar, kossor, ekdungar, träbroar var bara några ingredienser som gjorde kvällen väldigt lyckad. Fabiola fick dessutom en körmarsch spelad för sig på nyckelharpa, innan vi lämnade gården med brudparet och dess barn i promenadvagnen. Deras lille pojk somnade efter en stund i pappas knä. Tänk så effektivt en fjädrande hästvagn kan vara. 

Dagens bokning krävde fler hästar så Siri gjorde sitt andra uppdrag i dag med Christel i tömmen. Tack för din hjälp och goda råd. Själv körde jag paret med Karisma och Fabiola. Många härliga människor, speciella på sitt egna vis, kom till oss och det är sådana här köruppdrag som är så tacksamma när gästerna uttrycker sin glädje så tydligt över hästar, upplevelser, natur och samvaro. Tack Lennart för din bokning med härliga kollegor och brukare. 

Kvällen avslutades med flera härliga glädjeämnen. En bröllopskörning i augusti, ett större samarbete med ett företag i Nässjö samt vetskapen om att grannen med familj fått ett stoföl efter sin ridhäst och att Karismas helsyster flyttat till nya ägare i Nässjö. Härligt!

130609

Första uppdraget för Siri.

Min rackare till dator krånglar som tusan när jag ska uppdatera just denna sida på hemsidan. När jag klickar på uppdatera och min text ska skickas iväg, står datorn och tuggar och till slut stängs sidan ned. Ja, du kan ju tänka dig min frustration då, när jag skrivit ett antal hundra ord i ett inlägg.. 
Just ikväll har jag tillgång till en annan dator så jag provar att göra ett litet inlägg. 

I dag har vi haft en mycket trevlig bokning där en av gästerna i sällskapet fyllde 75 år. Vädret var perfekt för en hästskjuts och till denna bokning hade jag lejt in Elaine som körde Fabiola och promenadvagnen. Själv hade jag Siri i skaklarna framför trillan från Hult/Sya. Siri blev inkörd som 3 åring, därefter har hon blivit mest riden hos tidigare ägare. När hon köptes av min bror och svägerska förra året så var ett av målen att hon så småningom även skulle köras igen. Sussanne gjorde det rätta och skickade iväg pållan på träningsläger. Just för att uppdatera och checka av hur mycket Siri kom ihåg av sin utbildning som unghäst. Hos Gunnar i Rude gicks hela utbildningsstegen igenom och efter några veckor (tre, tror jag det blev) kom hon åter hem igen med lovord om en mycket trevlig och harmonisk körhäst. Nu har hon fått smälta det hela ett tag och i går var det dags, på självaste nationaldagen satte vi för med gummihjulsvagnen. Inget konstig med det tyckte Siri och vi tog oss en härlig tur i sommarvärmen. 
När vi kört en stund lämnade jag över tömmen till Sussanne som hade ett stort leenden på läpparna när vi kom hem igen på stallplan. Härligt att även kunna glädja uppfödaren Sylvia, hingsthållaren Malin, tidigare ägare Sofie och naturligtvis Per o Sussanne. 

130607

Avslut

En epok är till ända. Ingvar har sålt gården i Kråkeberg och allt lösöre. Det har varit på tal länge med en auktion, redan förra sommaren tog planerna form och i går kom så dagen. Under fredagskvällen gick jag där på stallbacken och satte upp de sista nummerlapparna som hade blåst av några selar. Höfläkten snurrade av vinden, på andra sidan träplanket spelades det fotbollsmatch. Allmänt jubel hördes när mål gjordes. Jag tänkte på alla de stunder jag varit där i olika hästsammanhang. Hur många kurser som hållts med Ingvars fantastiska hästar. Hur många vi har varit runt det lilla bordet i den lilla lilla selkammaren när fikat intagits. Hur många gångar hästarna kikat under luggen i sina spiltor när en kommit in i dörren och sagt "hej pållarna". Hur många fina fölungar som busat runt i hagarna under sommarhalvåret. Det är många många minnen från Stall Slättåkra, som jag bär med mig i all framtid. Tiden med Ingvar fortsätter i Danstorp där han bor nu, eller som i kväll när vi åkte till en gemensam bekant i Eksjö för att harva dennes grönsaksland. I fjol var det fem land, i år var det fyra. Lastade en helvild Karisma som inte alls ville gå in i busan. Med stegringar och snabba ryck bakåt talade hon tydligt om att det där gillar inte jag. Jag väntar ut henne, när minsta rörelse framåt kommer, slaknar grimskaftet som belöning. Sedan, till slut bestämde hos sig, okej, jag går väl in då. Med små olika pet,tryck och beröring får jag henne dit jag önskar. 
Väl framme hos Henrik tömkör vi en runda så hon får titta på omgivningarna. Harven anspänns och första landet harvas. Storleken på landen är ca 8*3 meter så det blir en del stopp, harv upp, harv ned, svängar och ingångsättningar. Nyttig träning för både kusk och häst och ett kvitto för mig, att pållan funkar klockrent efter tiden som fölsto. "Det där gjorde ni bra, och inte en gång trampade hon över linorna" sa Henrik när vi var klara och därefter var det dags för fika i den "lilla torpastugan".
En härlig avslutning på söndagskvällen. 

Förmiddagen innehöll träning för Gurra. Vi togs oss till unghästträningen hos Kenneth i Bänarp och vallen från i fjol var numera pöjd och harven stod framme. Amanda och Sune harvade när vi kom, Christian med Dino stod på tur och sedan körde jag med Gurra. Istället för linor hade Kenneth en vinterskakel framför harven och det gick ju det med. Första gången som jag kör harv med en sådan, vanligtvis används linor, men det blir en annan inramnin

Morgonstund..

..... har guld i mun, sägs det ju och just denna morgonen är så energifull.
Det har varit hästarnas första natt ute. När klockan slog sex gick jag ned till hagen för att kolla läget. Smög mig fram så jag kunde studera dem, utan att bli upptäckt först. Alla fyra slumrade så gott i morgonsolen. Docka låg ned och de andra stod runt om. Andedräkten speglade sig så tydligt mot solen. Fågelkvittret är öronbedövande. Jag öppnar grinden och med ens har jag fyra hästar riktade mot mig. Jag går in och varje pålle får sin del av morgonmyset. Det är lugnt, avslappnat och bara så härligt! 
Vatten i badkaret och hö i foderbingarna, sedan är morgonrutinen avklarad. När jag lämnar hagen är det full fokus på frukosten för dem alla! 

Ledig dag

1 maj har bjudit på strålande solsken och varma grader. Förmiddagen började lite blåsigt men längre fram på dagen lugnande sig vårvindarna. Klockan tio var det dags för första bokningen. Härliga människor från Eksjö utnyttjade julklappspresentkortet och det blev en vagnstur med Fabiola i skaklarna. Tack Anette med familj för hjälp med alla förberedelser till fikat. Under eftermiddagen kom ett glatt gäng tjejer från Hotell Högland som skulle överraska en kollega med hästskjuts och gofika. Till denna skjuts körde jag par, Karisma och Fabiola. Det har gått nästan 1,5 år  sedan Karisma gick i par senast, och hon gick som en klocka! Är så tacksam och glad över denna pålla, som ALLTID vill så väl. Karisma, Fabiola, Docka och Gurra är verkligen nordsvenska allroundhästar, precis som jag vill ha dem.
Nu är det dags att plocka in all utrustning som hänger på bindbommen framför stallet. Det är en del..

Jag vill också nämna en säkerhetstanke. När du får möte eller blir omkörd på vägar med tjällossning, och det ligger lösa partier med asfalt eller oljegrus. Var uppmärksam på din häst/hästar om bilen skjuter iväg en lös asfaltsbit, den kan träffa olyckligt.
Har du full uppmärksamhet på dina hästar har du större chans att förhindra ett tillbud.

130501

Inspiration

kan man få och inhämta på många olika sätt. Själv gör jag det bl.a genom gemensamma intressen med andra människor. I veckan som gått, har det blivit en hel del av den varan. Företagssteget, vip kväll och seminarie nr 25 är några exempel och jag kommer skriva mer om detta i veckan. Bilder, video och anteckningar kommer det fyllas på med. Håll utkik!

Fyllt på kunskapsbanken

har både jag och Gurra sysslat med i helgen. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag egentligen kan. Men men... kunskap är ju inte tung att bära på något sätt, så jag gör det så gärna. I höstas påbörjade jag min bana till att på sikt lära ut grunderna i körning med häst, när Föreningen Skogshästen arrangerade det första utbildningstillfället i Rättvik. Nästa tillfälle kommer senare i höst. Vi fick rekommendationer från kursledarna,att gå bredvid verksamma körinstruktörer när tillfällena ges och i lördags var det dags. Jag hade ställt frågan till FNH Örebro, som arrangerade grundkurs i körning om möjligheten och där fick jag ett ja. Därefter frågade jag Cecilia Kallander från Pukhult och även där fick jag ett ja. Cecilia jobbar som körinstruktör på Vreta Naturbruksgymnasium och har i grunden många utbildningar i bagaget från tiden på Wången, bl.a en 4o veckors lång instruktörsutbildning samt över sex års lärartjänst på samma plats. Med andra ord, en mycket rutinerad tjeja! Helgens upplägg på Esperuds gård som var den tredje kurshelgen, handlade om manöverprov med släpande redskap. I fin skogsterräng jobbade 4 hästar och 8 elever med säkerhet vid an - och frånspänning, tömkörning, körnings med skogskälke med och utan last, och slutligen även en 10 portar lång skogsbana. Starka händer ger starka hästar - mjuka händer ger mjuka hästar, Cecilia jobbade med varje ekipage, gjorde rättelser, förklarade, berömde och påpekade bl.a vikten av stöd på yttertöm. Har du det, går det mesta med hästkörning så mycket enklare. 
Även jag fick många värdefulla tips, upplägg och förklaringar från Cecilia och mitt anteckningsblock fylldes på allt eftersom. 
Förrädiska isfläckar gjorde sitt bästa för att fälla kuskarna och det drattades på ändan både här och där, även för undertecknad. Mellan 09.30 och 16 kursade vi och framemot eftermiddagen var det dags att runda av, ta hästarna åter till stallet och ta den sista obligatoriska kaffetåren innan alla sa hej då. Själv styrde jag hemåt senare på lördagskvällen fylld av energi, inspiration och glädje. Tack Cecilia, Gunnar och Madelene för en mycket trevlig kursdag. 
Under söndagen var det åter dags för unghästutbildning i FNH Jkpg regi. Jag lastade Gurra och vi körde till Kenneth i Bänarp. Mitt mål med denna dag var att Gurra skulle dra kälke, med fokus på kusk och uppgift. Under tiden som de övriga hästägarna tog en fika gjorde jag i ordning pålle. Rykt, selning, huvudlag och tömmar kom på och vi blev klara precis när de andra kom ut. Christian skulle köra sin 2 årige hingst samtidigt och denne har av förståliga skäl mer fokus på hästarna runt omkring. Jag tömkörde Gurra ut på en åker för att stämma av hans sinnesstämning till att börja med. Gas och broms, styrning och kontakt fungerade jättebra. Vi tog några svängar runt om på åkern och under tiden gav de andra sig iväg och jag tänkte; undrar om Gurra komma reagera nu när de ger sig iväg utan synhåll... Men Gurra, han brydde sig inte ett dugg han inte. Följde så fint minsta lilla kramning i tömmen och därefter anspände vi honom för kälken. Christian med häst var ett stycke ifrån när jag körde Gurra på åkern, och det gnäggades från håll,men det var fullt fokus på uppgiften. Att just då i denna stund, ta in all den härliga glädje som sprider sig i precis varenda kroppsdel går nog inte att beskriva i ord. Det måste upplevas och först då tror jag man förstår hur det känns att vara ett med sin häst! Jag blir så stolt över pålle, som gör sitt allra bästa varenda gång. Vi fortsatte med vår kälkkörning ut på en skogsväg med ömsom snö/is, ömsom barmark. Det blev även last, i form av egenvikt och Gurra fick jobba lite extra. Mycket beröm blev det under turen och det var med en härlig känsla i kroppen vi styrde åter till gårdsplanen i Bänarp. 
Att sitta så lågt som man gör på kälken och inte se hästens huvud, öron och framdel gör att fokus på hästen i töm blir än viktigare för att ge det bästa stödet hela tiden. Att köra uppsutten på vagn ger en annan överblick. 
 
130406-07

Inspirationsvideo

Att rygga/backa med en häst, kräver sin kusk. Att rygga med två hästar och en stor skogsvagn med griplastare, kräver mycket välkörda hästar som med små signaler från sin kusk flyttar sig precis dit kusken vill. Med denna video från Hälde Hästkraft och Sigvard Gustafsson som kusk vill jag visa hur det kan gå till. 

Farväl

Ibland kommer man till den oundvikliga stunden då man tvingas säga farväl till sin häst.
Så här skriver C om sin älskade nordsvenska häst, Uri. 

Farväl mitt guld. Tack för allt du lärde mig, tack för alla vackra drömmar och förhoppningar om vad som kunde ha blivit, om inte om funnits. Tack också Gunnar för din fantastiska utbildning som möjliggjorde många härliga upplevelser med dig  och som du nu bär med dig. Tack för ditt tålamod med min okunskap och mina misstag. Tack för Kurir och Under och din mirakulösa insats med dem. Tack för dina mjuka snusningar i mitt ansikte under stjärnhimlen och för att jag fick värma mina kalla händer mot din varma päls, under din långa man, efter alla kvällens sysslor, det fick mig att orka ännu en dag denna tunga vinter. Tack för all din skönhet och klokskap, dess like blir svår att finna. Men du var värd något mer än det jag kunde ge dig. Lycka till med att åter bli den fantastiska körhäst jag vet att du är, och med att bära fram många nya, fina föl till världen. Älskade Uri, jag saknar dig så!!!

130404

För Gurra

.... fortsatte påskträningen även i dag annandag påsk. Inkörningskurs stod på programmet hos Föreningen Nordsvenska Hästen och vi tog oss en tur till Kenneth i Bänarp för att miljöträna. Vi har inte varit ute på något evenemang ännu och således inte åkt transport heller. Därför var denna dag extra intressant för att läsa av killen hur han betedde sig och hur han litade på mig. Jag satte dagen rätt kravlös, tog endast med tömkörningsdäckeln och töm och ville mest se hur han reagerade och agerade på bortaplan med andra hästar.
Att lasta Gurra i busan hade jag inte behövt bekymra mig ett dugg över. Sakta och försiktigt gick han upp på rampen och sedan stod han där inne och nappade av höet. Nemas problemas! ! Vi körde ca 15 minuter innan vi kom fram, (smidigt när träningarna ligger så nära en själv) och jag lastade ur lika smidigt som inlastningen. Första gänget var ute med sina unghästar när vi kom så vi gick en runda på gården, Gurra och jag, där han fick kolla läget. Därefter band jag honom vid transporten, ryktade lite under tiden som han käkade hö. En och annan gnägg kom när han fick syn på de andra kusarna men mer blev det inte. Vi gick runt bland hästarna och det gnäggades både här och där. Mest unghingstar deltog på kursen men även några valacker. Efter fikapaus tömkördes hästarna ut på en skogsväg. Gurra gick först i täten och höll takten. Sedan växlade vi så Christians tvåårige hingst gick först, då han hade en hel del energi i kroppen. Gurra skötte sig alla tiders och på tillbakavägen gick vi sist i kön. Han låg på lite mer i handen i den positionen och jag jobbade mer med halvhalter och eftergifter. 
Summa summaro: En bra dag med en avslappnad häst både vid lastning, under färd och på träningen. 

130401

Fortsatt miljöträning

Gurraträning stod på programmet i dag. Han tränas med domänkälken bakom sig. Vi håller till i skogen som skapar en trygg atmosfär runt omkring. 
Han går fint i skaklarna när jag ber honom om det. Står still vid anspänning, väntar på röstkommando och knallar iväg så bra från stallplanen. I skogen rör vi oss så mycket som möjligt både på väg och i terräng. Rakt ut styr jag honom om möjligheten ges, pålle tvekar inte en sekund. Lyhörd, fokuserad och tillmötesgående är en bra sammanfattning på Gurra. Vi ökar belastningen på kälken succesivt vartefter träningen fortskrider. Så småningom kommer jag använda skogsvagnen (åttahjulingen) som jag så tacksamt får låna av grannen, för att förbereda Gurra inför kommande KBI i sommar.
Vi har jobbat en del sedan han anlände i slutet av december -12. M ycket tillitsövningar där förtroendet byggts och där vi lärt känna varandra mer och mer. Att inte gå undan för selen har varit en sådan övning. Jag har skapat olika situationer där jag provat hans reaktion för olika saker. Att gå på plast hela vägen från stalldörren in till boxen bekommer honom inte ett dugg. Att tappa vattenkannor på golvet eller i boxen så det kommer i beröring mot benen är inga problem. 
Skönt när hästarna är coola och har ett inre lugn. Det betyder så mycket, när de ska vara körhästar!
Tack Towa och Kjell för att ni ville låna ut honom.

130331

Långfredagen 2013

Dagen då Hults Erok gick från att vara Smålänning till att bli Närking. 
I går var det så dags för lilleman att ta klivet ut i vida världen och lämna tryggheten här hemma. Grannen Anette och min bror Per bistod med lastningshjälp och efter en stunds uppmuntran och hjälp på traven hade Erok gått in i transporten. Mycket belöning delades ut när små framsteg gjordes och det blev en lugn lastning. 
Vi rullade från gårdsplan med de andra hästarna gnäggandes i bakgrunden, precis som om de sa hej då till Erok. Resan gick jättebra, vi hade ca 18 mil framför oss och den första kvarten undrade han lite vad som var på gång, sedan stod han som ett ljus hela vägen upp. Peter och Helene i Sya hade erbjudit rastplats och vila för killen om det skulle behövas, men jag lät det rulla på då det gick så bra. Tack för det vänner! 
Han stod som en gammal häst i transporten. Inte ett gnägg, inte ett tramp. Efter de gånger jag gjorde ett kort stopp för att gå ut och överblicka läget genom fönstret i transporten kunde jag sätta mig lugnt tillrätta i bilen igen, tacksam för att Erok tog det så himla bra. Älskade häst!!
Väl framkomna tyckte han det var läskigt att gå baklänges ut på rampen som sluttade. Vi hjälptes åt för att på bästa sätt ge honom en positiv upplevelse även där och efter en liten stund trampade han på fast mark i Rude. 
Hagkompisarna Roke och Stallargårdens Opal som är en 3 årig hingst tog emot honom på ett bra sätt. Erok han föltuggade av naturliga skäl och sedan blev det många friska galopper. Blev lite full i skratt då det nästa kändes som om Erok testade kompisarna lite, då han mitt i galoppen tvärstannade och vände om och de andra inte alls hängde med. Erok vände på huvudet och tänkte: Nu hängde ni inte med va??  Innan hemresan som naturligtvis inte gick med tom transport hem, gjorde jag ett besök i hagen och fann då alla tre stå och äta nöjt av hösilaget. Senare i påskhelgen väntar hopsläpp med resten av gårdens hästar. Alla går i lösdrift och på kvällarna kommer de yngre förmågorna in för kraftfodergivan. Att då stå i spilta blir nytt för Erok, men känner jag honom rätt blir inte heller det några större bekymmer. Han är nyfiken, social, trygg och ärlig den pållen. Stort lycka till med smålänningen i framtiden familjen Bärlund. 

130330

Krångel

Det är och har varit stora svårigheter att uppdatera hemsidan. Därför har det blivit sparsamt med uppdateringar här. Men det har hänt desto mer i verkliga livet med utflykter, flera slädparti, studiebesök, turistmässa, årsmöten,träningar, hingstpremering och körkurs. På fredag lämnar Hults Erok gården för att bosätta sig hos sin nya familj i Närke. Mer om detta senare! 

130326

Föreningsengagemang

Med ett nytt år kommer föreningslivet i gång. Verksamhetsberättelser ska plitas ihop. Ekonomiska sammanställningar ska göras klara och redovisas. Medlemsavgifter ska betalas och anmälningar till årsmötet ska ringas in. Jag skulle nog beskriva mig själv som en föreningsmänniska. Vad utmärker en sådan då? Ja, för mig egna del så gillar jag när det händer saker. Finns det inte, ser jag till att ordna det om möjligt ges. Föreningsgemenskapen man har med flertalet medlemmar om sin passionen är stimulerande och föder nya tankegångar och härlig kreativitet. Som ni säkert förstått vid det här laget så är ju hästar och utbildning en passion som ligger mig varmt om hjärtat. 

Riksföreningen för Nordsvenska Hästen / Jkpg län

Jönköpings Läns Kusksällskap - utbildningskommittén

Föreningen Skogshästen

All-tid Småland

Smultronleden

Höglandets Bilkår

Norra Solberga Hembygdsförening 

är en del av de föreningar, där ni hittar mig på medlemslistan.

Det senaste årsmötet hölls för ett litet tag sedan av Kusksällskapet.  En förening som verkat i över 30 år och som över tid utbildat många många kuskar, arrangerat SM - och DM tävlingar i skog, bruks, ridning och plöjning. Detta årsmöte skulle gästas av befälhavaren för Smålands Karoliner, Major Roland Sandberg. Majoren inledde med att han hade fått veta att några av åhörarna hade nedsatt hörsel och därför önskade att talaren skulle prata ur skägget! Detta hade Sandberg mycket väl hörsammat, och att jag inte for av stolen i rena chocken när denne med mycket hög och ljudlig stämma inledde föredraget om Karolinerna var märkligt. Jag har hört en del befäl ta till orda under min tid i försvarsmaktens gröna uniform, men det vet i tusan om inte denne major tog priset. 

Nåväl, under ca timman lotsades vi genom Karolinernas alla resor, uppdrag och tjänstgöringar. Vi fick se prov på kläder, sablar och övrig utrustning. En mycket mycket givande föreläsning som avslutades med en uppdragsförfrågan till Kusksällskapet. 6/7 är det dags för en uppvisning på Eksjö Torg, då ska sex stycken hästekipage ska medverka. Är du medlem i JLK och intresserad av att vara med? Anmäl dig till mig. E-post: hultsbrukshastar@hotmail.com. 

I övrigt avlöpte mötet enligt den dagordning som styrelsen tagit fram. Valberedningen har den tunga biten, enligt mitt tycke, att få fram personer som kan tänkas ställa upp i föreningslivet och lägga X antal timmar i veckan/månaden/året, för att få föreningen att blomstra tillsammans med sina medlemmar. Kvällen avslutades med en god middag, kaffe, lotterier och glada skratt och minnen. För egen del fortsätter det ett år till i utbildningskommittén. 

130306


En dag med extra glädjekickar i dag!! När sådana dagar kommer gäller det att samla in all god energi för att kunna ta av när det är motigt. Dagens träning bestod av hästarna Gurra och Erok. Den förstnämnde gick i skaklarna med timmerkälken bakom sig och vi tog sikte mot gamla järnvägen och skogsterrängen. Med mycket snö och uppförslut gjorde sig min dåliga kondis påminnd.  Phuu.. så slö jag är!!!
Gurra knatade på och vi tränade på halter och volter åt båda hållen. Tryck på benen från skaklarna och en kälke på skråe. Gurra är grundligt inkörd sedan tidigare och i dag var det dags för repetition.
Tack Gunnar för hjälpen! 
Även Erok fick ett träningspass. Tjejerna hämtade in honom från hagen och på plats i skötselgången blev det rykt, lite korrigering på framhovarna med raspen. 
Sedan selade Julia och Alice på Erok tillsammans. En tog lokorna och en tog däckeln. Samarbete är bra och skapar trygghet med hästarna. Man hjälps åt och visar varandra. Huvudlaget kom på plats liksom tömmarna, sedan blev det några tömkörningsrundor i paddocken. Vi avslutade passet med att låta Erok ta plats i skaklarna för lunningsbågen. Bra jobbat tjejer. I morgon väntar mer trevliga hästaktiviteter.

130302

Att jobba med sina hästar i olika situationer, i olika åldrar och utbildningsstadie är väldigt givande. Att säga att hästar är bara hästar är som att svära i kyrkan under gudstjänsten. De fem hästar som jag förvaltar här hemma har så olika personligheter som det bara går att ha. I fredags tränade jag Erok med sele och huvudlag. Han tar allt med ro, lugn, nyfiken och intresserad av allt som han ställs inför. En mycket positiv kille. Traktor med plogbladet har stått parkerad några dagar utanför insläppet till hästhagen och varje morgon och kväll har han gått förbi. Fram och plocka och undersöka. När vi startade traktorn och körde in i hagen för att dra ut några rundbalar var Erok förste man till att gå precis efter traktorn. 
Inte rädd han inte! Han hade fått vänja sig under några dagar och när det väl blev skarpt läge var det inte några konstigheter.

Docka och Fabiola har gått i skaklarna som enhetsekipage under mina tre lediga dagar från lönejobbet i stan. Sköter sig bra och skrittar på med energi och framåtanda. 
Under söndagen hade vi bokningar hela dagen. På förmiddagen kom två stycken familjer vars döttrar ville ha sina 9 års kalas hos oss. Grattis Evelina och Tilda! 
Det blev ridning med Fabiola, Siri och Docka, prova på fyrhjuling och grillning. Kalaset avslutades med presentöppning i goa värmen inomhus. Kul tyckte vi det var att även några föräldrar vågade sig upp på hästryggen. TACK Suss för din hjälp under dagen.
På eftermiddagen kom det en familj med mormor, mamma och två söner från Eksjö. Då kom slädarna ut och skakelklockan på plats i Fabiolas selen. Snön föll från skyn hela turen och vi såg ut som snögubbar hela bunten när vi kom tillbaka till stallet. Annika körde Docka och jag Fabiola. Tack alla för en trevlig söndag, och tack Evelina för din hälsning i gästboken. Du har skrivit så fint. 

130318

I går hände det mycket, väl hemkommen från jobbet i stan, började det ringa på mobilen. Först blev det en bokning av bröllopsskjuts till Ullinge Wärdshus från Kulla Kapell, sedan kom det tre intresseanmälningar till kommande körkusen i mars och slutligen ett samtal om förfrågan att deltaga med hästskjuts på Flisbydagen i juni månad. Kan inte bli annat än väldigt glad men än lite häpen. Under kvällen ringde det också på dörrklockan, och när jag öppnade stod där två av tre barn tillhörande min bror och hans familj. Med hembakt tårta, blomstergrupp och fin ljuslykta uppvaktade de på Alla hjärtans dag. Så omtänksamt gjort! Tack Julia och Ida, ni är de bästa brorsbarnen man kan få, och såklart även Erik, som var för liten för att plumsa med i all snö. 
Kommande helg har vi kalas, på söndag kommer det två familjer med döttrar som fyller 9 år. 10 kompisar är medbjudna och det blir hästar, ridning, getter, fyrhjuling, grillning och korv. 

Nu står den lilla släden framtagen på stallplanen och Docka ska få selen på sig. Sedan far vi ut i det härliga vinterlandskapet med fällar och bjällerklang. Må så gott allesamman!

130215

I bland har vi förmånen att få ha en mycket duktig fotograf med oss på våra hästevent. Sussi Stridh är tjejen jag menar, som har ett mycket stort intresse för bl.a sportfiske, fotografering och hästar. 
Finns det något bättre än att få se fantastiska bilder tagna av en proffsfotograf med bra utrustning och känsla för sin uppgift. En bild säger mer än tusen ord heter det ju! 
En kväll i november när vi hade julklappsrunda i stallet kom Sussi med sin kamera och varenda bild som togs hade magi och ljus. Många ögonblick fångades den kvällen.

Sussi driver bl. a en blogg som blivit nominerad till en av Sveriges bästa sportfiskebloggar och jag skulle önska att ni klickar här, för att med ett enkelt gilla tryck lämnar er röst på Sussi. Det vore så himla kul om hon kunde ta hem vinsten. 
Hoppas du vill hjälpa till! 
Inte nog med detta, det finns också en hemsida, där du kan kika mer på Sussis fantastiska bilder. Den hittar du här. 

130213

I dag följde jag med Gnejs ägare, Erland till Rude och familjen Bärlund.

 Det är drygt 1,5 månad kvar till Grevagården och avelsvärderingen dit Gnejs är anmäld, och därmed tyckte vi att tiden var inne för en liten utbildningskontroll. 

Under hösten som gått har de grundläggande momenten tränats såsom linor, svängel, tyngd i svängel, släpskakel och timmerkälke.

Gnejs har tagit det hela med ro och axlat uppgiften väl.  Därefter har det varit vila och med tiden som gått har pålle fått smälta och bearbeta alla intryck och övningar som skett.

Efter nyåret var det så dags att fortsätta utbildningen och en kortare repetition följde för att stämma av Gnejs kom ihåg. Kälkåket  har varit ett av de redskap som tränats med, samt den sista tiden, Rörosvagnen, en åttahjulig skogsvagn.

Det var med den vagnen som jag och Erland för första gången fick axla tömmen bakom Gnjes. En mycket trevlig upplevelse blev det med en treåring som tog sig an uppgiften på bästa sätt. Förflyttade sina framben så balanserat i svängarna, dragtekniken fanns där i uppförsluten, stod så still i halterna och bromsade fint i de brantare partierna. Under dagen rådde det delade meningar om Gnejs framåtbjudning, det återstår att se vad kördomaren säger den 15 mars.

Häng med till Grevagården så ses vi där.

 

130203

Härligt med goda vänner som kommer med tips, efter att kölden gjort sitt allra bästa för att förfrysa händerna på kusken under slädturerna som gått här under vintern.
Häromdagen kom det ett tips indimpande på mailen och bl.a fanns det en bifogad länk med.  Länken gick till den här sidan .
Läser man om denna fantastiska handske, känner jag personligen, att nu har den absolut ultimata handsken kommit ut på marknaden. 
"Istället för att använda värmeslingor används en papperstunn polymer tillverkad med nanoteknik. Med den lösningen regleras värmen individuellt för varje finger. När ett finger är tillräckligt varmt reduceras uppvärmningen automatiskt vilket spar på batteriet."
Tycker det låter som ett mirakel för mina iskalla, stelfrusna fingrar.  Nu är de beställda och det är med stort intresse jag inväntar dem med posten.  Fortsättning följer!

Women Only är ett nätverk för kvinnliga företagare eller anställda befattningshavare runt Nässjö. Att nätverka ger många positiva effekter, du lär känna nya samarbetspartners, ev nya kunder, du stärker både dig själv och ditt företag på olika sätt och framförallt har du kul! I tisdags var det dags för en ny träff och Hotell Högland stod som värd. Jag blev inbjuden av en annan hästentreprenör, Kickie som driver Stall Sjöafall i Fredriksdal. Vi började med lunch som för min del bestod av stekt strömming och potatismos. Jessica hälsade oss alla välkomna och sedan gjorde vi en kort presentation av oss själva och om våra företag. Det var en stor blandning av kvinnor som sysslade med många olika inriktningar. Det kunde vara kullager, friskvård, elprodukter, catering, hästar, fotografering och vykort. 
Efter en god lunch fick vi en rundtur bland hotellrum, spa - och gym samt konferensen som låg på andra våningen. Trots att jag jobbat många år i Nässjö hade jag dålig koll på vad Högland kan erbjuda både kommuninnevånare, konferensgäster och turister. Spa anläggningen var jättefin och på lördagar kunde man både spa-a och äta god frukost. 
Nästa Women Only träff blir i februari månad med LRF konsult som värd. 
Träffen avslutades med att jag fick förfrågan om samarbete från ett stort företag i Nässjö. Åhh vad glad jag blev! 

130124

Säkra vårtecken är när katter och hästar så smått börjar fälla sin vinterpäls. Missan, en av husets två katter har sin sovplats på en kudde som tidigare var ljust beige, på två veckor har det övergått i en klart mörkare färg. Kissen är svart, kolsvart.
Piggborsten eller ännu hellre svettskrapan är det perfekta verktyget till håriga hästar. Karisma är först ut på banan till att börja fälla och stora tussar lossnar. Lite märkligt kan ju tyckas att fällningen är igång när det i dag är 17 minus ute. Men som ni kanske vet så är det ju ljuset och inte temperaturen som sätter igång processen. 
Ett annat säkert vårtecken är den i mars månad, årligen återkommande avelsvärdering/hingstpremiering på Grevagården strax utanför Skövde. Det är avelsorganisationerna för nordsvensk, ardenner och russ som arrangerar, fredag till söndag, 15-17 mars. Detta är en folkfest med stor publik, hästar, (nervösa) ägare, domare, veterinärer, kuskar, funktionärer, press, föreningsaktiviteter, försäljning, uppvisningar, bruksprov och bedömningar. Ska du åka, klä dig varmt!! Vädret brukar visar sig från sin värsta sida, oftast... Men i år kanske det blir ändring på det.. Vem vet? På hemsidan för Svenska Hästavelsförbundet - SH hittar du anmälda hingstar, bestämmelser och olika premieringsplatser. Mycket att läsa för den som är intresserad.

I år klappar hjärtat extra mycket för Gnejs. Han stammar från grannbyn, Kongsryd och ägs av Erland Stenström. Vintern 2010 stod han i vårat stall, en liten kille i en stor box. Då var tiden kommen för att påbörja vägen in i vuxenlivet och lämna mamma Glimmas trygghet där hemma. Nu är det dags att visas som treåring på Grevagården, och även göra ett körprov. Tiden springer iväg, 
Under dessa tre år som gått har Gnejs bott hemma i Rude hos Gunnar Bärlund. Fått de allra bästa förutsättningar till en bra uppväxt med både jämnårig och äldre kompisar, kuperade hagar, bra foder i rätt mängd, träning och gott handlag. I dag tittade jag på en bild som avslöjade ett fint draglag framför kälken med sänkt nacke och fokus på uppgiften.
Om det sedan blir så dagen D med många fyrbenta "konkurrenter" i varje hörn återstår att se då. 
Ikväll anmäldes han till årets hingstpremiering på Greva! 
Fancluben från Hult är på plats och håller alla tummar fredagen den 15 mars. 


130123

Peter och Helene bor strax utanför Sya, ett samhälle som ligger en liten bit söder om Linköping. Peter har ett stort intresse för redskap och vagnar och tillsammans med sin fru driver de hästföretaget Sya Hästskjutsar. Häromdagen fick jag ett trevligt videoklipp som jag efter förfrågan, vill dela med mig av.
Helene provkör en fantastisk skapelse, (se bild) en promenadsläde i utmärkt skick med dubbla säten och dörr på varje sida. I denna släde åker du kungligt med stora fjädrar som gör åkturen väldigt bekväm. Klicka här så kan även du se filmen. 

130120

Natten tills i dag lördag kröp kvicksilvret ned till 19 minusgrader. I morse när jag klev ut till stallet för att släppa ut hästarna visade det 17,6 grader. Efter utsläppet tändes det i köksspisen som nu värmer så gott! På nyheterna talade de om att Jönköping nådde - 25. Rena vargavintern och alldeles för kallt om du frågar mig. Nu skiner solen från klarblå himmel, varenda träd har rimfrost på grenen och släden ska plockas ut. Docka ska selas på och det blir en tur ut med fällar och bjällerkransen. Kängorna som jag köpte från Luneco i Eksjö ska få bekänna färg, håller de värmen tro? De har uppfyllt alla förväntningar hittills, och det allra bästa är dragkedjorna på både sidor. Stort plus för detta!

Förra lördagen (130112) styrde jag kosan norr över tillsammans med Helena och Peter i Sya och målet var en av riksföreningen Nordsvenska Hästens arrangerad stoföreläsning,
" Från betäckning till avvand fölunge" med veterinär Bengt Y Larsson. Platsen var förlagd till Vretagymnasiets nybyggda lokaler som i matsalen lyste med ett spektra i gröna färger i det mesta som gick att måla.... Phu..
Många bekanta ansikten syntes bland borden såsom Hans från Sockna häst, Linnea, Kåre, Cecilia och Maria från Stjärnorps Brukshästar, Eva och Rikard från Solbergas Nordsvenska Brukshästar t.ex.

Från Svenska Hästavelsförbundet informerade verksamhetsledare Christina Storm med rubriken "Hästavelssverige ur ett hästägarperspektiv". 

Med god mat, lotterier (med vinst hem i bagagen) trevligt sällskap och mycket mattnyttigt i skallen körde vi hemåt frampå eftermiddagen. Ett stopp i Sya blev det också för att gå igenom Peters alla åkdon. En glädje att se dem i gott skick och vetskapen om att de alla används gör det ännu roligare.  

130119

Ny uppdatering kväll:

Kängorna höll god värme under den timslånga slädturen med Docka. Kvicksilvret visade 15 minus och det bettade i kinderna. Inte den minsta känning till kyla om fötterna men däremot fingrarna som är ett stoort bekymmer. Vita fingertoppar ställer till det rejält. Väl inkommen var det bara att värma försiktigt med varmt vatten, men aj aj så ont det gör. Nästa slädtur blir med värmeblock i handskarna. 
Eftermiddagen innehöll även en promenad med Gurra, lämna flocken gick utan protester. Men han tyckte nog allt att de

I ett tidigare inlägg utlovade jag ett sammandrag från utbildningshelgen i Rättvik. Här kommer det.
Grundutbildning –fortbildning för instruktörer

 i körning 26-27 okt. 2012 i Rättvik

 

Som deltagare i ovanstående arrangemang fick jag frågan om jag kunde tänka mig att skriva ihop ett litet reportage om dagarna som var. Jag svarade ja på frågan och här kommer mina rader.

 

Efterfrågan på instruktörskurser är stor i Sverige. Behovet av kursverksamhet har ökat med åren genom alla de hästintresserade som har tänkt sig köpa en körhäst men som vill utbilda sig själv först, men även de hästägare som vill lära sig att köra och så småningom utbilda sin egna häst där hemma. Det märker jag främst som ansvarig för utbildningssektion i Jönköpings läns kusksällskap.

När jag läste om detta utbildningstillfälle var jag inte sen att anmäla mig till Lena Erkers på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik som tog emot min anmälan. Lena tillsammans med Sigvard Gustafsson och Jenny Göransson stod som ansvariga instruktörer under kursdagarna och tillsammans med Camilla Perhult även hon från utbildningsgruppen, gjorde de detta med stort engagemang.

På fredagsförmiddagen möttes vi av ett välkomnade gäng, som vid en härligt sprakande eld och renskinnsförsedda grova björkstockar, bjöd oss på fika och berättade om upplägget. Kursgänget som innehöll så många som 25 personer kom från hela landet. Var och en presenterade sig lite kort och berättade anledningen till att man sökt.

Därefter berättade Lena om skolans nybyggda anläggningar, bl a Active Stable som serverade både grovfoder och kraftfoder till lösdriftens hästar.(Dock var inte ”kraftfoderhuset” igångsatt när vi var där.) Det hela var så nytt så det var fortfarande en tillvänjningsprocess för hästarna. Vi fick se den vackra körhallen med all rymd och ljus och skolstallet med dess välplanerade utrymmen. Allt genomtänkt in i minsta detalj.

Till grund för våra utbildningsdagar hade vi häftet ”Grundläggande kurser i hästkörning” – katalog över 15 olika körutbildningar, och första genomgången var kursen ”Hästhantering”.

Vi pratade en hel del om hästens beteende, instinkter och reaktioner.

En frågeställning var: När hästen reagerar, hur agerar jag?? Det blocket gav många erfarenhetsutbyten som var värdefulla att ta del av.

Sedan var det dags för utspisning och som alltid, smakar det extra gott när man vistats i lite kallare temperaturer ett par timmar. Vällagad mat med sallad, dryck och hårt bröd till.

 

Efter lunchen fortsatte vi med kursen hästhantering och introduktion och det blev dags för elevledda lektioner som diskussionsunderlag.

Först ut var Stella Nelson och Annika Stalfeldt som förevisade selens tillpassning och som därefter pratade om säkerhet med selad häst. Här kan man prata hur länge som helst om allt från hur en sele ska hängas upp på selhängaren, vilken axel du bär den på till hur en rätt anpassad sele ska sitta. Vi pratade om rätt längd på dragläder, olika lokor och tillhörande bossor samt olika sätt att hantera en tung loksele. Vi kunde konstatera att det finns många varianter, och alla har sitt sätt att lyfta, bära och hantera en sele. Att inte ha en rätt tillpassad baksele/hintertyg förevisades enkelt med att lägga ett grimskaft i knävecken och dra till. Benen slås undan på ett kick!

Vi fick även här många värdefulla tips från instruktörer och kursdeltagare som vi gladeligen mottog.

Därefter var det dags för anspänning som Lena Casselbrandt förevisade på nordsvenske valacken Fritz. Lugn och harmonisk var Lena i sitt handlag med hästen och det smittade av sig så tydligt. Lena berättade samtidigt som hon utförde alla anspänningsmomenten för en vinterskakel och därefter gjordes frånspänning. Sigvard poängterade vikten av att använda hästens huvud som en balansstång som styr åt höger alternativt vänster. Att verkligen låta eleverna få känna in sig på, hur lite man behöver flytta huvudet med hjälp av tömmen, för att få en liten förändring av hästens position i t e.x skakeln. Även här ska man komma ihåg hur viktigt det är att använda sig av röstkommandon. Vidare pratade vi om momenten vid an – och frånspänning som ska vara som ett mantra för alla elever vid körkurser. Betydelsen av framförställ och medhjälparens ansvar/betydelse.

 

Säkerhet vid körning var nästa block och där diskuterade vi bl.a medhjälparens olika roller vid olika typer av körning såsom rekning av väg i skogsterräng, eller i trafik. Cecilia och Sigvard förevisade uppsuttna på vagn (utan anspänd häst) vad som kan hända om kusken har sin tömfattning allt för långt bak på tömmen när denne behöver göra en kraftfull förhållning, och vad medhjälparen ska göra i detta läge. Beredskap, dialog och samarbete kusk – medhjälpare kan inte poängteras nog mycket, hur viktigt det är.

 

Nu hade vi börjat närma oss sen eftermiddag och det var dags för inkvartering och ombyte.

Klockan 18 var det middag och därefter föreläste veterinär Björn Gammelgård, Rättvik. Många intressanta ämnen togs upp såsom foder, kolik, hovbölder och botulism.

Det hela avslutades med allmän frågestund från kursdeltagarna och Björn gav svar på en mängd frågor. Kvällen avslutades med genomgång av kurskatalog, instruktörslista, eventuella certifieringssystem och Per Madestam mannekängade föreningens nya profilkläder.

 

Lördag morgon fortsatte efter frukosten med block från Introduktionskurs och Grundkurs steg 1. Vi hade genomgång av tömmar, tömfattning och tömtag och Jenny berättade med energi och glädje hur hon lär ut detta på sina kurser.

Reptömmar, lädertömmar, bredd, längder, material, Achenbach fattningar, tysk-engelsk tvåhandsfattning, svensk tömfattning, stängd hand, små rörelser, inte lifta med tummen, yttertömmens funktion, tänk bettets bred mellan händerna, stadig hand med tömmen i brygga, elever tömköra varandra var bara några av alla de ämnen vi kom att prata om under detta morgon. Nyttigt, lärorikt och väldigt givande.

 

Sedan var det dags för en elevledd lektion igen. Per Madestam undervisade mycket pedagogiskt om hästens ändamålsenliga form i dragarbete.

För att nå dit hän handlar det i mångt och mycket om HARMONI när man kör häst!

Återigen fick vi ett mantra att ta med oss på vägen som Per utgick mycket själv ifrån.

H – Kuskens Hand

A – Avslappnad häst

R – Rakriktning – liksidig

M – Melodi – rytm och takt

O – Ovingligt – hitta balansen

N – Naturlig framåtbjudning

I – Interaktion – samverkan, samspel. Kusken förstår sin häst, hästen förstår sin kusk

 

Efter detta blev det praktisk förevisning då Sigvard körde Fritz framför en hjulsläpa med några massavedsbitar lastade. Vi skulle se om det fanns harmoni i detta ekipage, och det gjorde det ju förstås. Vi kontrollerade om selen låg som den skulle och justerade uppehållsremmen ett antal gånger så draglinjen blev rätt. Kuskens placering vid olika redskap, samling, ett litet steg åt sidan så hästen ”fyller i sina lokor” vid igångsättning, händernas placering vid körning och tung i rumpan med magstöd var andra diskussionsämnen. Förevisningen avslutades med att delar av kursdeltagarna körde ekipaget i skogsdungen med harmoni!

Klockan hade därmed slagit 11 och det var dags för utspisning, smakade precis lika gott som dagen innan.

Eftermiddagens första block bestod av tillpassning av bröstsele, olika anspänningar med gigg och vagn. Kuskens ställning på kuskbocken samt piskhantering. Delar från grundkurs i körning med häst steg I. Här förevisade Lena och Jenny olika selar och dess anspänningar. Vi pratade om betydelsen av att använda skakelhållare/skakelögla med snabb koppling på uppehållsremmen när det gäller lokselar. Vi stiftade bekantskap med en giggsele med engelsk silettdäckel samt en ponnybrösta med french collar.  Vi kikade också på olika huvudlag. Sedan anspändes hästarna framför en gummihjulsvagn, maratonvagn och en ponnygigg. Alla vagnarna hade olika anspänning och det gav mycket att se, prova, känna och samtidigt kunna ställa frågor.

Vi avslutade de praktiskta övningarna med ytteliggare en elevledd lektion som hölls av Maria & Cecilia Kallander. De kursdeltagare som inte hade kört i skogsdungen fick nu möjlighet att prova uppsutten körning på den bana som hade byggts. Vi pratade mycket om upplägg och säkerhet när våra elever ska börja köra uppsuttet. Maria och Cecilia jobbar tillsammans med FNH Östergötland när det gäller kurser och de berättade om deras planering och genomförande. Sigvard pratade om vikten att köra hästen steg för steg när den ska svänga. Steg för steg, att låta hästen rusa in och ramla runt ger absolut ingen harmoni!

De kuskar som kört banan fick efter avslutade övningar ge sina utlåtanden.

Här kommer några stycken:

” Bra att belysa att köra i ett lugnt tempo, skritt hela vägen. Ger kontroll och säkerhet. Kusken hinner med”

” Pedagogiskt förklarat med trygga instruktörer”

”Enkla övningar anpassade till nybörjare”

”Sträckningen mellan de olika momenten på banan gav tid att låta det hela smälta in. Kändes inte stressigt”

Därefter kördes hästarna tillbaka till skolstallet, togs ifrån och sedan utfördes den sedvanliga skötseln av hästar, utrustning och vagnar.

 

Kursdagarna började nu lida mot sitt slut. Sorgligt med allt roligt tar ju slut någon gång.

Vi avslutade med fika och utdelning av kursintyg. Under tiden ville instruktörsgruppen ha svar på tre frågor som sammanfattade den gångna helgen.

 Jenny skickade med oss några ledord på vägen. Börja med små grupper, fokus på baskunskaper, säkra din kvalité och va rädd om ditt varumärke.  Ha roligt!

 

Från mig blev det högsta betyg för både instruktörer, hästar, lokaler, kurskamrater, upplägg och genomförande. Skulle jag önska något, så hade jag gärna sett en hel kursdag på lördagen och avslut söndag lunch istället.  Fortsättning kommer det bli under 2013 avslutade Lena, Jenny, Camilla och Sigvard det hela med. Jag tackar och lyfter på hatten för ert engagemang och oerhörda kunskap.

 

Vid pennan

Åsa Friman, Nässjö

Medlem 2190

Vi hälsar Gurra välkommen till Hult Brukshästar och verksamheten. Fredagen den 28 december anlände han med sina ägare, Towa och Kjell från Rönneshytta några mil från Örebro. Gurra är 4 år i år och är som namnet avslöjar en kille/valack. Tidigare har vi riktat verksamheten med ston, men när detta tillfälle erbjöds kunde vi inte tacka nej. 
Han har fått en gedigen grund att stå på inom körning genom Gunnar Bärlund i Rude.
Gurra har utbildats på bästa sätt och det visade sig på sommarpremieringen 2012 då det frivilliga körprovet - FKP utfördes med 24 poäng av 25 möjliga. 
Nu ska pålle landa i sin nya hemmamiljö, lära känna resten av flocken och finna sin plats. I stallet tränar vi så smått på olika kommandon och jag provar hur han reagerar på olika saker och ting. Han är lugn, nyfiken och tålmodig. Vänlig och väldigt snäll mot våran hingstunge Erok. De har redan hunnit bli kompisar och när jag vänder blicken ut mot hagen är det antingen full galopp eller bus med frambenen i luften. Gurra gör det med stort hjärta och Erok förstår precis när det är dags att avsluta leken. En bra lekfarbror är han Gurra.
Som alla våra andra nordsvenskar, är även denna brun med svart man och svans. Inga tecken och med en mankhöjd på 151 cm. En mycket trevlig modell av nordsvensk som med träning och mer muskler kommer fylla i kostymen ännu mer. Målen är att Gurra ska visas som 4 åring och även göra sitt KBI under 2013.
Det blir trevliga träningstimmar. 

130106

2012 avslutades med köruppdrag och bokningar. Två dagar innan julafton, en underbar lördag med solsken körde vi bröllop i Jönköping.   och  vigdes och de hade beställt hästskjuts från kyrkan. Vi deltog även i bröllopsfotograferingen. Detta var ett eftermiddagsbröllop och i mörkret som sänkte sig brann ljuset från vagnslyktorna så vackert. Vi önskar brudparet lycka till!
Även på nyårsafton hade vi en bröllopsbokning där större delen av färden gick på väg 128 mellan Kulla kapell och Ullinge värdshus. Även här började det skymma när vi körde från kapellet, så reflexer och pannlampa blev ett måste. Bröllopsfotograf på detta bröllop var Johan Lindqvist från Eksjö. Här kan du finna mer av alla fantastiska bilder Johan fotat. Lisa och Johannes får våra lycka till önskningar på livets väg.
Tyvärr är jag just nu något justerad med handled i gips och axelled i stillhet. Återbesök ska ske under kommande vecka och förhoppningsvis läker allt som det ska. Tills dess utföres endast det nödvändigaste här hemma. Jag får god hjälp med stall och hästar, så jag är hoppfull.

130105

Fler tips på trevliga julklappar kan vara en tidningsprenumeration. På tidningskungen.se kan du lätt köpa en julklapp och ge bort. Du letar upp passande tidning, klickar i beställningsrutan, skriver i mottagaren och får en orderbekräftelse på mailen. Jag har precis gett bort en julklapp till en god vän och jag valde magasinet, Hästfocus. Enligt mig en intressant, modern, lättläst och lärande tidning. 
Att ge bort en tidningsprenumeration kan även vara ett tips till pris på tävlingar, lotterier osv. Själv bidrog jag med ett sådant pris på vårat senaste föreningsmöte i Kusksällskapet. Mottagaren som vann, blev jätteglad och sa senare till mig, att hon hade önskat att hon skulle vinna och kunna välja just det priset. 
Ett annat rykande hett julklappstips så här dagarna före julafton är ett upplevelsepresentkort hos Hults Brukshästar. Du väljer till vem, hur många och vilken inriktning presentkortet ska ha. Mottagaren har sedan 6 månader på sig att nyttja det.  GOD JUL !

Mina julklappstips blir inte några viner, smycken eller leksaker, utan mer praktiska saker. Jag har gett mig själv en tidig julklapp i form av ett par nya superduper varma jobbkängor. Modellen heter Icelandic av märket Lavaro. Detta är en portugisisk skotillverkare som håller hög kvalite, och ständigt utvecklar nya ideer. 
Icelandic har en stålhätta av komposit, en grov halkfri sula och en ovandel i äkta läder. Skon har en bred framdel som gör det rymligt för tårna med utrymme för luft som kan cirkulera. Detta i sin tur gör att du inte fryser alls i samma omfattning. Äkta fårull är skon klädd med och på både sidor har du smidiga dragkedjor som underlättar på - och avtagandet. Kängan ger rejält stöd om vristen/vaden då den är högre i skaftet. Perfekt om du går i skog och mark eller på ojämn yta. 

Här kan du se flera bilder på skon, dock är priset betydligt högre här än på andra webbsidor som säljer skor,så ett tips är att kika runt på fler sidor innan du bestämmer dig. Bor du på eller runt om på Höglandet rekommenderar jag starkt ett besök hos Luneco i Eksjö. Där får du god hjälp och mycket service. Te.x behövde jag byta storlek 40 till en 41.a och inom några dagar hade jag den nya skon på plats. E-mail kontakt sköts snabbt och svar kommer samma dag. 
Jag är mycket nöjd!

Finns det inga nackdelar med kängan kanske ni undrar? Jo, faktiskt en, har jag kommit på. Och det är den lilla läderflik som sitter över plösens fäste. Därunder samlas gärna bynke och bös om du te.x är i en spånad hästbox. Men det går ju att borsta bort.

Du ska också fundera på att kanske ta en större storlek är normalt. Som sagt, jag behövde storlek 41 i just denna skomodell.

+
priset
dubbla dragkedjor
väldigt varm
en lätt arbetskänga
stadig och ger ett skönt stöd för foten
rejäla reflexer

-
flik ovanför plös som samlar skräp
stora differenser i pris


121216

I kväll har jag lagt några timmar i byns vackra hembygdsgård. I morgon lördag är det dags för den årligen återkommande julmarknaden. I fataburen står mitt bord klart med juteväv, lykta, granris, äpplen, kort på hästarna, jultomtar, visitkort, informationsmaterial och vykort. Blev jättenöjd med slutresultatet och avslutade det hela med julgröt och skinkmacka tillsammans med styrelsen. Ett glatt gäng som gärna pratar minnen och gamla tider. Vår monter kommer dock vara obemannad då vi är på annat håll i helgen, men Hults Brukshästar är i gott sällskap tillsammans med Jurgs glassliperi som också kommer ställa ut i Fataburen. Tog en bild när montern var färdig, så ni får se hur den ser ut. 
I dag har jag också köpt ett par nya vinterkängor med superlätt stålhätta till ett riktigt bra småländskt pris. De ska vara väldigt varma utlovas det i informationen, så det återstå att se om de håller måttet nu när termometern visar 16,17 minusgrader. Det har blivit en riktig vargavinter.

121207

Frågar du mig om vinterns vara eller icke vara, så har du min röst för Kung Bore! Gillar detta med snön skarpt. Det blir ljust och härligt vitt, det torkar upp i hagar och luften blir skön att andas. Det behöver inte vara så kallt, 5-6 grader är lagom. Olle varm, sköna underställ och stickade mössor är min grej. Men det bästa med all denna snö är allt slädföre som erbjuds. Egna turer med arbetsvilliga hästar, goa fårskinnsfällar, varma ullplädar, skakelklockor, bjällerkrans, facklor som lyser upp och härligt sällskap, gör en helg minnesbar på många olika sätt. Slädpartier där goda vänner eller olika kusksällskap bjuder in och man umgås, kör på fina spårade skogsvägar och bara njuter av tillvaron. Det ger lugn, harmoni och ett underbart lugn, som så väl behövs i denna stressade värld. Här hemma finns det tre olika slädar som används. Den lilla släden som rymmer två personer och kusken därbak på kuskpallen. Den fina risslan från Norrland som rymmer två personer på stora sätet och en lite mindre jämte kusken. Denna släde ska få ett extra säte monterat längst bak, då finns det plats för två personer till. Både dessa slädar dras av en häst. Till sist har vi herrskapssläden för fyra personer som dras av paret. Den köptes på en vagnsauktion en regnig sommardag för en billig penning. Mycket nöjd över detta köp.

121205

Medlemmar i nätverket Smultronleden, hade i går kväll gemensamt öppet med julklappsrunda som tema. Vi hade även öppet stall och bjöd in till stallmys, glögg och pepparkaka. 
Vår hovslagare, Robert Bessford, Sävsjö fanns på plats och alla hästarna blev skodda och verkade. Snösulorna kom på plats likaså de fyra broddhålen i skorna. Det föll så bra ut, för under kvällen flingade snön i ett härligt stilla fall, (till skillnad för förra söndagen då det regnade blött) och det blev så ljust och vitt ute. I stallet spelade vi julmusik med både Elvis och Triad i högtalarna och alla besökarna kunde mingla bland stallets alla hästar, getterna Saga & Siri och se Roberts hantverk och arbete med klinga och klubba. Sussi, mycket duktig fotograf, kom med sin kamera och fotade lite här och var. Förhoppningsvis kanske jag får ta del av bilderna här på hemsidan. I montern puttlade glöggen som serverades och för de små besökarna erbjöds julmust. Pepparkakorna gick åt och vi sålde presentkort som julklappar. Min bror visade sin lastbil som för stunden hade både sandspridare och snöblad monterat och i dag lördag, när det snöat hela natten, är han ute och halkbekämpar på vägarna. 
Är jättenöjd med kvällen och hoppas det kan återkomma som ett ständigt inslag varje år. Tack alla ni som kom och välkomna åter nästa advent igen. 

Julskyltningen blev fantastiskt lyckad från perspektivet, antalet besökare. Vädermässigt sett blev det mindre lyckat. Regn och blötsnö under senare delen av julskyltningen gjorde tillställningen väldigt kall och fuktig. Det som förvånar mig mest var alla dessa mammor, pappor och underbara barn som så troget stod kvar i kön och väntade, för att få rida på Fabiola och Docka. All värme och glädje som vi fick från dem gjordes oss glada. I vår monter informerade vi om vår fantastiska hästras, besökarna kunde köpa julklappar i form av upplevelsepresentkort och få veta mer om Hults Brukshästar. Pållarna knatade fram på Gågatan, i ett myller av människor, Frälsningsarmens blåsorkester, chokladhjul, lotterier och tomtar. Vart vi än gick möttes vi av leenden, hästarna som fick en klapp på halsen och minnen berättade hur det var förr när hästarna fanns i stan. Tror inte någon i Nässjö som besökte oss, missade att det var Nordsvenska Brukshästar som gick där på gatorna. 
Den regntunga snön fortsatte falla och det gjorde att t re klädbyten krävdes av undertecknad under kvällen, som hann gå över i natt, innan allt var återställt på sin plats. 
Stort tack till mina medhjälpare, Anette, Mattias, Ebba, Wille, Lasse, Jenny, Julia, Erland, Christina, Frohms Reklam, Det Lilla Köket och Elajo som på olika sätt hjälpt oss på och inför julskyltningen.

121125

Under hela veckan som gått har jag förberett inför deltagandet på Nässjö julskyltning som går av stapeln på söndag mellan kl 15-19.00.
Hults Brukshästar tar med sig två av hästarna in, Docka och Fabiola, och det erbjuds prova på ridning. Ett ypperligt tillfälle att marknadsföra våra fantastiska svenska ras. Jag kunde gjort det väldigt enkelt, stoppat in kusarna på söndag middag i transporten och farit in till stan och traskat runt. Men för mig är det så mycket mer! Det ska kännas välkomnande att se våran monter, den ska sprida julstämning, glädje och en go känsla. Vi vill bjuda på en upplevelse. Syns man inte - finns man inte, tänker jag!
Därför har jag ett stort block med allt antecknat, som ska följa med in. Säkert kommer något att glömmas bort, det skulle inte förvåna mig, men som den planeringsmänniska jag är, hoppas jag inte att fallet så blir.
På min lista som är indelad med olika rubriker står det följande: Monter - Hästar - Utställare - Montermaterial. Därefter följer säkert 100, ja i allafall 60 olika saker som ska vara med. 
Ljusslingor, jutesäckar, trälådor, släde, braskorg, granris, kabelvindor, trottoarpratare, värmeplatta, medhjäpare, blomsterarrangemang, juldekorationer, utrustning, hö, vattenhink, hjälmar, reflexvästar, benreflexer, grimskaft, pengar, visitkort, presentkort, montermaterial, mat, dryck, skumtomtar, pepparkakor, namnskyltar, julmusikcd, stereo, kvittensblock, ved, kamera, marschaller, verktyg, snöre, sax, stråltråd, ljuslyktor, gran, ljus, gryta, sele och dator är bara en del av allt som behövs en dag som denna. Förhoppningsvis kommer det en del bilder här på sidan om allt klaffar.
Mitt i allt droppar det in en och annan uppdragskörning också. En 75 års uppvaktning till våren är den senaste. 

121122

I dag var det dags för Kusksällskapets föreningsmöte, utbildningskommittén, som jag medverkar i, stod som ansvarig programvärd. Vi hade bjudit in en mycket duktig föreläsare med stor ödmjukhet, stor kunskap och med ett stort hästfocus,  Nina Olofsson, Kungsbacka. 
Nina är en person med många strängar på sin lyra, hon brinner för hästens fysiologi, anatomi och hälsa. Hovvård, utbildningar och lärandet om hästen. Jag fick möjligheten att träffa Nina på en föreläsning arrangerad av Ardennerföreningens ungdomssektion för en tid sedan och på den vägen är det. Jag fann denna dag oerhört lärande och intressant och tänkte som så, att denna tjej kunde vara lämplig till ett föreningsmöte i sällskapet. Tyvärr kom det inte så många som vi hoppats på, av särskilda skäl, men för de som kom tror jag det blev en givande dag. En fortsättning ska vi försöka få till under våren 2013. Då kommer det bl.a handla om hästens hov, vi går in på djupet, lyfter på skinnet, tittar på senor, ligament osv. (vi kommer använda oss av slaktben då.) Vidare ska vi prata träning, använda pulsklocka och mäta mjölksyra. 
Efter att Nina avtackats fortsatte mötet med mer fika, prat och diskussioner om sällskapets framtid och ett lotteri.
Vill ni komma i kontakt med Nina och hennes företag Hippofys klicka här. 
Tel: 070- 659 68 84

121117

Nu är det nordsvenska historiska foran på rullning. Globens hästshow i år har Sverige som huvudtema och det vore väl himla dumt om inte den inhemska svenska hästrasen vore på plats. Denna långa ringlande rad av hästar och dess kuskar/medhjälpare väcker stort stort intresse. Press och media följer det hela och på facebook bildas det grupper och medlemsantalet har ökat med flera hundra under några dagar.
Maddis från Team-H och forhingsten Odin 1986 bloggar om alla händelser. Klicka här så kan ni följa resan dag för dag. 
Är ni medlemmar i Facebook så heter gruppen Forresan Dalarna-Globen. https://www.facebook.com/groups/156349214508142/

På riks hemsida för den nordsvenska hästen kan ni läsa mer om deltagarna, hästarna, sponsorerna m.m 
Kuskarna är:
Ulf Magnusson med hingsten Lipton 1984. Ekipaget hör hemma här i länet, närmare bestämt i Örsby, Sävsjö. Riktigt kul med ett länsekipage, det gör en stolt! 
Vidare finner vi Mats Thomson från Löberöd med hingsten Luringen, godkänd i Norge. N-06-2125
Lena Casselbrant, Nås, Hedemora med valacken Valle
Per-Arne Spännar, Mora med stoet Isabella
Anders Svensson, Hudiksvall med Odin 1986
Agnetha Weingård, Gustafs med Bristol 1902
Johan Pettersson, Övre Wånga, Rimforsa med hingsten Frodo 2030
Mikael Heed, Älvdalen med hingst godkänd i Norge, Uddson N-02-2013

Vad är en fora egentligen? Klicka här för intressant läsning.

Bild: Tagen från Leksands Knäckebröd, Facebook

121117

Här kommer ett inlägg som handlar om ett av Föreningen Skogshästens  hästkörarseminarium. Jag blev ombedd att skriva ett litet reportage till medlemstidningen, Moderna Hästkrafter.


Skogshästens hästkörarseminarium nummer 21, 17-18 april 2010.

 

Så var helgen kommen, helgen då Hästkörarseminarium nr 21 skulle gå av stapeln.  På västkusten skulle det hållas, jag styrde kosan till Mölndal och Gunnebo Slott och trädgårdar.

För mig blev seminariet nummer två i ordningen. Mitt första deltagande var hos Johan och Malin i Rimforsa som arrangerade nummer 20 och det gav mersmak.

Som ny medlem i föreningen är dessa tillfällen ypperliga till att lära känna medlemmar och knyta nya kontakter. Unga, gamla, nybörjare och de mest rutinerade samlas över en helg med hästen som den röda tråden. Detta seminarie handlade mycket om entreprenadskap och under dagarna som gick klurades det på många ideér, finurliga lösningar och olika konstruktioner.

 

Lördagsmorgonen började med frukost varefter vi drog oss bort mot den skara människor som började samlas vid scenen. Strax därefter skymtades borta vid slottsgaveln ett magnefikt ekipage där en Vis a´ Vis dragen av två vackra nordsvenska bruksston kom emot oss.

Denna syn gav i alla fall mig, gåshud tidigt på morgonkvisten. Det är något alldeles speciellt med välryktade hästar, blänkande seldon, en stilig vagn, kusk och medhjälpare i finaste stassen. Kusken och ägaren Lars Olsson hade fått till uppgift att köra fram föreningens ordförande Lars-Göran Gustafsson, slottets vd Lena Vikström, Peter Andersson, kontaktperson för evenemanget samt Martina ur personalstyrkan på Gunnebo Slott.

 

Peter hälsade oss alla hjärtligt välkomna och berättade om helgens upplägg. Även förenings ordförande, Lars-Göran, hälsade välkommen och därefter informerade Lena Vikström om slottet, parken och arbetet runt om.

Till själva området kommer det runt 350.000 besökare varje år och till slottet cirka 10.000 personer. Slottets vackra natur bjuder in till både motion och härliga promenader och är götalandsregionens första kulturreservat om cirka 100 hektar. På området fanns också Gunnebo lantgård med en mindre djurbesättning bestående av lantrasdjur som kor och får. Naturligtvis fanns det en häst också. En kallblodstravarmärr efter Järvsöfax som deltog både i turistkörningar och skötsel av kulturreservatet.

  Efter detta var det dags för alla entreprenörer att presentera sig och vad de skulle medverka med under seminariet.. En härlig blandning av olika människor, dock mest av det manliga släktet. Endast fyra kvinnliga kuskar deltog under helgen, som jag kunde se, flera hade varit trevligt.

När detta var avklarat fick man fritt cirkulera runt till de olika stationer där det pågick verksamhet. Det förevisades ogräshackning, turismkörning, vårbruk, grussopning, uppdragskörning, skogskörning, gräsklippning, grusgångsskötsel och paddockharvning.

Att fritt gå runt, kan jag känna, gjorde att det hela splittrades upp lite. Men samtidigt gav det utrymme att studera och iakttaga det som man själv var mest intresserad utav. På söndagen var det ett annat upplägg som jag återkommer med.

 

Klockan tickade mot lunch och magen började knorra så smått.

Inne i slottet, i ”matkällaren” serverades det kallskuret kött, ugnsbakad potatis, hembakat bröd och vegetariska sallader. Smakade gott och kändes välbehövligt efter några timmar ute i det rätt så kulna och burriga vädret. Strax innan vi skulle sätta oss till bords hade vi informerats om att det skulle bli guidad tur i vissa delar av slottet för de som ville när lunchen var klar. Spännande tyckte jag, så under cirka timman fick vi berättat för oss hur bl.a slottet byggdes som en sommarvilla i slutet av 1700 talet till den otroligt förmögne köpmannen Johan Hall.

Denne person var då, en av landets rikaste män och hade gjort sig en förmögenhet på att exportera trä och järn framför allt till England. Herr Hall levde ett liv med allt där till i de finaste världar tillsammans med sin familj, för att så småningom sluta sitt levende endast 67 år fyllda. Förmögenheten ärvdes av sonen John Hall den yngre som tyvärr inte ärvde sin fars sinne för affärer utan slösade bort den väldiga förmögenheten på 25 år och dog utblottad i Stockholm 59 år gammal..

 

Programpunkten för lördagskvällen innehöll riksstämma och festmiddag.  Till stämman som hölls i en av de många vackra byggnaderna hade en skara på runt 65 personer anslutit sig. Lars-Göran förklarade mötet öppnat och till kvällens ordförande valdes Sigvard Gustavsson. Vid sin sida hade han Jessica Rytter som sekreterare. Vice ordförande, Kristina Nilsson höll stenkoll på dagordning, projektor och redovisningar.

Bra jobbat allesamman.

Agendan gicks igenom och tämligen snart var den avklarad. Jörgen Kvarme från Tombs Jordbruksskole i Norge tackade Roland Wirenborg och Stella Nelson för mycket gott samarbete mellan skolorna. Roland och Stella fick var sin fin bok som handlade om

hästar och historia.

Föreningens materialförvaltare, Per Madestam visade en presentation om sitt företag på vita duken som gav upphov till glada skratt och kommentarer. Ett trivsamt inslag under kvällen.

Efter avklarad stämma var det dags att styra kosan i riktning mot ” Hönshuset ” där det serverades tre rätters meny för sugna seminariedeltagare. Med god mat och gott i glasen blev kvällen en lyckad tillställning. Tyvärr insjuknade undertecknad tidigare under lördagseftermiddagen så kvällen blev inte allt för lång för egen del.

 

Efter frukostintaget på söndagsmorgonen var det så dags att få en ordentlig genomgång av alla redskap och dess funktion. Upplägget var så att alla skulle följas åt stationsvis och fick då möjligheten att lyssna och ställa frågor till den entreprenör som ägde eller brukade redskapet. Ett upplägg som passade mig perfekt då jag kunde få ta del av allas frågor och svar som gavs.

 

Peter Andersson samlade alla vid lantgården där Håkan Carlsson var först ut att presentera sin egen konstruerade redskapsbärare. Ett förställ på fyra hjul helt enkelt. För dagen med en balklämma monterad baktill. Håkan berättade med inlevelse och stort engagemang om sin hästentreprenad och synesätt på hästhantering. Avslutningsvis fick vi se hur enkelt och smidigt det kunde vara att förflytta en ensilagebal med hjälp av en hästkraft på fyra ben. En fröjd att se dem jobba tillsammans.

 

En vacker vagn från Polen, en vis a´vis blev nästa objekt att vila ögonen på. Lars Olsson som ägde vagnen, berättade att den användes till uppdragskörningar såsom fester, studenter och bröllop. Runt 150.000 får du slanta upp om du vill vara ägare till ett sådan vackert åkdon.   ( I en vis a´vis sitter passagerarna mot varandra. Franskans vis a´vis, ansikte mot ansikte)

  Lars Sundvall körde remmalagsvagn under hela helgen med sitt nordsvenska par. Som hjälpkusk satt dottern bredvid. Lars berättade om sin vagn, hur den var byggd och hur verksamheten såg ut.

 

Peter Andersson, Agne Arnesson, Tomas Gustafsson och Per-Olof Jacobsson förevisade skogsvagnar från olika tillverkare. Både för par och enbet. Med virekran, griplastare och för manuell hantering av virket. Det är från undertecknads synesätt sett, inte så väldigt mycket som skiljer dem åt, ja kanske priset då, men de finns där ändå. Enkla lösningar som gör arbetet mycket smidigare.

Intressant att lyssna och få ta del av dessa kunniga kuskar som villigt delade med sig av tips och erfarenheter när det gällde skogskörning.

 ” – Vi har alla något att lära av varandra” sa Pera.

 

En del redskap var uppradade på grässlänterna och där informerade Sigvard Gustafsson om hästdragen cylinderklippare. Ivan Varga pratade om betesputsen och Janne Lundell förespråkade ett markdrivet förställ med eftervagn och slåtterbalk.

  Ett nordsvenskt par tillhörande Göran Rhoden drog förställ från Whitehorse med en gräsharv bakom. Förstället hade styrning på hjulen vilket förenklade precisionen vid koppling av redskap samt att kusken kunde svänga ut i hörnen ordentligt.

Harven i sig var egentligen köpt för att passa ett traktordrag, men från tillverkaren gick det att beställa tillpassning för häst. Harven gick också att använda på båda sidor beroende på hur hårt man ville bearbeta jorden. Perfekt för att släta ut gödsel – och sorkhögar.

 

  Svante Lindqvist förevisade en radodlingshacka från I&J. Ett mycket användbart redskap för de som har odlingar och vill hålla ogräset i schack. Hackan är styrbar via ett pedalställ för att kompensera om hästarna inte går rakt. Redskap i form av stjärnor fanns vilket möjliggjorde rensning mellan grödorna i raderna.

 

  Under tiden hade Roland och Stella med parhästar anslutit sig på åkern med ett markdrivet förställ med eftervagn och då uppmärksammade jag att bakselen inte satt som den skulle. Nyfiken som jag är undrade jag ju förstås hur det kom sig att bakselens sidostycken försvann ned under magarna på hästarna.

Lars-Göran tyckte att vi skulle ta det som en information till hela gänget så Roland visade och förklarade alldeles utmärkt. Bakselen kopplas i en string (rem) som går mellan hästens framben och vidare upp i förvågen. På så sätt förhindras vågen att slå upp i hästarnas nosar när ekipaget körs i nedförslut eller backar. En mycket fiffig lösning. 

 

En moderniserad hästharv hade nytillverkats av Mats Tobiasson.

Tankarna började, berättade Mats, när behovet uppstod av en harv för parhästar. Han kunde ju tagit en traktorharv och modifierat lite men onödig tyngd uppstod som inte var önskvärt. Efter en hel del fix och trix så blev det till slut en hästharv för par. Med hjul, inställbart arbetsdjup och lamellplanka.

 

På Gunnebo Slott fanns en ridskola med tillhörande ridbana. Där förevisade Peter Rångeby och hans häst en ridhusharv från Kranman. Ekipaget harvade grusbädden och det framkom en del tips till förbättringar under förevisningen. En trevlig syn att se när hästen jobbar i rätt form och i lagom takt för att spara på sina krafter.

 

Sist ut fick vi en underbar arbetsupplevelse häst – människa när Per-Olof och Timus enkelt och smidigt samarbetade vid stängsling. Timus anspänd framför en tippkärra innehållandes spett, stolpar och slägga gick ett par steg, Pera proade, spettade hål och satte i en stolpe. Så pågick det en stund och Timus visste precis vad kusken ville och när. När alla stolparna var i marken vände ekipaget, Pera hoppade upp på flaket och de gick samma väg tillbaka. Skillnaden nu var att Pera knappt behövde proa förrän Timus stannade och han kunde slå i stolparna en efter en tills alla satt på plats. En underbar avslutning och en fröjd att få uppleva. 

 

Söndagen innehöll även demonstration av sopning av grus på hårt underlag, förevisning av krattoliken. Besök i ståndet hos Floby Börje, shopping av föreningens medlemsutbud samt beskådning av slottets köksträdgårdar.

 

  Vid lunchtid var det dags att tacka för helgens begivenheter och försöka sammanfatta alla ahá upplevelser som kommit till en. Innan vi skildes åt blev det korvgrillning i solskenet, avtackningar och avskedskramar.

Undertecknad tackar och bockar till arrangörer, kuskar, entreprenörer och övriga deltagare som gjorde skogshästens seminarium nr 21 till en mycket trevlig helg.

Jag hoppas vi ses snart igen i nya hästsammanhang.  Må gott alla hästvänner !

 

 

Önskar ni bli medlemmar i Föreningen Skogshästen rekommenderar jag ett medlemskap. Här finns mer information.

Tiden flyger iväg, det är måndag, fredag jämnt! Mycket på programmet som vanligt. I helgen som gick styrde jag kosan norr över och destinationen var Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, Dalarna. Där var jag en, av 25 anmälda kursdeltagare som skulle gå grundkurs eller fortbilda sig inom området körinstruktör. Föreningen Skogshästen - föreningen för körning med häst, arrangerade och det hela blev en mycket stimulerade och lärande helg. Ett utförligt reportage kommer senare, då jag blev ombedd att skriva en artikel om det hela, till föreningens tidning.
Hemma på gården pågår diverse jobb med stängsel, bilar och släp som ska ha vinterdäck på, och veden som ska klyvas, körs hem. Planering och arbete inför kommande julskyltning pågår också. Företaget har dessutom fått den stora förmånen att skylta upp verksamheten i några fantastiska skyltfönster i en tom lokal, inför julrushen som ska bli riktigt kul.
Erok får vänja sig att vara i egen box några timmar varje kväll. I början tyckte han nog det var märkligt att inte kunna sno morsans kraftfoder, när han ätit upp sitt egna, men allt eftersom kvällarna går blir han mer och mer trygg. Den lilla shetlandsselen som jag fått låna av min granne, är numera urvuxen, upptäckte jag i går kväll. Jag blir lika häpen varenda gång när jag påminns om hur mycket han växer. Jag undrar jag, hur hög killen ska bli när han är färdigvuxen.
Ska mäta honom, så jag får lite mått att utgå ifrån.
Till helgen ska jag åka på en inspirerande föreläsning inom avel tillsammans med min brorsdotter. Som bonus på detta, blir det en hel del hästkörning och lärande.
Dygnets 24 timmar blir fyllda denna helgen också!

121101


I lördags morgon förlorade jag en del av mitt hjärta! I tio år har jag fått förmånen att dela livet med denna underbara häst som under förmiddagen åkte vidare till ett nytt stall med ny ägare. Loke som var stallets stora trygghet i allt såldes av sin ägare.
När Loke fyllt sju år frågade dåvarande ägare, min granne, om vi inte skulle köra in grabben? Jo visst sa jag, det är nog inga problem. Och så blev det, vi gick där i skogen och på åkern och gjorde allt enligt regelboken, inte en enda gång tyckte Loke att något var besvärligt eller konstigt. Det tog inte många gånger innan vi kunde anspänna vagnen bakom. Alltid lika lugn och godmodig. Med Loke körde jag mitt allra första bröllop 2006, en underbar och väldigt varm sommardag, då min arbetskamrat gifte sig med sin Fredrik. Jag putsade för allt jag var värd på både Lokes päls och seldon, och de sken i kapp i solskenet. Jag minns att jag var så stolt över Loke som gjorde allt så rätt!
Efter det har det blivit många kör och ridutflykter med denna härliga häst. Loke lånades in i verksamheten när det behövdes och så sent som för tre veckor sedan hade han en ryttare som provade på ridning för allra första gången i vuxen ålder. TACK Loke för alla härliga upplevelser du givit oss under många många år ! Du kommer vara saknad för all tid framöver.

2012-10-12

går nu alla hästarna tillsammans. Docka, Karisma, Erok, Loke, Siri och Fabiola. Härligt att se 6 nordsvenska hästar tillsammans. Ja egentligen är det 5½ nordsvenskar för Loke har 50% ardenner i sig också, med lika go och mysig ändå !
Erok tyckte nog det hade varit spännande tillräckligt länge att gå där på andra sidan stänget och titta på kompisarna. I morse när jag kom till hagen, gick alla tillsammans utan Siri som var kvar i sin gamla hage. Allt stänge var helt, inga trasiga grindhandtag, inga slacka trådar.. Ja var de hade gått igenom var en gåta. Erok har ett sätt som jag tror både folk och andra hästar gillar. Vänlig och trevlig.. Inte påflugen och inte elak det minsta. Busar en aning när han biter framför allt Siri lite på hasarna, men gör det på ett vänligt sätt. Trygg i själv när han går runt med de andra hästarna. Karisma har släppt mer och mer på det vaktande moderskapet och i dag var det lite hummande då och då som gjorde att lillkillen tog riktning mot mamma för lite kontakt och mjölkpåfyllning.
Det blir oftast allra bäst när hästarna får sköta det själva. 

121002 

Blev Erok i kväll genom Åsas försorg. Åsa jobbar som ID kontrollant och chipmärkare och är godkänd av Svenska Hästavelsförbundet. Tiden var inne för att ansöka om hästpass, som alla svenska hästar ska ha enligt ett beslut  1 mars 2002. Passet i sig innehåller bl.a uppgifter om hästens namn, födelseår, härstammning, signalement, vaccinationer, laboratorieundersökningar, veterinära behandlingar och medicineringar. 
Hästpasset ska alltid följa hästen t.ex vid veterinärundersökning, tävling, betäckning, premiering m.m

ID kontrollen är en signalementsbeskrivning på hästen och på blanketten står bl.a mor o far föräldrar, huvudets tecken och virvlar, eventuella tecken på ben och kroppens virvlar och tecken.
Erok har stjärnämne, virvel på mittlinjen under ögonlinjen, virvel på struprandens mitt samt sin svarta fläck på höger bog. 

Sedan var det dags för chipmärkning. Ett viktigt moment där varje häst får ett specifikt chip, som den bär hela livet ut. Med en speciell läsare kan man utmed hästens vänstra hals kolla av hästens identitet, när så behövs.
Verktyget ser ut som en mindre pistol och kanylen, där chippet finns, är betydligt större än en vanlig sprutkanyl. Erok skötte sig så bra hela tiden och fick mycket beröm av Åsa. 

Bild lånad av nordsvensken.org

20120930

Det händer mycket överallt i vårat avlånga land.

Här är några smakprov:

 

December: Stockholm International Horse Show.

I år blir det helsvenskt med bl.a Nordsvenska Brukshästar!

Läs mer här.

 

Oktober: Årets Kallblod

Tungviktarnas kamp: Årets Kallblod 2012 Söndag 7 oktober arrangerar Föreningen Nordsvenska Hästen evenemanget Årets Kallblod på Ridskolan Strömsholm i Västmanland. Inbjudna raser, som alla får sända en sto och en hingst att representera rasen, är: Ardenner, Nordsvensk brukshäst, Fjordhäst, Tinker, Irish Cob, Clydesdale och Shirehäst. Alla individer tävlar emot alla där det slutligen står en vinnare kvar. Varje rasförening får sända en domare och under ledning av överdomaren beslutar sig dessa för vilken individ som får gå hem med segern. Årets kallblod har arrangerats sedan 20 år tillbaks och antalet raser har varierat något, även om kärntruppen, med Nordsvensk, Ardenner och Fjordhäst, hela tiden varit med. Dagen på Strömsholm inleds med ett annat arrangemang: Moderlandsrasföreningarna för Nordsvensk, Gotlandsruss och Ardenner arrangerar då en rådgivande unghingstbedömning för hingstar födda 2010, 2011 och 2012. Hingstarna visas inför exteriördomare Ronny Johnsson och kan därutöver göra körprov av olika gradering. På Ridskolan Strömsholm har nyligen startats en Kuskutbildning inom Brukshästkörning och det ges möjligheter att se hästar och redskap som används i undervisningen denna dag.

 

Författat av Malin Gustafsson - FNH Riks

 

Våren -13:

På anrika anläggningen Strömsholm pågår nu utbildning för de som vill utbilda sig till hästentreprenörer. Vill Du söka till vårens kursstart ska Du ansöka senast 15 oktober.

Läs mer här.

En presentation av hästarna hittar du här

 

I januari 2013 händer det mycket på körkortsfronten. Bl.a finns det möjlighet genom ett körprov öka behörigheten på sitt B-körkort när det gäller att dra släp.

Läs mer här. 

 

 

Avslutningsvis vill jag avsluta med ett videoklipp på Youtube. Tobias Hellman i Herrljunga är konstruktör ut i fingerspetsarna. Hästdragna redskap formas hemma på gården och det sista är en hästdriven gräsklippare där hjulen inte trycker ned gräset innan det klipps. 

Här finns länken.

En gräsklippardemo med Hellmans klippare hölls på Torups Slott i Skåne för ett litet tag sedan, medverkade gjorde bl.a Hälde Hästkraft som drivs av Sigvard Gustavsson. Här finner du en sammanfattning om dagen.  

Foto: Bilden visar gräsklippning med häst på Torups Slott.

Fotograf: Helena Gustavsson


120925

 

I helgen har Hults Brukshästar varit på resande fot. Under lördagen styrde vi kosan mot Bodafors och Emåns Ekomuseum. Pia tog emot oss och hälsade välkommen. Vår landshövding Minoo Akhtarzand invigde Mickelmässmarknaden och på plats fanns ett 10 tal utställare. Några av dem kom från Smultronleden och andra var lokala hantverkare från bygden. Tyvärr var inte vädergudarna med oss, himlen öppnade sig och regnet formligen vräkte ned. När inte vädret är med en får man tänka nya riktningar. ( vi var där för att erbjuda hästskjuts) Marknadsföring, pr och presentera sitt företag är säkra spår. En nordsvensk brukshäst livs levande vid entrén lockar också till kontakt. 
Dagen blev mycket bra och till slut upphörde regnet.

I dag söndag åkte vi med Docka i busan till Ebbarps Norrgård, 3 km utanför Lekeryd. Gårdsbutiken som drivs av Lena och Mats Fransson hade öppet hus då butiken firade 1 år. I gårdsbutiken kan du handla bl.a hängmörat nötkött från den egna besättningen, goda pålägg, korvar och hamburgare. Vi blev varmt välkomnade av Mats som visade platsen där vi skulle vara. När vi åker ut på arrangemang/mässor och liknande tycker jag det är kul att ha en liten monter med give aways och information om företaget att lämna ut. Gillar helhetskonceptet ! Framöver ska det produceras ytterliggare företagsmaterial men det återkommer jag med. Under tak tillsammans med fler Smultronutställare, grillmästare, glasstillverkare tog vi plats och gjorde i ordning vårt bord. Därefter byggde jag banan då vi erbjöd prova på tömkörning.  Docka gillade läget och knatade på bland havrenecker och rykande eldkorgar. Vädret var med oss i dag och det blev väääldigt varmt med långkallingar och tre lager tröjor. Ett trevligt inslag är när tiden medger nätverkade. Man utbyter ideér och erfarenheter. Bl.a fick jag mig berättat hur det kan vara att hålla kontakt med Leaderansvarigt folk...
Man hinner gå runt och titta, kanske handla av allt vackert, nyttigt och gott som producerats av alla entreprenörer. Älggrässaft med citron och en touch av kanel kan ni handla av Falla Gård. Så supergott och har ni inte provat det tidigare tycker jag bestämt ni ska göra det !
Dagen avslutades med inköp av skördade fina havrenecker som till vintern blir mumma för fåglarna !
Stort tack allesamman för en mycket trevlig helg !!

Fotograf: Anna Segerberg

120922-23

Med brukshästkörning menas körning med häst inom jordbruk, skogsbruk, skötsel av parkeroch andra anläggningar, turism och utflykter samt körning med olika typer av vagnar.

MÅLSÄTTNING

Efter avslutad utbildning skall man kunna verka som självständig hästentreprenör och utföra olika typer av köruppdrag inom exempelvis skogbruk, jordbruk, park- och anläggningsskötsel, turism och vid diverse evenemang.

ÖVERGRIPANDE INNEHÅLL

  • Yrkesmässig körning av brukshästar
  • Yrkesmässig körning, LIA
  • Körhästens utbildning
  • Hästturism
  • Hästkunskap för egenföretagare
  • Företagsekonomi för hästentreprenörer
  • Anläggningsvård, underhåll och hantverk

 BEHÖRIGHETSKRAV:

  1. Grundläggande behörighet för utbildningar på yrkeshögskola.
  2. Kunskaper motsvarande gymnasiekurserna i hästkunskap, häst och stallskötsel, arbete med häst och körning grunder.
  3. Den sökande skall ha motorsågskörkort innan utbildningen börjar.

 URVAL:

Antagningsprov och betyg. Antagningsproven innehåller olika moment för att visa den sökandes praktiska förkunskaper och förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Om flera sökande skulle ha samma förkunskaper och efter antagningsprovet bedömas ha samma förutsättningar rangordnas de sökande efter sina gymnasiebetyg.

Övrig kursinformation:

Utbildningen är en Yrkeshögskoleutbildning som omfattar 200 YH poäng

Kurstid: Två terminer 40 veckor
(start januari 2013)

Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen.

Utbildningen är avgiftsfri. Studenterna själva tillhandhåller kurslitteratur arbetskläder och skyddskläder.

ANSÖKAN

:Ansökan sker på särskild blankett. 

Du som söker till vårens antagning med start januari 2013 skall skicka in blanketten senast 15 oktober 2012.
Söker du till höstens antagning 2013 skall blanketen skickas in senast 15 april 2013.
Blankett kan rekvireras från tele 0220-451 02 eller hämtas hem som pdf-dokument.

KONTAKT / FRÅGOR:

Utbildningsansvarig – Elisabeth Olofsson, 070-696 64 42

 elisabeth.olofsson@stromsholm.com


Kursadministratör – Susanne Ring 0220-451 02
susanne.ring@stromsholm.com

 


Hösten är kommen, löven börjar gulna och singla till marken, morgontimmarna dryper av fukt. Vindarna är svala och den lilla sol som ger sig till känna är inte så varm längre. 
Men det är ändå något speciellt med denna årstid. Förutom att jag är född i en höstmånad, så tycker jag luften kommer med mycket syre och energi. En rustar sig på något sätt för det som komma skall. Härligt tycker jag !
Loke, Fabiola och Docka fick i dag komma in på återväxten. Det gillades skarpt och jag filmade deras glada tjut och back ut språng. Siri, Karisma och Erok går också på nytt bete, på en av betesvallarna där gräset vuxit rejält. Erok blev så förtjust att få gå tillsammans med Siri igen. Att han är hingst den lille, blev tydligt då Siri brunstade lite.
Hösten bjuder också på en del mässor och marknader. Nästa helg både lördag och söndag. Mickelmässmarknad i Bodafors och höstmarknad på Ebbestorps Norrgård står på programmet. Håller på som bäst att planera inför detta.
Planering pågår också med att fylla ut hästmaterialet då Fabiola kommer betäckas nästa vår och inte gå fullt ut i verksamheten efter det. 

120915
 

I dag ska vi köra bröllop. Morgon innehåller de sista förberedelserna, solen verkar vara på gott humör och börjar så smått sprida ljus. Vagnen ska plockas fram från rännet och få en sista touch. Blommorna ska på och den nya parstången ska monteras.
Klockan tolv anländer brudparet och då ska vi ge oss iväg på fotografering.
Senare i kväll ska vi mötas inne i Nässjö. Då är det skjuts fram till festlokalen som gäller.
På återhörande !

Bröllopskörningen gick bra, det blåste mer eller mindre storm på kvällen. Man ska alltid ha med i säkerhetstänket att sådan dagar kan hästarna reagera mer eller mindre på olika sätt. Docka och Fabiola gjorde inte något väsen av det hela utan var som vanligt, lugna och koncentrerade på uppgiften. Det är alltid lika skönt när de är sitt vanliga jag !
Väl framkomna i stan gjorde min hjälpkusk Annika och jag i ordning vagnen. Spännband lossades, vagnen rullades ned och parstång och svänglar monterades. Dynorna lades på plats, blommorna sattes i och körpiskan sattes i piskhållaren. En sista avtorkningen gjordes också. Sedan putsade vi av hästarna, selade, spände fast draglinorna, tränsade och oljade hovarna. Därefter av med skyddskläderna och på med hatt och handskar. Hästarna anspändes. Docka på höger och Fabiola på vänster sida. Partömmen först, stångkopplen därefter och slutligen fyra stycken draglinor. Hjälpkusken står framförställ tills jag är på plats på kuskbocken, brudparet har tagit plats i vagnen och jag säger: Okej, jag är klar. 
Sedan rullade vi inåt centrum och fortsatte bland tutade bilar och glatt folk som vevade ned rutorna för att fotografera.  Vi körde genom Hembygdsparken för att slutligen komma fram till festlokalen där brudparets gäster hade samlats. 
Hyllningar, bubbel och fotografering innan det var dags för Stina och Mikael att kliva ur vagnen och fortsätta kvällens fest. Själv körde jag tillbaka till ursprungsplatsen och tackade hästarna för ännu ett uppdrag där de skötte sig utmärkt. 

Tack Annika för all hjälp under kvällen och till Per för hjälp under dagen !

120908

Så har det gått en tid igen sedan förra uppdateringen. Jag har förhoppningar om att uppdatera er mera om allt som händer men det verkar som tiden inte räcker till. En god vän sa en gång, man har all den tid man behöver, det gäller bara att prioritera rätt ! Och så är det ju, fokus på rätt saker blir tidsoptimering !
Sedan sist har Docka blivit premierad som 4 åring på sommarpremieringen i Örebro. Vi körde också ett körbarhetsintyg - KBI som gick riktigt bra. En solig dag med trevligt folk och fina hästar som sig bör.
Hästdagen som arrangeras av Nordsvenska Hästen gick i år av stapeln i Värmland. Reko 1880 som är en av mina favorithingstar visades i mycket gott skick av sin ägare och det fanns några fina avkommor att se på plats. Vidare fick vi se det värmländska avelsmaterialet som gav ett trevligt intryck. Det gjordes draglagsprov och hölls årsstämma. Allt väldigt familjärt och välordnat. Tack FNH Värmland för det.
På hemmaplan har det varit mycket bokningar och köruppdrag. Hästarna har fått jobba en hel del och de sköter det med bravur. Under hösten tänker jag utbilda mig vidare i körkonsten och bl.a gå en instruktörsutbildning anordnad av föreningen Skogshästen.
Vidare jobbar vi med kurser och utbildningar i Jönköpings läns kusksällskap. Vårvinterns introduktionskurs för nybörjarkuskar slog mycket väl ut och det blir förhoppningsvis en fortsättning till våren.
Hults Erok, vår första egna avkomma här på gården har snart vuxit ikapp morsan sin på höjden. Långbent är han och med ett trevligt intryck är han en glädjespridare. Gnäggar oftast och kommer i full fart när man går in till hagen.
I dag var det selträning på programmet. Han gjorde inga större notiser om det hela utan tyckte mer att äta på grimskaftsknuten var intressantare.
Under eftermiddagen kom Mia-Lisa ut för att hjälpa oss att passa in sadlar. Docka ska ridas in under hösten och en sadel ska fram. Vi fann en o annan som kunde passa och det hjälper ju till när träningen så börjar. Brorsdottern Julia blir Dockas ryttarinna med hjälp av Sussanne, min svägerska.

120826


Ljumma ljusa sommarkvällar i augusti kan vara riktigt fulla med härlig energi!
Under aftonen som gick körde jag tillbaka 8 hjulingen jag lånat av grannen nästgårds, för att kunna träna Docka med inför KBI.et som gjordes förra helgen.
En sitter där på kuskbocken, åtta hjul sprätter och nöter på grusvägen där Docka går med energiska skrittande steg framåt. Inte en bil, inte ett oväsen, det är bara tyst, lugnt och oerhört avkopplande ! Vi följer vägen in i skogen och tar oss förbi nyskördade gröna åkrar där rådjuren reser på huvudena och spanar in oss på håll !
Docka knatar på i uppförsbackarna med energi och glöd. Förra helgens KBI prov gjorde susen på sitt sätt och pållan vet precis hur hon ska dra skogsvagnen.
Det är en fröjd att vara ägare till detta fyraåriga sto som vill så väl och gör allt så rätt ! Att kliva ned från kuskbocken behövde jag inte, flera fluffiga moln hjälpte mig sakta nedåt i stället !

120809

Till dagens söndagskörning blev det paret. Fick många förhandsbokningar över telefonen i veckan så både Docka och Fabiola fick axla ansvaret i dag.
Som hjälpkuskar hade jag både Ingvar och Julia. Ingvar körde hästarna, Julia skötte kassaapparaten och jag dinglade med benen från flaket på gummihjulsvagnen.
Morgon/förmiddagen började med regn och mera regn. Inbokningen som skulle varit kl 10.00 med mamma/dotter från Vetlanda flyttade vi på till längre fram.
Efter lunch klarnade det upp och vädret hyfsade till sig rätt så bra faktiskt. Det blev så varmt så efter en stund kände jag att mössan kunde bytas ut till kepsen och ett lager tröja kunde plockas av !
Med solen kom blåsten fram på eftermiddagen. Det friskade i rätt så bra och hästarna kände av det med en gång. De brukar inte göra så mycket väsen av sig i något väder annars, men i dag var det extra energi i båda två.
Första turen var förbokad av bl.a ett blivande brudpar. Stina vann gissa vikten på selen, en tävling vi hade på trädgårdsdagen i Flisby. Så i dag var det dags att nyttja 1.a priset och samtidigt prata igenom de moment som Hults Bruskhästar ska vara delaktiga i. Det blir trevligt att få vara en del av Stina och Mikaels stora dag en lördag i september månad. 

120715


Härom eftermiddagen hade vi en bokning där vi skulle köra till beställarens gård och hämta upp kunderna. Många var de, så både Docka och Fabiola gick framför vagnen. Himlen var mörkt mörkt grå, och jag undrade hur länge vi skulle klara oss från regnet. Vi körde genom förtrollande urskog på en mindre väg och kom så småningom fram till en oerhört vacker plats där vattnet låg spegelblankt i dammen. Grusvägen, där vi körde, gick runt själva dammen och vi passerade en smal bro där vattnet rann vidare in i kraftstationen. Vid sådana tillfällen får man som kusk passa på att njuta extra mycket av omgivningarna.
När vi närmade oss slutet på turen slog Thor igång ett rejält åskoväder med påföljande regn. Himlen blev nästan svart och det åskade rejält precis ovan våra huvuden. Båda hästarna ryckte till när knallen kom, ett extra stöd i tömmarna tillsammans med min röst gjorde att de lugnade sig snabbt och fokus skärptes åter igen. I denna stund är man rätt utlämnad, vad som helst kan egentligen hända.
Det var första uppdragskörningen i rejält åskoväder och det löpte väl ut. Återigen visar hästarna att de litar på mig som kusk och vårt förtroende mellan varandra stärktes ännu mer.
Vägen hem gick på asfalt, från kuskbocken tränade jag på takt, balans och eftergift. Att få hästarna ännu mer samstämmiga i skritt och trav. Det är inte så lätt men väldigt nyttigt och roligt. En liten förhållning på vänsterhäst, en liten eftergift på högerhäst, ett litet röstkommando och takten finns där. Ett tag iallafall.. Ett halleluja moment kommer över fullbordat faktum, och kan liknas lite som ett åskoväder. Det kommer och det går över.

120714

Bokningar och häststurer har fått en rejäl skjuts nu när sommaren är här.
I förra veckan hade vi en hel del att göra. Känns jättekul när mycket är på gång.
Även detta året har vi engagerat oss i KFUM Baskets sommarkollo som drivs av eldsjälarna Christer och Micke. Under de sista två tisdagarna har olika ungdomsgrupper besökt oss här hemma på gården. Varenda gång blir jag lika faschinerad över hur kloka och intresserade barn och ungdomar är. Ställer frågor om saker och ting som för en själv är hur självklara som helst. Vi bjuder på häst och vagnstur, de träffar alla djuren på gården som gärna blir matade med diverse olika godsaker. Vi åker fyrhjuling, rider, fikar, skrattar och mår bra. Nästa återseende är under vecka 32. Sista kolloveckan för det här året !
Under torsdagskvällen körde jag ett härligt gäng med förskolefröknar i blandade åldrar. Det var dags för sommaravslutning och de hade bestämt att Hults Brukshästar skulle arrangera detta. Kvällen blev jättelyckad med varma vindar och strålande sol. Vi tog oss fram längs med den smalspåriga järnvägsbanken där tågen gick mellan Anneberg och Ormaryd 1909 till 1935. Efteråt serverade min "kaffevärdinna" Favour gott fika i byns Hembygdsgård. Tack till både dig och till Anette som också är en god medhjälpare till företaget.
När lördagen kom var det så dags för barnkalas på förmiddagen. Tuva fyllde 8 år och hade bjudit in sina mysiga kompisar. Vi åkte på gummihjulsvagnen med Fabiola i skaklarna. Vi matade djuren, hade skattjakt och fikade gott. Tyvärr blåste det en aning så ljusen på tårtan hann blåsa ut innan ens Tuva hunnit ta en djupt andetag. Men det gick ju bra det med. Härligt med matglada barn, nästan två stycken 10 personers tårtor gick det åt. Då hade vi serverat bullar och kex innan det.  Eftermiddagen bestod av bröllopskörning på Ullinge Wärdshus.
Amanda från Australien och Reiner från Holland skulle bli man och hustru och vi  fick den stora äran att medverka på deras dag. Hults Brukshästar samarbetar med Johan Lindqvist Fotografi som var brudparets bröllopsfotograf.
Vid Södra Vixens strandkant deltog vi i fotograferingen och Fabiola gillade läget näästan hela tiden. Bilder från fotograferingen kommer med all säkerhet publiceras så småningom på Johans blogg. Missa inte detta !!
Årets premiär skedde på söndagen, det var dags för våfflor i Hembygdsgården.
Vi kör hästskjuts varje halvtimme från grusplanen vid gamla tapetfabriken. 13.30, 14.30, 15.30 och 16.30 avgår vi. Välkomna att följa med !
Smålands Tidningen med mycket duktiga Matilda Klar som reporter och fotograf  besökte premiären och vi hamnade på bild dagen därpå. För Dockas del var det också premiär och i år blir det hennes tur att dra vagnen, såvida vi inte kör par, då är ju Fabiola med på andra sidan parstången också.

120703

I kväll går mina tankar till en god vän som förlorat sin unghäst under dagen.
Det går inte beskriva i ord vilken sorg och förtvivlan detta är. En häst som funnits intill sin uppfödare/ägare under tre års tid. En häst som utbildats efter konstens alla regler och som vuxit sig stor och stark genom de åren som passerat. I dag tog livet en annan vändning. Bello har somnat in. Mina varmaste tankar till ägaren.
Din älskade häst kunde inte fått ett härligare liv än hos dig..

120609

Sommaren står för dörren sägs det... men jag tvivlar, måste jag säga !
I dag är det 8 plusgrader, regn och burrigt. Jag har plockat fram understället igen, för att slippa frysa. Annat var det för några helger sedan. Då kom sommaren en kort sväng, riktigt varmt och skönt och solsken från klarblå himmel. Då passade Camilla och Martin på att gifta sig i Norra Solberga Kyrka. Vi fick äran att skjutsa det nyblivna brudparet till festplatsen i Blankefall. Vi smyckade brudbågen på promenad/bröllopsvagnen med det grönaste björkris man kan tänka sig. Därefter klädde vi bågen med vackra vita syrenblommor som luktade ljuvligt. Det är verkligen något speciellt med bröllopskörningar. Glädje och kärlek, vackra kläder och lyckliga människor. En riktigt härlig upplevelse att få dela en sådan dag med brudparet. Tack Camilla och Martin ! Lycka till på färden framåt.

Erok är nu 1 månad fyllda. Han växer så det knakar och man kan verkligen se dag för dag hur stor han blir. Vi fortsätter med olika "lita på mig" övningar. Tränar uppbindning i boxen när rykt och hovkratsning sker. Ledövningar och att INTE bita på allt som lilleman ser ! Han lär sig snabbt och det är lika faschinerande varje gång att titta på honom när nya intryck ges. 
Han gillar inte knott och mygg. På en natt skalade han av sig en stor fläck på halsen. jag smörjde för att stoppa kliet. Påföljande natt och morgonen därpå fanns det två hårlösa fläckar på huvudet vid öronen. Jag smörjer och håller det under uppsikt. Små små hår är på väg ut igen.

Hemsidans startsida har fått en ny layout. Webbhotellet har kommit med flera nya lösningar på sidornas uppbyggnad och det är ju spännande att prova på lite olika idéer och infallsvinklar. Kommentera gärna längst ned på startsidan vad ni tycker om förändringen. All feedback som skapar utveckling för hemsidan är välkommet !

För ett tag sedan deltog vi i Trädgårdsdagen som anordnades av Flisby AB. Företaget driver en blogg där det finns mer att läsa om dagen !

120607

Lille Erok har hunnit blir tre veckor gammal nu. Han upptäcker livet dag för dag. Är så cool och älskar att vara mitt i centrum. ( En stund iallafall, sedan kommer han på att morsan är lite för långt bort, då gnäggar han och så möts de på halva vägen var)
Första grimman är redan urvuxen, tog cirka 2,5 vecka ! Svansen växer, pannluggen växer, det lilla bogbladet blir längre och längre. En kan riktigt se dag för dag hur fort det egentligen går. Tids nog är han åring och det verkliga livet kommer i kapp. Men nu, är det tid för allt fölgos man kan önska sig.
Varje gång det kommer nya gäster in i hagen för att hälsa på Erok så kommer Karisma fram. Stor och myndig ska hon inspektera och godkänna alla. När det är klart är det varsegod och klappa den lille. Blev så tydligt i dag, gruppen på förmiddagen som hade bokat häst o vagnstur blev framsläppta när Karisma har sagt ok. I kväll kom Julias mamma ut till Hult och tillsammans gick vi ut i hagen, samma procedur då med. Ansvar och omtanke har hon om sin lille ! Stolt matte !
Dagens träning handlade bl. a om replina på ryggen och lite skrammel runt benen och emellan. Tog med en vattenkanna ut till hagen också, släppte den från lite olika höjder, på olika avstånd så fick killen se att det inte var något märkligt, att det hux flux kom vattenkannor nedseglande från skyn. Vi avslutade träningen med dusch och vattenslang. Där var det Karisma som reagerade mest, vilket hon aldrig brukar göra. Nu satte hon sig nästan på baken i pur förvåning , när jag skulle börja duscha henne. Det gick snabbt över iallafall och hon lät sig väl svalkas av det kalla vattnet. Erok gillade också läget. Inga bekymmer att tvätta och spola med slangen.

120520

Planering och packning pågår för fullt här hemma ! Med våren kommer det vårmarknader, mässor och fler bokningar till företaget. Jättekul tycker vi ! I morgon torsdag beger vi oss med häst och utställning till Topperyd strax utanför Fredriksdal.
Inger Lundberg som driver gårdsbutiken anordnar vårmarknad och ett flertal medlemmar från Smultronleden medverkar ! Vi finns på plats mellan kl 11-15.00. Hjärtligt välkomna dit !
På söndag har Flisby AB sin stora trädgårdsdag där flertalet utställare från Smultronleden kommer finnas med. Fleta olika programpunkter är spikade och trädgårdsdagen pågår mellan kl 10-15.00. Hults Brukshästar finns på plats ! Hoppas vi ses !

Vagnsutflykter med inbokningar här hemma strömmar in och en del datum är redan spikade. Vänta inte för länge med att kontakta oss, om ni vill ha en upplevelse som sprider lugn och harmoni !
I förrgår hade jag ett ärende in på en reklamfirma i Nässjö, när jag går därifrån har företaget fått en bröllopskörning till Blankefalls Loge. Kul kul !

Det är också bestämt att Nässjö Baskets sommarkollo med ungdomar i tonåren gästar oss under sommarlovsveckorna ! Kan vi bidraga med en kul kväll för alla dessa ungdomar så gör vi det gärna. Christer och Micke som är stöttepelarna i sommarkollot, är enorma till att lägga ned all sin tid och kraft i detta. Guldstjärna till er ! I bildgalleriet finns några bilder från i fjol när sommarkollot gästade oss här hemma i Hult.
Vidare är det också klart att Hults Brukshästar erbjuder häst och vagnsturer varje söndag i juli månad till hembygdsgårdens våffelsöndagar.
Vi utgår från grusplanen vid gamla tapetfabriken. För att säkert få plats, förboka gärna innan. En varm, skön och solig sommar hoppas vi på detta året ! Eller hur ?

120516


Eroks första vecka i livet har startat så bra. Första dygnet innehöll bekantskap med veterinär Nilsson från Aneby. Mycket nyfiket togs en hel del nappatag i den gröna plastrocken som Olle hade på sig när han undersökte Karisma. Flera gånger fick han säga till Erok att inte vara sååå intresserad. Andra dygnet träffade han Herr Hovslagare, Robert Bessford. Karisma skulle skos om och naturligtvis blev det också kontroll av hovar och benställningar på Erok. Fölskon (brosket som omsluter fölets hovar inne i livmodern) gjorde att Erok gick till stor del på tårna, när det gällde frambenen. Trakterna kom inte ned ordentligt.
Grimman togs på för andra gången och sedan blev det lite lyftträning och några små tag med raspen. Både på fram - och bakbenen fick sin koll !
Tredje dygnet hade vi lite led/följaövningar i hagen med grimma och grimskaft.
Karisma låter oss hålla på så mycket vi vill med Erok och det går riktigt bra. Det är viktigt med korta pass, 5-10 minter räcker så väl.
Fjärde dygnet kom regnet.. Huu så kallt tyckte Erok när jag kom hem från jobbet på eftermiddagen och släppte in dem. Han frös lille putten. Då tränade vi stooort badlakan ( täcke) över hela kroppen. Över rygg, nacke, huvud och ben. Jag masserade honom och han gillade verkligen läget. Sedan somnade han på två röda minuter, utslagen i halmen med morsan bredvid.
Fredagen som blev femte dygnet hade jag bjudit in till Stallpartaj med namngivning. Ibland är det kul att göra något spontant !
Vi bjöd på bubbel och snittar i stallgången. Erok och Karisma var självklart huvudgäster och i presentväg fanns bl.a en morotspåse från gullige Hugo i Sjunnaryd. Karisma smaskade så gott, Erok slickade lite förvånat..
I stallet minglade: Per, Sussanne, Julia, Erik och Ida. Anette, Mattias, Wille och Ebba. Jenny, Hugo och Jussi. Birgitta, Sven-Yngve och Ingvar. Annika, Tobias och Fredrik. Rebecca, Björn och Gabriel. Angelica, Johnny och Celine. Fia, Rolf och. Jennie med dottern Linnea.
Jag frågade Jussi ( som tidigare varit församlingens kyrkoherde i många år) om han ville hålla i namngivningen. Jodå, det ville och han och på hans alldeles egna speciella sätt blev det sååå bra !
Erok blev döpt enligt seder från Vikingatiden och med det, ska han bära namnet Hults Erok ! Jordgubbsbubbel på lockig fölbrun päls fulländade cermonin !

Goa Fia bloggade om fredagens lilla tillställning. Vill du läsa ? Klicka här

Sjätte dygnet tog vi lite längre promenader utanför trygga boxen och hagen. Det är mycket nytt att upptäckta och se. I nya hagen finns det många träd, stela stammar som inte varken låter eller rör sig. Erok provade att kicka lite med frambenen för att kanske för någon reaktion, men inte då ! Stenmuren med all sin mossa blev då nästa objekt att intressera sig för. Kvällens insläpp blev en så härlig upplevelse. Varje kväll tidigare i veckan har vi tagit in Erok först och Karisma därefter. Jag har hjälpt till med att lägga armen bakom hans rumpa och sedan styrt framdelen lite för att slutligen komma till boxen.
Igår kväll gick han in först, tvekade inte det minsta för tröskelhöjningen. Visste att boxen låg lite till höger och knallade på så himla bra ! Kan man bli stoltare ? Näe, det går inte!

I dag söndag har vi tränat lite med prasslande påsar. Tom foderpåse och en blå IKEA kasse. Det sticker till på min lilla nos, tror jag Erok tänker när han kommer emot säckarna. Han ryggar då lite tillbaka för att sedan vara lika snabbt framme igen. Nyfikenheten tar överhand hela tiden !

120513

Denna vecka har varit den mest omtumlande på mycket mycket länge !!
I söndags (120506) kväll tyckte Karisma det var dags att föla. Min svägerska Sussanne hade sett från trädgården att Karisma rest sig och för att sedan lägga sig igen. Under hela söndagen hade det varit så lungt och stilla, hon gick och betade hela dagen tillsammans med Docka. Vaxpropparna som hade synts så väl på lördagen var helt borta på söndagen. Nåväl, jag säger till Sussanne att jag ska gå ut i hagen och titta till Karisma. Hon ligger ned när jag kommer fram och döm om min förvåning, ut sticker båda framhovarna och en mule !! Då ni, fick jag fart under galoscherna..
Som tur är har jag med mig mobilen i fickan, så jag ringer maken som kommer i språngmarsch, brorsan kommer med låånga kliv och där har ni de två bästa föl(barn)morskor man kan tänka sig. Medan jag drittlar med telefonen för att ringa  varenda granne som jag har förvanat om hjälp, hjälper de fölis till världen på det bästa sätt man kan tänka sig. Karisma hon krystar och tar i, men det är tight och tufft. Per och Lasse hjälper till vid varenda krystvärk och rätt som det är ligger det en liten parvel, där på gräset. Klockan är 18.20 och Hults Erok är född. Solen skiner mellan träden och fågelkvittret är enormt, det hinner jag reflektera över.
Karisma hon hummar lite och det dröjer ca 10 minuter innan hon är uppe på benen igen. Hon går fram lite försiktigt och inspekterar den där lilla varelsen genom att lukta. Överallt känner hon på honom och efter en liten stund börjar hon slicka Erok torr. Vi drar oss tillbaka så de får bekanta sig på tu man hand. Efter ca 20 minuter tycker killen det är dags att ställa sig upp, men det är ju lättare sagt än gjort. Jisses vad vingligt det är ! Jag hjälper till och stöttar upp, och rätt som det är, så står han där. Men ens hittar han rätt, raka vägen till mjölkcentralen på Karisma. Fanns inte ett tvivel var den fanns. Med ljudliga slurpningar så tar han den första viktiga råmjölken. Jag är framme med jodopaxen för att se till så navelsträngen får sitt. Sedan efter en stund är det dags att lägga sig ned och vila. Och det är ju minst sagt lika besvärligt som att resa sig upp. Vi hjälper honom lite på traven och till slut når han marken på långa gingliga ben. Efter det går vi ifrån hagen och de får vara helt ensamma. Docka har vi under tiden flyttat till annan hage då hon blev lite väl närgången på Erok. Karisma gillade det inte !!
Efterbörden släpper inte, så på måndagsmorgonen ringer jag veterinären som hjälper till. Allt går som det ska, och Karisma får medicin som håller eventuella infektioner borta. Långa kanyler och stora sprutor gäller fram till söndag. I kraftfodret blandas det i antiflammatoriskt pulver.
Karisma hade inte någon vidare aptit sista veckan, varken på hö eller kraftfoder. Detta har hållit i sig även denna veckan, efter fölningen, så jag har hållit extra koll på att hon inte tappat för mycket i vikt. När fölis börjar dia, kräver stoet väldigt mycket i foderintag. Tack o lov har hon de två sista dagarna börjat komma tillbaka i normalt stadie igen. Hon äter med god aptit och hullet ser bra ut. Jätteskönt !

Detta föl, Hults Erok efter Reko 1880 och med Karisma som mor, är den första fölungen på gården, på många många år ! Far ler i sin (nordsvenska) himmel !

120511

I morse när jag kom till stallet så hade Karisma fått vaxproppar. Nästan lite geléaktigt i konsistensen. Mjölken har ändrat färg från ljusgråtonad till nästan vit.
Nu är det nära !! Tycker Karisma tar det med godan ro. Vissa stunder försvinner hon in i sin bubbla. Ropar jag på henne, är det inte säkert att hon uppfattar mina rop, första gången. Varje natt vakar jag genom monitorn som står på mitt sängbord. Där kan jag se allt Karisma gör i sin box. Hon äter inte så mycket, så här nära inpå, utan vilar mest. Kanske det blir en fölis i natt, under fullmånens strålande ljus..
Ber till högre makter att allt ska gå rätt till !!

120505

I kväll var det då full aktivitet från den lille... Jag blev lika paff varje gång magen gungade till, och det var inte dåligt heller. Flera sparkar, både från höger och vänster sida. Lade båda mina händer på sidan av Karismas mage och rätt som det var tryckte det ut något, ungefär som storleken av en handboll. Flera gånger höll krabaten på. Jag bara stod där och tog in allt som hände ! Det är såå faschinerade detta, med ett nytt liv som växer sig stor där inne i den skyddade världen som Karisma ger.

Jag har under några dagar tittat på olika alternativ av övervakningskameror inför kommande fölning. Det slitgiltiga valet föll på en kamera som heter HorseCam. Fick tips om att detta var en mycket bra produkt från en som använt den i flera år. Så en sådan fick det bli.

Docka har inte varit på topp i dag. Min bror som nu är pappaledig håller lite koll om dagarna på flocken och han uppmärksammade att hon legat ned en längre stund i dag. En timme rakt upp och ned är lång tid. Jag skyndade mig ned till stallet när jag fick nys om detta och på håll såg jag henne ligga i hästhagen. Jag ropade på henne, då höjde hon huvudet från marken och gnäggade. ( Älskade häst ! ) Jag gick in och hon reste sig. Stod och hängde och var allmänt rätt slö och likgiltig. Konsulterade veterinären över telefon, och under tiden vi pratar som lägger hon sig ned igen ! Orolig som jag blir så ber jag henne stiga upp igen och det gör hon faktiskt rätt så snabbt. Tar ut henne från hagen och tar med henne på en liten promenad. Hon visar rätt snabbt och rätt tydligt att hon inte har den minsta lust att lämna flocken så det kändes som hon var rätt skaplig ändå. Dessförinnan tempade jag henne och hon visade undertemp på ca 36 grader. Alldeles för lågt för en häst. Nu ikväll när jag tog in dem, åt hon med god aptit och temperaturen hade gått upp till 38,2. Verkade inte vara påverkad alls, utan sitt vanliga ja igen. Det blir en ny tempmätning i morgon igen !

120405

Ja veckorna de rullar på, det är måndag och fredag jämt ! Våren har hälsat på med några tappra försök, ljumma vindar och ljusa kvällar är välkomnande tecken.
Kung Bore tyckte det var tidigt och under natten tills i dag lördag snöade det rätt så rejält här på Småländska höglandet. Även förmiddagen innehöll stormande snöiga byar. Fram efter lunch avtog det och solen började skina igen. Härligt !
Annat var det förra helgen, (24-25/3) då styrde jag kosan till Grevagården som är en stor hästanläggning strax hitom Skövde. Där arrangerade Svenska Hästavelsförbundet tillsammans med avelsföreningarna för ardenner, russ och nordsvensk årets avelsvärdering för hingstar av tidigare nämnda raser.
Det gjordes bruksprov, exteriöra bedömningar, det fanns försäljning, det fanns saluhästar och mycket mycket mer. Vädret var fantastiskt, värmande sol i ryggen när vi stod i backen för att bevittna bruksproven, gjorde att vinterjackan åkte in i bilen igen. Många fina hingstar i absolut bästa skick visades. Några avelshingstar som redan är godkända var tillbaka för att få sin avelshöjning. Bl.a Karismas far fanns på plats, Kronprins 1946. I ypperligt skick och visad efter konstens alla reglar utav Per Axelsson som numera äger Kronprins efter att Arne Emnauelsson gått ut tiden 2011. Kronprins tog steget upp till Elit. Stort grattis !

Här hemma närmar det sig fölningstider mer och mer. I dag gjorde vi ordning fölboxen och den tidigare rätt stora boxen blev nästa dubbelt så stor istället.
Jag har bestämt mig för att försöka få Karisma att föla inne. Att kunna ha henne under uppsikt med hjälp av övervakning känns som det enda rätta så här första gången. Jag ber till högre makter att allt ska gå så bra som det bara kan. Det är med skräckblandad förtjusning måste jag säga !!
Vi kikar på olika kameror som kan sättas upp i stallet, då man kan övervaka från bostaden. Att springa titt som tätt i stallet känns inte som bästa lösningen.
Vem vet, hon kanske inte alls fölar nattetid... Den som lever får se..

Hults Brukshästar har också deltagit i ytterliggare en mässa under vårvintern.
I Sävsjö kulturhus arrangerades en turistmässa av föreningen Alltid Småland.
Där har vi blivit medlemmar och föreningen har en egen hemsida
Mässan blev välbesökt både av utställare och besökare. Riktigt kul när detta var första året som den hölls.

120331

Fotot visar Kronprins 1946.

Med all glädje man får uppleva med sina hästar, vänner och uppdrag likväl får man uppleva oro och ångest ibland! Jag tänker då på lördagskvällen då jag gick ned till stallet efter 21.30 för att kvällsfodra Karisma, Docka och Fabiola. Oftast när jag gått igenom mjölkrummet och kommer ut i stallgången möts jag av 6 stycken öron som jag ser över boxväggarna. I går kväll var det bara 4 öron. Karismas såg jag inte...
Fabiola mullrade lite lågt när jag först kom fram till henne, dock gjorde jag inte min vanliga klappa på pannan hälsning utan skyndade mig fram till boxen där Karisma står. Och till min stora fasa möter jag henne liggandes på rygg med hovarna mot ena boxväggen, ögonen visade vitorna och magen mer än väl som djupandades.
Kvickt som attan var jag inne hos henne, drog med all min kraft i bakbenen för att få henne tillbaka på rätt köl. Lönlöst - hon var för tung, jag för klen och den lilla vridning jag fick till gjorde inte det minsta nytta.
Tack o lov hade jag med mig mobiltelefonen i sidfickan på arbetsbyxorna och jag ringde in till min bror som kom ut på fem röda sekunder. Jag hann knappt blinka så stod han där i boxdörren. Han skyndade in och greppade frambenen, jag tog bakbenen och på ett huj drog vi Karisma tillrätta igen.
Hon hade alltså lagt sig ned, bestämt sig för att rulla sig, men lagt sig lite för nära ena boxväggen som då gjorde ett stopp i själva rullningen och hon låste sig själv så att säga - i ryggläge !
Detta är ett läge som kan bli livshotande om de blir liggandes för länge. Alla inre organ tynger ned och blockerar i sin tur lungorna. Ja, ni kan ju tänka er resten själva om hjälp inte anländer i tid.
Det blev både panik, kaos och chock när jag fick se henne ligga där. Har aldrig varit med om detta tidigare men som hästägare måste man ha med i tanken att saker kan hända.
När Karisma väl stod på fötter igen behövde vi en välbehövlig timeout allesamman. Jag kände igenom henne, strök henne med händerna lugnande, stämde av hennes kroppsspråk och sedan tog vi en promenad ut. 
Allmäntillståndet verkade okej, och väl tillbaka i boxen igen började hon gäspa. Den ena gäspen efter den andra kom fram och när hon väl slutade hade jag räknat till sju stycken. De var hennes sätt att bearbeta det hela.
För mig var det en pärs som jag innerligt hoppas att jag slipper uppleva igen !
(Så länge jag har boxar med fyra väggar får jag ha det i tanken att det kan hända igen. Dock är det första gången på de 36 år som jag hållit på med hästar, som detta inträffar.)

I dag fick jag tips om att använda grimskaft som man snor runt benen på hästen för att dra den i rätt läge, istället för att göra som vi gjorde, använda händerna och dra. En häst kan få panik och börja sparka, lätt att man kan bli träffad. Turligt nog låg Karisma helt stilla när vi var i boxen. Precis som hon förstod att vi var där för att hjälpa henne. Älskade häst !

120304

... kom idag Ingvar Ludde Lundin till Hults Brukshästar för att hälsa på, både oss och sin häst, Fabiola som är inlånad till vår verksamhet. Solen sken från klarblå himmel, vårvindarna gjorde tappra försök till att torka upp den tjälade marken som mer och mer mjuknar och med det låter sig förberedas för all grönska som så småningom kommer spira. Det ger energi, energi som sprider både kraft och glädje inför den kommande våren som jag tror alla väntar på.
De mörka vinterkvällarna är trevliga på sitt sätt, ett tag. För slädturer med facklor och fällar blir sådana kvällar magiska. Stjärnklart och med fullmånens ljus från skyn gör det kvällsturerna med hästarna ännu mer upplevelserika. Men, efter ett antal vintermånader känns det som det räcker, nu vill jag bara ha ännu mer värme och sol.
Hästar och katter börjar släppa sin vinterpäls. Drar jag med skrapan ett antal gånger över hästen så ligger det högvis med päls på golvet inom några minuter. Pälsen åker ut på gödselstacken som förhoppningsvis ger fåglarna lite bomaterial.
Under snön börjar det grönska, snödroppar och krokus väntar på att få lite extra värme och solljus för att snart titta upp i rabatterna.
Fåglarna kvittrar högljutt och glatt vart man än är. Häromdagen blev jag stående på gågatan i stan, under lunchen just för att lyssna på allt underbart fågelkvitter. Våren är på antågande, vi får se om Kung Bore gör sina försök till att stoppa det hela !
 
120225


Och ja... Det blev en vårtur med Fabiola framför vagnen också.

Som vanligt har det varit full aktivitet med våra hästar här hemma sedan sist.
Vi har bl .a deltagit i en " Prova på Nordsvensk " aktivitet som riksföreningen Nordsvenska Hästen genom Örebro distriktet anordnat.
Syftet är att barn och ungdomar ska få prova på att handskas med hästar och samtidigt få en inblick i den nordsvenska hästens många olika användningsområden. Naturligt i detta faller det sig också då att prata om säkerhet och hur hästar fungerar. Med ökad kunskap kan vi minska olyckor och tillbud.
Det var ett litet gäng tjejer ( var fanns killarna ?) som med stor förväntan samlades på gårdsplanen hemma hos Madelene i Esperud för att denna gång prova på hästen i skogen. Cecilia Kallander från Stjarnorps Brukshästar var instruktör och med oss hade vi de nordsvenska hästarna Docka 4 år och Norrmann 4 år som ägs av min gode vän Gunnar Bärlund i Rude. Madelene hade också med ett av sina nordsvenska ston. Väl ute i den vackraste skog man kan tänka sig fick ungdomarna prova på att tömköra mellan träden.
Kontrollera gas och broms, styrning och kontakt. Planera väg och träna på ryggning. Dagen fortsatte med fika, korvgrillning  och prat om gemensamma intressen. Under eftermiddagen fortsatte de som ville med att tömköra och de som var redo för att prova på skogskälken bakom häst gjorde det.
Både kuskar och hästar skötte sig bra och dagen avrundades i sadelkammaren med en liten uppsamling innan vi alla sa hej då !
Att jobba med barn och ungdomar är så himla roligt och givande. En mycket trevlig dag.

Sedan var det dags för ett vinterbröllop.

Snart är det dags för en av vårens stora händelser som Hults Brukshästar ska deltaga i, nämligen Bröllopsmässan på Elmia i Jönköping. Nästa söndag ( 19/2) går den av stapeln och denna vecka har jag påbörjat arbetet och förberedelserna med montermaterial, utsmyckning och planering. Helt fantastiskt är det, att vi får deltaga med hela TVÅ montrar på mässan. Den största kommer innehålla en vagn, en släde och information om företaget som besökarna kan ta med sig. Även ett och annat blomsterarrangemang ska på plats med. Den montern kommer vara obemannad.
Den mindre montern kommer innehålla vår promenadvagn/bröllopsvagn, många fina tavlor, vackra lyktor, vårens blommor, körutrustning och det viktigaste, Hults Brukshästars egna personal och medhjälpare. Tyvärr får jag inte ta med någon häst in på mässan, pga eventuella allergier. Hade jag fått det hade det ju varit perfekt.
I går skissade jag på hur montrarna skulle se ut med allt på plats. I helgen får jag fler nordsvensk tavlor, mina bröllopsförstoringar från Johan Lindqvist Fotografi samt en del broschyrmaterial. Detta är verkligen så kul att syssla med. Ser med stor glädje fram emot nästa helg.
Vi kanske ses i hall C, monter A:41.  Hjärtligt välkomna dit !

120209

I går var det premiärmåndag ! Händer väldigt sällan att det är just en sådan måndag, men i går var det dags. En beställning med häst och släde i månskenet stod på programmet. Fyra vuxna skulle komma till Hult och det var dags att ta fram parsläden, även kallad polissläden, inför denna körning.
Premiär var det också för Docka och Fabiola på olika sätt. Dels var det första gången de skulle dra släden. Dels så var det första gången någonsin som jag skulle köra dem i par i mörker. Nu var det ju fullt månsken i går kväll och ljust på himlavalvet, men det är ändå rätt speciellt med mörkerkörning.
Det handlar väldigt mycket om känsla och upplevelse för mig som kusk. I dagsljuset ser du precis hur hästarna rör sig, hur de drar osv. I mörker har du bara tömmen och kontakten med hästens mun att jobba med. Väldigt lärorikt och nyttigt.
Premiär var det också för att stå upp och köra. Stod alltså längt bak på släden då den saknar kuskpall. Långa tömmar har jag så det var inget problem, men körpisken räckte inte fram till däckeln, så den fick bli hemma istället. Det är rätt bra att kunna korrigera med den under körningen, om det skulle behövas. Nu fick jag istället göra det med rösten, och det gick ju det med.
En trevlig kväll som visade 16 minusgrader på termometern, när vi gick in för att spisa våfflor och varmt kaffe.

120207

I kväll kände jag det jättetydligt, länge och väl. Kände igen, jo det kickade hej villt.
Blev så glad så tårarna nästan kom. Kände igen med båda händerna, flera kickar efter varandra, där inne i Karismas runda mage.
Fölis är en livlig krabat det är ett som är säkert !
Undrar om det är en hingst eller ett sto ? Undrar om den har några tecken ? Undrar om den blir brun ? Ljus eller mörk ?
Undrar om Karisma tänker föla i smyg eller kanske låter oss vara med ?
Undrar om det blir i tidiga morgontimman eller kanske på eftermiddagen ?
Undrar om allt kommer gå bra ?

Ja som ni förstår så är frågorna många, tankar och funderingar virvlar runt i en enda röra. Jag tror att den första fölningen alltid är den jobbigaste för hästägaren. En vet inte om stoet orkar sköta allt själv under själva utdrivningen och timmarna efteråt. Men jag säger alltid till mig själv: Karisma är så himla klok så hon kommer ordna detta så bra som det bara går.
Om vi kommer så långt som till en fölning och vi får möjligheten att vara med så är jag evigt tacksam. Har aldrig någonsin fått uppleva en fölning så det är med skräckblandad förtjusning jag tänker på det.
Jag minns i unga år, en morgon när far kom hem från ett nattskifte på polisen, att en av märrarna precis hade fölat jämte brygghuset i hagen.
Fosterhinnan har spruckit upp och fölis låg där och hämtade andan.
Hur det kom sig att jag var med så tidigt på morgonen minns jag inte, men på något sätt så stod jag där i trällerna och nattlinnet och såg detta lilla liv.
Ett underbart ögonblick.
Jag hoppas innerligt att flera sådana underbara ögonblick ska komma.

Fotot föreställer ett embryo, dag 65 i dräktigheten. Svansfästet är 69 mm långt och det syns tydligt att en häst håller på att växa fram.

120130

Nyligen var det dags för frukostmöte. Jag träffade en ny landsbygdsentreprenör som heter Fia Eng. Hon driver den nystartade cateringfirman Det Lilla Köket i Annebergs samhälle så vi bor så gott som nästgårds...
Vi har många ideér hur vi ska kunna utveckla företagen tillsammans och dra nytta av varandras kompentens.
Hos Det Lilla Köket kan Du beställa allt ifrån den lilla frallan, räksmörgåsen, landgången, exotiska plankan till den stora bröllopsmenyn.
En ny hemsida är precis uppstartad och på den finner du mer information, fina bilder och priser.
Första eventet tillsammans blir en påskbuffé under påskafton och påskdagen.
Det Lilla Köket ordnar med maten och Hults Brukshästar ordnar med hästskjuts till och från lokalen.
Vidare planeras det grillbuffeér och visning av öppen trädgård med hästskjuts i härliga omgivningar.
Håll utkik efter mer information !

120117

Att sälja häst är absolut ett av de svåraste momenten som hästägare, om du frågar mig ! Först gå och grunna och fundera på om hästen verkligen ska säljas.. till vilket pris.. fundera på vem som ska ringa, maila, komma på besök etc.
Annons kommer ut..  mail droppar in.. några vill vara brevvänner.. någon undrar över utbildning. Ett och annat samtal.. Man undrar om det kan bli något av det hela..
Sedan kan man ha den verkliga turen och få intresserade spekulanter som menar vad de säger. Kunniga hästmänniskor som vet vad det handlar om, som ser häst, som tänker häst som en själv !
Vid Parels ( min f.d frieservalack fr Holland) försäljning fick jag chansen att komma i kontakt med Lena och Robert från Sävsjö.
De letade häst och ville ha ytterliggare en frieser att träna och leva livet tillsammans med. Efter något samtal kom de på besök, de gillade vad de såg, funderade lite och kom en sväng till på besök. Efter det stod det klart, Parel skulle få komma till Sävsjö och bli stallpolare med snygga Stella !
Sagt och gjort, en kväll i juni körde jag och min granne Anette ned honom till Stall Källeryd. Parel blev väl emottagen och det kändes så himla bra att se honom gå i hagen med nya kompisar. 
Fördelen med att sälja häst nästgårds att att det är så smidigt att hälsa på. Senast nu i december åkte jag till ridhuset i Sävsjö då ridklubben bjöd in till julshow.
Jultomten med sin "ren" var en av programpunkterna... 
Robert och Parel skulle deltaga och det var aningen spännande att få se vad de skulle visa upp. Helt plötsligt släcks hela ridhuset ned.. det blev becksvart !
In kommer en häst med sprakande tomtebloss, fastsatta i tömkörningsgjordens sidor. Det var verkligen effektfullt att se detta i totalt mörker..
Efter en stund tänds ljuset och jag får se en tomte med sin "ren" som så stolt presenterar sin tömkörningsuppvisning.
Då känns det i hjärteroten och jag är så evigt tacksam över att Parel köptes av Lena och Robert. Det kunde inte ha blivit bättre. Som handen i handsken !

120109

Bild visar Parel en härlig dag i april 2010.

En torsdag i december närmare bestämt den 22.a styrde jag bil och släp till Götene. Det var dags att hämta hem herrskapssläden som jag köpte på vagnsauktionen på Brattefors Gård den 27 augusti. Att hitta dit igen var inga bekymmer, konstigt nog. Jag har inget vidare lokalsinne och kartan är alltid med på resorna, men denna tur gick så enkelt. Skyltningen mot Kinnekulle Ring gjorde det så mycket smidigare samt att maken är som en levande kartbok. Varenda väg (nästan) känner han till. Lastningen gick smidigt och efter 6 timmar och 36 mil var vi hemma igen fram på kvällningen. Släden fick stå kvar i släpet då jag inte tyckte det var någon större ide att lasta av där i mörkret så istället blev det en tidig uppstigning dagen därpå.
Att lasta av ett "nytt" åkdon är något av det absolut roligaste som finns. Med spänning och förväntan ger man sig i kast med att syna allt in i minsta detalj.
Då pratar jag fjädring, järn och trä på medar, tyger, sömmar, dekorer, fästen, parstång, och det som är det allra allra största: Är åkdonet märkt av något slag ? Kan det finnas någon historia bakom som går att finna ?
Kanske hittar man en liten skylt som talar om vem tillverkaren är, kanske finns det någon märkning under sittkorgen, i träet på sätet eller kanske på meden ?
Och denna gången hade jag tur, för i träet på den stora sitsen fann jag flera instansade stämplar där det bl.a gick att utläsa "poliskammaren"
Dagen därpå var jag igång igen och granskade och hittade ytterliggare en instansning i träet. Dock krävs det lite rengöring med varsam hand för att tydliggöra det ännu mer.
Tänk att jag köpte en släde som någon konstapel kanske har åkt i, i början av 1900 talet. Känns allt speciellt då både far och min farbror har varit poliser i sina yrkesverksamma liv.

111227

I dag, 20 november visar termometern dryga 10 plus. Ingen vinter i sikte ännu, längtar till snön så slädarna kan plockas fram. Det är något visst varje år att åka på första slädturen. Tyst och ljudlöst, bjällerkransen pinglar lite och snön knarrar. Hög mysfaktor. I brist på snön så tog jag en annan vagn när Karisma anspändes under eftermiddagen. Magen växer och växer men skaklarna är breda så än är det inga problem.
Under hösten som gått har vi haft fullt upp på gården. En hel del uppdrag har utförts och vi har bl.a besökt Aneby Ridskola där vi förevisade parkörning och pratade om vår nordsvenska brukshästar. Kvällen samlade ett 40 tal personer och de som ville fick även prova på att köra.

11 11 11 blev ett magiskt datum, många skulle gifta sig och Hults Brukshästar fick en bröllopskörning i Eksjö Kyrka. Brudparet, Emma och Roy strålade ikapp när de kom ut på kyrktrappan. Vi bjöd dem på skumpa och utbringade ett fyrfaldigt hurra. Vi deltog på en ca 2 timmar lång fotografering och slutligen körde vi dem till festlokalen i de centrala delarna.

I slutet av oktober åkte Docka och jag norr över. Skogsdagar med hästen i fokus var rubriken, på ett mycket välplanerat arrangemang som hölls i Rudeskogarna i Örebro län. Fam. Bärlund bjöd in till dagarna två och många hade hörsammat den. Åkrarna var fyllda med parkerade bilar och överallt i skogen jobbades det med häst. Många redskap fanns att tillgå och både selmakare och vagnstillverkare var på plats. Detta slog så väl ut så det blir ett återkommande arrangemang varje månad fram till april 2012. Kul kul !!

Nordsvenska Hästen i länet bjöd in till en clinic med Cecilia Kallander även den i slutet av oktober och Hults Brukshästar fick frågan om vi kunde medverka med någon häst. Prova på att köra med maratonvagn stod bl.a på programmet och Fabiola axlade rollen perfekt som den lugna och lättkörda nordsvensk hon är. Pållan fick många lovord av Cecilia och det är alltid trevligt att se/uppleva att ens hästar även fungerar med andra kuskar bakom tömmen.

Just nu är det lite andrum i bokningsflödet och det ger tid för underhåll och fix av både utrustning och vagnar. En av slädarna har fått ny färg och ska piffas till innan Kung Bore gör entré. En annan släde ska hämtas hem från vagnsauktionen i Kinnekulle och ett par vagnar ska hämtas hem från Malmbäck.
Tiden går att fylla.. energipåfyllning pågår..

11 11 20

Jag fortsätter där senaste rubriken slutar - andra stunden plöjning och precisison.

För det var precis det, som söndagens kurs handlade om ! Docka och Fabiola deltog i Jönköpings Läns Kusksällskaps plöjkurs och undertecknad hade bestämt sig för att lära sig från grunderna i denna ädla konst. Vi samlades vid Barkeryds kyrka och hästsläp efter hästsläp rullade in.
Våra instruktörer, Göran från Tranås och Våge från Huskvarna kom med plogar på släpkärrorna och så var dagen igång. En Överumare blev vår plog. Jag satte för hästarna och med kunniga hästmänniskor runt omkring styrde vi mot första fåran. Goda medhjälpare under dagen var Ingvar och Gunnar. Utan er hade det aldrig gått så bra som det gjorde.
Varken Fabiola eller Docka har dragit plogen tidigare, så jag undrade ju såklart hur detta skulle gå. Men, orolig hade jag inte behövt vara, inte det minsta. Damerna gjorde det med bravur. Det var underbart att se alla hästekipage ute samtidigt på vallen, totalt 13 hästar kom till start denna dag.

Att plöja med häst där jordmånen delar sig som kniven i smör - då är det en fröjd att plöja. Får ni möjligheten - prova på, ni kommer inte ångra er !
Bilder kommer i fotoalbumet inom kort.


110918

Foto: G Bärlund
Vänsterhäst: Docka 3 år e. Reko 1880
Högerhäst: Fabiola 9 år e. Mycklar 1778

Mycket har hänt sedan sist, som vanligt ! Hösten är intensiv på många sätt och för Hults Brukshästar rullar det på i bra takt. Det är jättekul då jag egentligen inte gjort några större satsningar på marknadsföring. 
Bygdens tidning, Smålands-Tidningen har en stor del i den hittills gjorda profileringen. Stort tack till er ! Även turistbyråerna i både Nässjö och Eksjö har hjälpt Hults Brukshästar på vägen framåt. Tack och bock !


Att ansvara för en programpunkt på en stor invigning där bl.a landshövdingen ska medverka skapade fjärilar i magen på undertecknad för ett tag sedan. Som medlem i Jönköpings Läns Kusksällskap fick jag frågan om att kanske sätta ihop en körkadrilj och ordna med ett fint program. Svarade ja på frågan och därmed var det ett faktum: Nu fanns det ingen återvändo !

Lena Östling i Skog, Vetlanda är proffs på kadriljer, så jag slog henne en signal. Jodå, hon var intresserad. Skulle rita ett enkelt program och återkomma efter ett litet tag. Ringde runt lite och ställde frågan om Håkan, Gunnar och Kristine skulle kunna  tänka sig att vara med, alla svarade ja, så då var det ju bara att börja träna. Första träningen gick vi programmet på Lena och Stigs stora körplan. Bilisterna som körde förbi tittade storögt när vi ömsom gick, ömsom sprang där på planen, men kul hade vi !
Invigningen började närma sig, fladdret i magen blev bara större och större.. Vi bestämde att Abba skulle stå för bakgrundsmusiken under uppvisningen. Blev bra det. Vi skulle utföra kadriljen vid två olika tillfällen under dagen. Fabiola och Docka framför en fin promenadvagn kändes lugna så det var mest kusken som hade en stigande nervositet. Medhjälparna, Ingvar, Ulle och Amanda var helcoola. Maken filmade hela uppvisningen.Tack till er alla för god hjälp !

Samtliga ekipage gjorde jättebra ifrån sig. Håkan körde par med sina frieserhästar. Gunnar och Kristine enbet och så var det jag med damerna från stallet.
De visste precis att det var skarpt läge som gällde. Fokuserade till max och lyhörda gjorde de uppvisningen kanon. Inget är så härligt som hästar som gör sitt allra bästa. Ja kuskar med för den delen. Jag var sååå himla stolt när första uppvisningen var klar. Innan det hade vi också eskorterat landshövdingen som kördes fram av ett fyrspann. Mäktigt att se och uppleva. Vi hade även sällskap av cirka femtontalet Smålands husarer i den kortegen.
Eftermiddagen innehöll också en kadriljuppvisning och jag tror att även den uppskattades av publiken, även om den var något mindre inför andra invigningsshowen.
För att summera var denna dag en mycket nyttig upplevelse och träning för både hästar och kusk, och framför allt; det är så KUL !!

110911

Foto: A Masche

I fjol vid den här tiden upplevde jag min första kyrkesöndag till häst. Det var en enorm upplevelse och när tiden nu närmade sig årets evenemang ville jag absolut inte gå miste om det ! Då var det Fabiola och Karisma framför den skånska jaktvagnen, i år var det Docka och Fabiola. På kuskbocken och ständig medhjälpare och mentor, Ingvar. För första gången skulle Docka gå på vänster sida i paret på stor väg och möta trafiken. Hon gjorde det galant. Fick andra förfrågan i år om hon är till salu. Inte svårt att säga: nej tack, hon är inte till salu !

Regnmolnen samlade sig stora när vi närmade oss Storegården, Holsbybrunn där Nils-Erik bor, en av arrangörerna och när vi lämnade gårdsplan kom det ett litet lättare regn. Inte kraftigare än att vi han torka upp längs med färden.
Nils-Erik är inte ensam till att arrangera detta. Viktoria Andersson i Apelhester är också med. Bor nästgårds till N-E och kom med två nordsvenska brukshästar. Viktoria red den ena och övriga familjen körde den andra.

I övrigt var det två hästekipage till, ett enbet och ett par. Båda med nordsvenska brukshästar i selarna. När vi kommer in i samhället är traditionen sådan att hela sällskapet ska köra en runda till ålderdomshemmet och visa upp hästar och vagnar, så även i år. Många är de som samlats på balkonger och entreér. Alla ler så stort, hälsar glatt, och fotograferar. Önskar jag kunde ta med varenda en på vagnen !
Efter det blir det körning cirka 1,5 km på stora vägen fram till kyrkan där alla besökare står och väntar på oss. Det ger en speciell känsla att se så många människor samlade, för att få se oss komma med häst och vagn.
Framkomna till kyrkan så stallas hästarna in i de gamla kyrkstallarna. De är så välbevarade och hästarna där står de i sina spiltor med hö i krubban när vi går mot gudstjänsten.

Tyvärr så minskar antalet hästekipage för varje år. Det är verkligen jättesynd för det är en riktigt trevlig tradition. Köra häst och vagn till Alseda Kyrka med Smålands Husarer i täten har man gjort i många år från Storegården. Hoppas det kan fortsätta !


110828

Bild: Foto taget från kyrksönda´n 2010.
Fabiola till vänster och Starrikes Karisma till höger.

Det är inte ofta vanligt förekommande med vagnsauktioner nu för tiden. Men när det väl annonseras om en, och avståendet inte är allt för långt, brukar jag åka.
Årets vagnsauktion ( ja, jag tror inte att det blir någon mer i år inte.. ) hölls på Brattefors Gård i Götene, inte så långt från Kinnekulle Ring i Västergötland.
Det var familjen Knutsson som lät sälja av sin stora samling åkdon och därmed sätta punkt på en epok inom körhistorien.
Som resesällskap hade jag Ingvar och min make som skulle köra mc race inte så långt ifrån där auktionen skulle hållas. När hoj, släp och allt var avlastat fortsatte Ingvar och jag och vi kom fram lagom till visningens början. Alla vagnar var utställda utanför vagnshallen och det var inte 10 talet vagnar precis. När man möts av sådana vyer får i allafall jag en adrenalinkick som heter duga ! Överallt stod det kappslädar, korgslädar, sparkstöttingar, giggar, karrioler, jaktvagnar, promenadvagnar, Dogcarts, Buggys och en och annan vitorica, landålett, kupé och plandroska. Oj oj oj.. vad vagnar och då hade vi ännu inte klivit innanför tröskeln till byggnaden. För där väntade ännu mer... seldon, lyktor, piskor, fotsackar, tömmar, huvudlag, linor m.m och bl.a flera fina collerselar i bästa skick.

Jag vet inte egentligen om det var rätt tid att sälja allt detta fina nu..
Köparna höll i sina peningar och priserna blev där efter. Mycket var i oerhört gott skick och borde kostat mer !
För egen del inhandlades en Herrskapssläde från tidigt 1900 tal med parstång. I gott bruksskick och med plats för några fler passagerare än vad som är normalt i en släde. En rolig detalj på släden var det lilla passagerarsätet som gick att fälla framåt och då blev en tillfällig kuskbock..
Inga bilder från auktionen då kameran tyvärr inte blev med. När släden är hämtad utlovas bildbevis.

Bild visar en typ av släde - kappsläde.

110827

Det finns fler familjer i byn som har den Nordsvenska Brukshästen som intresse. Lena & Erland är de mest omtänksamma människor man kan tänka sig. De har lika stort hjärta både för människor och djur. Då Erland har lite bekymmer med sina knän hjälper jag till ibland med hästarna när de ska tränas eller köras. Inför årets sommarpremiering i Norra Ljunga var 4 årige Garp anmäld samt hans helsyster Tindra 3 år. Både är efter Kronprins 1946 och har Glimma 23209 som mor. Jag skulle visa fram dem båda för domarna. För Tindra var det den viktiga 3 års bedömningen som skulle ske. Garp såväl som Tindra är mycket grundligt inkörda av Gunnar Bärlund i Närkesberg och hanterar uppgiften som körhästar mycket väl.

En liten repetering av anspänning och gå i skakeln behövdes för Garp, inför  kommande körprov, KBI så det var min uppgift under de dagar Garp var här i träning. Vi tränade an - och frånspänning på flera ställen, körde några rundor och berömde i massor varje gång det gick framåt. Garp vill så väl, göra så rätt och frågar hela tiden: - blir det bra så här ? Han är positiv och vänlig i sitt sätt så det är en fröjd att hålla på med honom. Premieringsdagen närmade sig med stormsteg. I Eksjö hade jag en häst som väntade på mig, som också skulle visas fram för domarna. Sigge, även han nordsvensk brukshäst, 2 år och hingst ( och till salu ). Ägare Ingvar Lundin.
Att visa hingst är inget jag har erfarenhet av, detta var första gången och det var en pirrig känsla som spred sig i kroppen den där morgonen, hur skulle det gå ??
Skulle han vara lugn och cool eller verkligen visa upp alla sina hingsthormoner på samma gång ?? Jag behövde inte vara särskilt orolig för det. Sigge är en vänlig själ och ber man om hans fokus får man det. Dock ska man alltid komma ihåg att unghästar är unghästar och hingstar har en annan energi än ston och valacker. Tvåårige kompisen var också med på premieringen och även han skulle visas fram så de hade sällskap, Musse och Sigge av varandra.

Väl framkomna skulle körproven klaras av först så Gunnar och Tindra gjorde sig redo. Hjälpkusk/medhjälpare ska alltid vara med vid dessa körprov antingen ståendes framför hästen - framförställ, beredd att ingripa om det behövs. Alternativt vara behjälplig vid anspänning och stå då på hästens ena sidan för att sätta fast skakeln i seltampen på selen, samtidigt som kusken själv gör samma moment på andra sidan.
Min uppgift var framförställ då Gunnar alltid anspänner själv. Banan kördes och två halter var inlagda i provet. Tindra gick lugnt och avslappnat och poängmässigt blev det väldig bra i FKP. 24 p av 25 möjliga. Efter det så var det dags för Garp och hans körprov. Där kunde jag inte medverka då det var dags att värma upp hingstarna men jag vet att Garp gjorde så gott han kunde och även det körprovet blev godkänt. 40 p av 50.

Musse och Sigge var de enda tvååriga hingstarna som var anmälda i den klassen så vi fick visa dem efter varandra. Musses ägare Favour hade anlitat Christian till visningen och det gick alla tiders. Båda killarna skötte sig med bravur och vi gick därifrån med klass 1 hästar. Nu får framtiden visa vad den har i sitt sköte för dessa killar.

Efter det var det dags för Garp. Denna mysige häst - gillar honom skarpt. Vi skrittade fram och tillbaka framför herr domare. Han synade väl. Framifrån, bakifrån, från sidan, huvud, hals, bål, ben, kors, skritt och trav. Är väl inte den bäste på att springa fort och med långa steg, men det gick bra.
Garp fick behålla sina fina poäng från förra året och därmed även han klass 1 häst.

Slutligen för dagen skulle Tindra visas fram. Inom den Nordsvenska hästvärlden är premieringarnas treårs ringar för ston något alldeles speciellt. Hela 12 stycken var anmälda till Norra Ljunga, 11 kom till start. Man går där på ring, runt, runt.. Domarna tittar, diskuterar med varandra. Det gäller att visa fram hela hästen och rörelserna så mycket det bara går. Ingen sträckt tygel som låser huvud/nacke/hals. Ingen släpig skritt som inte gör hästen rättvis. På varje liten smackning ska hästen omedelbart röra sig framåt i skritten med energi, takt och stora rörelser.
Samtidigt är det en väldigt viktig avvänjning för dig som visar, att skritten inte blir överilad och går över till trav. Riktigt kul är det i allafall att visa fina hästar.

Nåväl när alla stona gått på ring första gången ska de sedan in en och en och återigen tittar domarna på dem. En väntan blir det när det är så många hästar i ringen och då är det pausvila som gäller. Kusen äter lite, visaren äter eller dricker något samtidigt som man har extra koll just då, på det stoet som är inne.
När alla har varit framme är det återigen dags att gå på ring.. De sista överläggningarna görs.. I huvudet surrar allt... vem ska gå först.. kom hon fram bra i i skritten.. gick traven i lagom takt.. Och så händer det !!!!!!!!!!
Domaren säger med klar och ljudlig stämma vilken häst som ska ta täten..
Gissa vem ??
Jo visst, Tindra !! Nummer 40 skulle ta täten och just då, den där milli sekunden när en får veta täthästen på ringen då är ståpälsen verkligen ståpäls till 110 %. Från huvud ned till benen. Det är en sådan enorm glädjekänsla som infinner sig och då dessutom kunna få dela denna glädje med ägarna och deras familj, tränare m.m är en härlig känsla !

Nu ska man komma i håg att det är precis samma häst man har med sig både dit och hem från en premiering och dessa siffror är en vägledning om hästens exteriör och utseende. Finns inte rätt psyke på hästen är dessa poäng inte mycket värda i mina ögon sett.
För Garp och Tindra finns både - ett gott psyke och fin exteriör. Grattis Lena och Erland till guldhästar och diplom !

Foto: G Bärlund.
Häst: Garp 22-07-5084 e. Kronprins 1946. u. Glimma 23209 ue. Myckar 1778.
40 p som 4 åring.

110820

Dags igen för en liten uppdatering om vad som har hänt sedan sist.
Lördagen den 30 juli var det dags för Docka att premieras. Platsen var Kvinnerstaskolan i Örebro och till årets tillställning var det en stor mängd hästar och olika raser anmälda. Dockas ägare körde det frivilliga körprovet för 3 åriga nordsvenska ston (och valacker), och det blev full pott, 25 poäng av 25 möjliga. Stort grattis till det !
Efter det följde så småningom visningen för domarna och där skulle den exteriöra biten bedömas. I Dockas ring var det ytterliggare tre ston och spänningen var på topp när domarna stod och klurade på vem som ska gå först. En fin andra placering med 38 poäng blev resultatet. Hon tappade en pinne från året innan på "huvud, hals och bål" men i det stora hela gör det inte så himla mycket. Hon är en toppenhäst ändå ! Efter förberedande träning inför körprovet och premiering har Docka haft en välförtjänt vila här hemma ett litet tag. Körträningen har påbörjats så smått igen inför kommande uppdrag. 

Augusti månad bjöd till fint väder nästan en hel vecka och slåttern blev ett faktum. Cirka 6 hektar vall slogs och det resulterade i 9 ton prima hö som ligger pressat på rännet. Höbalar i 9-10 kg storlek är smidigt att hantera och vi försöker så mycket som möjligt att köra in det pressat. En av vallarna med ett större inslag av rödklöver har vi rundbalat och det kommer vi förmodligen att sälja. Årets höskörd går nog till historien, dels som den senaste på säsongen någonsin, men även som den rikligaste då det hann växa enormt mycket i botten på vallarna. Tacksamt när allt hinner torka och inte en droppe regn från skyn.
Hjälpsamma grannar är värdefullt att ha när en kör sönder. Två punkteringar och en stillastående höpress kostade oss värdefull tid men allt går ju att lösa.
Ett stort och hjärtligt tack vill Hults Brukshästar ge till Kurt, Glenn, Ingvar, Erland och Lena, Gunilla och Herman, Per och Elisabet för att ni på olika sätt hjälpt oss i årets höskörd !

Under kommande höst är det en del på gång. Karisma ska hämtas hem från hingsten. Det ska bli oerhört kul att få hämta hem henne igen. Saknad av många ! Närmast på tur är premieringen i Norra Ljunga, Sävsjö den 20 augusti där jag ska visa några hästar. Inte mina egna, utan på uppdrag av andra hästägare. Det blir spännande. Hults Brukshästar kommer också finnas med på en del offentliga uppdrag där häst och vagnskörning står på programmet. Hoppas vi ses !

110814

Foto: C Brobäck

Dags för en liten uppdatering om vad har hänt sedan sist.
Min svarta herre i stallet, frieserhästen Parel har sålts och nya ägare är Lena och Robert i Sävsjö. Det känns riktigt bra och väldigt trevligt. Dels för att Parel kommer bo så nära och dels för att Lena och Robert tänker häst på samma sätt som jag. Stort lycka till på framtida vägen.
En häst mindre i stallet...

Karismas sommar hos hingsten Reko 1880 rullar på. Hon har passerat några brunstcyklar men inte visat någon brunst, så jag hoppas innerligt att detta kan gå vägen.

Söndagarna i juli innebär häst och vagnsturer till hembygdsgården här i byn. Jag utgår från planen vid gamla tapetfabriken i Anneberg och på senaste turen i söndags var det många passagerare. Solen sken och Fabiola gick i skaklarna framför promenadvagnen. Det ger så otroligt mycket att uppleva allt som passagerarna säger, gör, känner och hör. Det gör en glad att kunna förmedla upplevelser och glädje med hästarna.

Jag hade blivit inbjuden till slåttergille i trakterna av Närkesberg, Örebro län så i början av veckan åkte jag dit och Docka var med i transporten. Slåttergillet bjöd på hästdragen slåttermaskin och släpräfsa. Många härliga människor och nya bekantskaper, god mat och trevligt hässjearbete. Gärdet var ca 0, 6 hektar stort och allt gjordes med häst. Nordsvenske valacken Tango som ägs av Gunnar Bärlund jobbade under dagen och vi fick tre stora hässjor gjorda. Intressant är att hässjorna var gjorda i trä som bokstaven A och istället för ståltråd användes slanor att hänga gräset på. Så hässjades det förr om året i byn Rude och naturligtvis skulle det göras så även 2011. Här hemma användes hässjestörar som sätts ut på en rad om nio stycken. I stället för slanor att hänga gräset på används ståltråd. Intressant att få del av olika traditioner och sätt att arbeta.
Docka är kvar och inkvarterad i Rude inför stundande premiering o frivilligt körprov. Hon ska förberedas på bästa sätt av sin ägare Gunnar och visas sista helgen i juli. Därmed har även hon lämnat Hult för ett tag och stallet känns verkligen tomt. Fabiola håller ställningarna så länge tills Docka och Karisma är hemma igen.

Bilder från slåttergillet m.m finns att se under fliken fotoalbum.

20110713

Foto: C Brobäck

I tisdags kom Nässjö Baskets sommarkollo 2011 på besök till Hults Brukshästar. Ett tjugo tal barn och ungdomar och cirka tio ledare fick åka häst och vagn, mata getterna, gosa med katterna, kasta pil och hästskor, fika och slutligen rida barbacka. Ni må tro att det blev populärt. Det är ett fantastiskt gäng människor och företag som står bakom sommarkollot och utan dem skulle det inte bli av. Kvällen blev mycket lyckad och ni är välkomna tillbaka nästa år igen. Dock och Fabiola drog vagnen, Ronja agerade ridhäst, Per, Sussanne, Anette och Lasse goda medhjälpare under kvällen. Tack !

110621

Missionskyrkan i Nässjö arrangerade årets midsommarfirande i Nässjö och Hults Brukshästar hade blivit tillfrågade om vi ville ansvara för ponnyridningen. Ponny och ponny... Ronja och Fabiola är ju inte precis småponnys, fjordhäst och nordsvensk brukshäst som de är till rasen, men det var ingen som tvekade i kön när det var deras tur att rida. Kö blev det snabbt, klockan hann knappt passera 15 förrän den ringlade sig lång och många väntade tålmodigt på sin tur. Regnet höll upp och det blev en trevlig eftermiddag. Hästarna gjorde sitt allra bästa och efter några timmar var det dags att styra kosan hemåt igen.Till midsommarmat och jordgubbstårta.

110624Nordsvenska Brukshästar skapar kontakter runt om i Sverige - trevligt och väldigt stimulerande. Hos Hults Brukshästar ringde telefonen för ett tag sedan, ( tack Weronica och Sara, ni är guld värda )och frågan ställdes om vi ville medverka på Huseby Bruk en dag i juni. En relativt nystartad förening som heter Sällskapet Nordiskt Kallblod planerade ett arrangemang bara med nordiska kallblodshästar och vi fick förfrågan om att medverka med häst och vagnskörning för besökarna som skulle komma. Husebys vagnpark stod till vårat förfogande och det behövdes inte särskilt lång betänketid för att tacka ja till detta äventyr. Hästarna som skulle med var Docka 3 år och Fabiola 9 år.
Helgen innan hade vi en uppdragskörning i Aneby som gick alla tiders. Jag hade bestämt med mig själv, att om allt fungerade i Aneby, då skulle vi till Växjö !
Min gode medhjälpare, Ingvar som också är ägare till Fabiola ställde upp och under lördagseftermiddagen styrde vi hästar, bil och släp, utrustning m.m i riktning mot Växjö. Ett stort och luftigt stall, fräscha spånade boxar väntade på oss och hästarna verkade trivas riktigt bra när ett glugg gick att öppna i boxdörren så de kunde kika ut på omgivningarna. Det hade redan kommit en del hästar när vi kom fram, mittemot våra boxar stod en kallblodstravarhingst som hummade glatt när han fick syn på Docka och Fabiola.
Lördagskvällen innehöll tömkörningsrundor i nya miljön. Mycket vatten, stora träskovlar, smala passager, låga räcken, nya ljud, fanns att träna in och damerna gjorde det fantastiskt bra. Svarta krukor i stengods prydda med ett hav av violer var ingen favorit att passera. Trångt var det så jag bestämde att där behövde vi inte köra med vagn. Fanns andra vägar som passade bättre.
Vi provade också in draglinorna på vagnens svänglar och bara njöt av den fantastiska vagnpark som vi fick välja fritt ifrån. Drömmen har alltid varit att få köra en Victoriavagn och den kom att förverkligas under söndagen. Ingen var gladare än jag !

Söndagsmorgonen kom, 06.30 ringde klockan, och som i ett huj hade den passerat 11.00 !! Hjälp tänkte jag - vart tog förmiddagen vägen. På med finkläderna i ett navs och sedan var det bara att anspänna hästarna. Ett nervöst fladder i magen fanns där, ska jag villigt erkänna, men när jag väl sitter på kuskbocken är fokuset så starkt på själva uppgiften att jag glömmer bort att vara nervös.
Ingvar är lugnet själv och min ovärderliga medhjälpare under söndagen, Anna från Älmhult såg till att allt flöt på som det skulle. Utan er hade det aldrig gått.
Dagen till ära sken solen, varmt och skönt men inte för varmt, Lite blåst men inte för blåsigt, så där lagom för att hålla flygfän borta gjorde att dagen helt enkelt blev perfekt. Vi körde en fin slinga med utgång från turistinformationen, sedan vidare ned till stallet och förbi ridbanan där alla uppvisningar pågick. Turen avslutades med en sväng genom slottets allé, fram mot huvudentrén och sedan tillbaka till informationen igen.
Timmarna gick otroligt snabbt och eftermiddagen närmade sig med stormsteg.
Klockan 17.30 lämnade vi Huseby Bruk som sista ekipage och ett otroligt skönt lugn kom genom hela kroppen. Allt hade gått toppenbra och vi var välkomna åter till Huseby.

110612

Foto: Annica Almqvist
http://www.nordisktkallblod.se/aktiviteter.htma
Klicka på länken för att läsa trevligt reportage om dagen.
Inget går upp mot ett telefonsamtal som fyller en med glädje och lycka. Jag pratar då om söndagens samtal med Amnelind i Värmland. Karisma gillade läget och kom i brunst dagen efter ankomst. Hon hade blivit betäckt två gånger (som P-Å hade uppmärksammat) på första brunsten och han lovordade hennes trevliga lynne. " Det är allt en trevlig märr du har, go och snäll " fick jag höra på rungande värmländska. Att få creed för sina hästar när de befinner sig på nya, främmande platser är alltid lika trevligt. Fribetäckning och en rutinerad hingst verkar vara en bra kombo för Karisma. Bara att hålla tummarna att det går bra hela vägen fram.


På nationaldagen 6 juni, var det upp till bevis. Första offentliga uppdragskörningen i stadsmiljö, närmare bestämt i Aneby. Där firades det ordentligt med bl.a 19 stycken ridande Husarer och motorutställning i Folkets Park. Hults Brukshästar skulle köra folk mellan city och parken.
En strålande sommardag där termometern visade 25 grader varmt. Till detta blåste det rejält och det var kanske inte den perfekta dagen att ge sig in i stan, första gången med parhästar, men vi hade tränat några gånger innan i Anneberg så helt gröna var vi inte.
Lite trögt i starten allt, men sedan kom vi i gång rätt så bra med körningarna. Docka och Fabiola gick så fint tillsammans och vi körde längs med huvudgatan flera gånger. Det är en alldeles speciell känsla man fylls med när allt går som man tänkt sig. Bådar gott inför kommande körningar framöver! 
Tack Ulle och Amanda för förfrågan.

110606

Efter 35 mil med bil och hästtransport hade vi förflyttats oss från Småländska höglandet till Värmlands djupa skogar, närmare bestämt till Galtebol, Värmlands Nysäter. Där bor fam. Amnelind och 21 årige hingsten Reko. http://www.nordsvensken.org/reko-1880.php
Reko går på fribetäckning och hans stoflock finns med hela sommaren. Det mest naturliga sättet som finns för hästar och jag hoppas innerligt att det kan passa Karisma då hon förra året var svårflörtad med den kavaljeren som jag valde till henne ! Trodde hon skulle vara mer påverkad efter den långa resan men hon backade ur transporten så lugnt och stilla och kikade på omgivningarna en liten stund innan vi tog oss en kortade promenad före insläppet till flocken.
Reko kom i trav, hummade och pratade glatt när han fick syn på Karisma. De hälsade och sedan var det lugna gatan. Efter det stegande han fram till oss tvåbenta och gjorde samma ritual med oss.
Nosade och kom nära mig, plockade lite med mina handskar och grimman jag höll i min hand. Lät sig klappas länge och väl och när jag lyfte undan den långa pannluggen fick jag se ett par harmoniska och snälla ögon. Då förstod jag att Karisma hamnat rätt.
De andra tre stona som gick där hälsade också. En av dem var Dockas mamma Dalita, som tog Karisma under sina vingar då en av märrarna blev sur och visade rätt tydligt att Karisma inte fick komma allt för nära henne. Sedan följde Dalita Karisma hack i häl och gick emellan när "surtanten" fick sina anfall..
Goa snälla Dalita ! Nu förstår jag än tydligare varifrån Docka fått sitt fina temperament.
Eftermiddagen kom och efter kaffetåren var det dags att styra kosan hemåt igen. 70 mil och 14 timmar senare parkerade jag bil och släp på gårdsplan. Gött att vara hemma !

110528

för Hults Brukshästar ! Aktiviteter, uppdrag och förfrågningar börjar komma in en efter en. Hur kul som helst. I helgen som gick var vi ute både lördagen och söndagen. Vårbrukardag anordnas varje år utav Nordsvenska Hästen i Jkpg län tillsammans med Kenneth Fritz som bor på Bänarps Gård. Vissa år regnar det småspik och arrangemanget ställs in, men i år hade vi vädergudarna med oss och solen sken från klarblå himmel. Från stallet följde Fabiola och Docka med.
Detta skulle bli lite av en prövning då märrarna aldrig gått tillsammans förut. Dessutom var det allra första gången i par med redskap bakom sig för Docka. Tömkörd i par har hon blivit tillsammans med Karisma tidigare och det har fungerat klockrent och jag var inte så orolig egentligen !
Framkomna satte vi för och en tömkörningsrunda företogs. Mjuka och fina igångsättningar, svarade framåt för röstkommando, provade lite volter och halter. Allt kändes fint och vi styrde kosan mot åkern där Kenneth hade ordnat fram harvar för både par och enbet. Likaså fanns det både såmaskiner och ringvältar för en och två hästar. Vi harvade en del och kände på jorden. Utan regn i flera veckor gjorde att dammolnen blev enorma. Men vad gjorde det när hästarna gick så fint och det bara behövdes ett litet litet tryck i tömmen för att få dem att svänga. Vi gjorde många halter och de fick vila. Inte någon av dem har fått toppkonditon ännu så vi tog det försiktigt. Efter ett tag blev det dags för pausvila och alla slogs sig ned i gröngräset.
Sex hästekipage med ägare och medhjälpare samt en liten med väl så intresserad publik njöt av gott fika i solskenet. När nya krafter samlats provade jag och Fabiola såmaskinen. Ett precisonsarbete tillsammans där det verkligen gäller att se vad hjul och billar har gått tidigare. Att så med häst är kul. Får du chansen att prova på - gör det !
Fram på eftermidagen var det dags att tacka för sig och bege sig hemåt igen.
Goda medhjälpare under dagen var Ingvar Ludde Lundin och Olle i Buggery´

110507

Under söndagseftermiddagen var det dags för en uppdragskörning.
Hults Brukshästar och ytterligare fyra ekipage fick uppdraget att köra folk som vandrat på Höglandsleden och bl.a besökt Viks kvarn. Solen sken på eftermiddagen då vi anspände hästarna och vi körde ett bra stycke på fina grusvägar innan vi kom fram till en klunga med människor som ivrigt tog plats på våra vagnar. Vi kom så småningom ut på landsvägen och bilarna saktade in så bra när de mötte oss. Sådant uppskattar man som kusk! Efter ca 6 km körning var vi framme vid målet. Bilparkeringen där alla hade startat sin vandring tidigare på förmiddagen. Efter pausvila, fotografering och många uppskattande tack styrde vi kosan åter till Rödja, gården som vi utgick ifrån.
God medhjälpare även denna dag var Ludde !

110508

Olle i Buggery´ är en hästkarl av den gamle stammen. Arbete i skogen ska utföras av hästar !! Olle och hans bror Tjalle har på gården cirka 15 ha skog som de sköter omsorgsfullt med planteringar och gallringar. För ett tag sedan ringde telefonen, Olle ville att Hults Brukshästar skulle komma till Buggeryd, en kuse skulle med och syftet var att medverka i en film om skogskörning.
Möjlighet till träning i skogsarbete för hästar är alltid främjande så vi lastade in utrustning och Docka 3 år i busan och tog oss ett par mil utanför Nässjö mot Sandsjö. Vädret var perfekt för dagen och det hade torkat upp bra i marken efter hårda vindar sista veckan.
Väl framkomna selades Docka på och vi begav oss inåt skogen. Det vi skulle köra ut hade Olle släpat ihop i prydliga högar så det var väldigt smidigt att komma intill med häst och redskap. Första redskapet blev en släpa kallad " Bångsläpan " Ett smidigt redskap både för häst och kusk. Inga spännbjörnar som ställde till det utan när hästen gick framåt snarade lasset åts av draglinorna. Enkelt och fiffigt.
I halvtid tog vi paus och både folk och fä fick gott att äta. Vi slutade med lite lunning med hjälp av timmersaxen. Tre fotografer och en videofilmare synade oss hela dagen. Ska bli spännande att se resultatet. Bilder finns i fotoalbumet.

110416

ringde och ställde frågan om vi kunde deltaga med Docka i en utbildningsdag på temat " Från föl till färdig körhäst"
Utbildning är kul så självklart tackade vi ja ! Instruktör för dagen var Vångenutbildade
Cecilia Eriksson från Stjärnorps Brukshästar strax norr om Linköping.
Tre unghästar fanns på plats, en 1 åring, en 2 åring  samt Docka som ska fylla 3 i år.
I Lövhults nya ridhus samlades vi och Cecilia pratade engagerat och förklarade hur man utbildar den unga hästen på ett trevligt, tryggt och säkert sätt. Många hade anmält sig, jag räknade till 37 personer och med så många kommer frågorna och diskussionerna i gång. Kul ! Selen och huvudlagets tillpassning var en punkt. Många ville känna när en däckelgjord sitter lagom, hur en bra inpassad loka ska ligga i lokstaden på hästen och hur långt ned en baksele ska ligga egentligen. Utbildningsdagen gick sas i en ålderstrappa så efter sista pausen var det Dockas tur att agera utbildningshäst. Jag tog tillfället i akt och fick nya lokselen inpassad därefter skiftade vi till Dockas ordinare sele och jag tömkörde henne på några voltspår. Hon var lugn och avslappnad, gick där jag ville. Gas och broms fungerade och efter den kollen pratade Cecilia om säker an - och frånspänning.
Docka ställdes i skaklarna och vi anspände timmerkälken. Allt gick som planerat och vi förevisade hur en 3 åring kan arbeta lite lätt med släpredskap bakom sig.
Med en grundläggande körutbildning och hantering från tidigt föl får du en säker körhäst. Tumma inte på det !

110320

Foto: Anna Fingal
 

... sedan Docka kom till gården, så i dag var det dags att prova på medredskap.
Docka fick förra helgen två långa tömkörningspass i varierande miljö och hennes reaktion på detta var i princip obefintlig. Lilla släden togs fram och Docka anspänndes. Från stallet följde även Julia på Clintan med, samt Emma med Glennis som tömkördes. Till hjälpkusk hade jag Anette. Docka och jag tog täten och vi körde ut på landsvägen, det var en del biltrafik den här lördagen men hon tog det hela med ro. En och annan gnäggning kom från en av stallets hästar som högt och ljudligt kommunicerade i fjärran. Docka svarade till en början men det händer aldrig att hon tappar sitt fokus på mig som kusk. Uppmärksam och positiv är bra ledord.
Efterhand som vi tog oss fram i strålande solsken närmade vi oss skogen där lugnet rådde. Kuperad terräng gjorde att Docka fick träna sitt draganlag och sin styrka. En grundlig körutbildning har utförts av tidigare ägare så pållan kan det här med att dra redskap bakom sig. Bådar gott för kommande parkörning tillsammans med Karisma.
Väl hemkomna igen efter drygt en timma blev det glada sammanfattningar från alla och beröm till hästarna som skött sig perfekt.

110212

För ett tag sedan fick jag till uppgift att ordna fram hästekipage för ca 25 personer. Ingen svår uppgift egentligen, då jag har många kunniga och körintresserade hästägare runt omkring mig där jag bor. Fastighets AB Linden skulle ha personalaktivitet och där kom alla hästar in i bilden tack vare mig då, som jobbar där.
Föret blev inte det allra bästa för släde, då det töade några dagar innan, så slädarna bytes ut mot vagnar. Upplägget för kvällen var sådant att Lindens personal skulle anlända med tåg till Ormaryds station och där bli upphämtade av alla hästskjutsar för vidare färd på slingringa vägar till Jägaregården, ca 5,5 km därifrån. Efter ca 1,5 km skulle första stoppet ske för lite värmande glögg  och hö till hästarna.
Fem ekipage blev det totalt till 18 personer.
Själv kom jag tillsammans med arbetskollegor från tåget till Ormaryd, och jag skulle vara min egna kusk. Karisma skulle vara med, så med god assistans av min bror Per och grannen Anette stod Karisma selad, anspänd och klar klockan 17.30 när vi klev av tåget. Hon skötte sig alla tiders med facklor på vagnen och efter ca 1,5 timme nådde vi målet där tre rätters middag väntade på oss.
En upplevelse som Du kan beställa av Hults Brukshästar.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Marina Eliasson | Svar 25.12.2014 05.50

Tack, det var mycket intressant att läsa, ock du har fina foto.

Hults Brukshästar 30.12.2014 21.36

Hej Marina! Så roligt att höra, kul att du hittade till min hemsida. Önskar dig ett Gott Nytt År.

Weronica | Svar 16.06.2011 20.36

Underbar läsning, du är så braaaaaa!!!!

Hults Brukshästar 11.06.2012 23.37

Tack W, du är så snäll ! Härligt att du gillar läsa om alla våra bravader som händer både här hemma och på bortaplan. =)

Kristina | Svar 01.03.2011 11.12

Det var en fantastisk upplevelse att åka häst och vagn gjorde inget att det inte blev släde det var kanon ändå. Värt att prova på

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

18.05 | 17:31

Hej, kan man boka den 28 maj för en tur med häst och vagn.

...
07.03 | 06:33

Hej!
Skulle vilja hyra en kamera utav er. Mitt sto beräknas föla 8/5. Jag bor mellan Mariannelund och Vimmerby. Telnr. 0736349119
Med vänlig hälsning, Camilla

...
23.07 | 12:32

Hej Ann-Mari.
Båda hästarna är sålda.

Mvh
Hults Brukshästar

...
23.07 | 11:50

Hejsan
Undrar om Petronella?
Finns hon kvar?
Med vänlig hälsning Ann-Mari

...
Du gillar den här sidan